Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Τα Αειφορικά έργα μοναδικό αντίδοτο στην Κλιματική Αλλαγή – κρίση!

 

*Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας

Τα Αειφορικά έργα μοναδικό αντίδοτο στην Κλιματική Αλλαγή – κρίση!

Με μη τεκμηριωμένο δημοσίευμα η μαχητική “Περιβαλλοντική Κίνηση Οξυάς Μουζακίου” επιχειρεί, όντας ισχνότατη μειοψηφική μερίδα, να αποδομήσει την αξία των Αειφορικών επενδύσεων, των καινοτόμων έργων (Υδροηλεκτρικά- Αιολικά) που έχουν κατασκευαστεί και λειτουργούν στα ορεινά χωριά περιοχής Αχελώου του Δήμου Αργιθέας και γειτονικών νομών (Δαφνοζώναρα Ευρυτανίας – Αιτωλοακαρνανίας), ήδη από τη δεκαετία του 1990.

Στο προοδευτικό χωριό του Αργυρίου, το 99% των κατοίκων ήταν και είναι υπέρ των Αειφορικών επενδύσεων. Επίσης και στο Καταφύλλι και Βραγκιανά – Μάραθο – Γρυμπιανά.

Με ευρεία πλειοψηφία διαχρονικά το Δημοτικό Συμβούλιο Αργιθέας -όπως και Μουζακίου και Αμφιλοχίας- τάχθηκε υπέρ των έργων ΑΠΕ (Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας) με όρους και προϋποθέσεις (αυστηρή τήρηση ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας – μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος κ.α). [βλέπε σχετική απόφαση υπ’ αρ. 158/Δεκεμβρίου 2018 ΔΣ Αργιθέας].

Ο πρωτοπόρος τότε (1996) Κοινοτάρχης Αργυρίου Λάζαρος Ν. Παναγιώτου μαζί με τους συνεργάτες του και τη συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών, διαπραγματεύθηκε με την ιδιοκτήτρια Εταιρεία (ΑΕΓΕΚ Α.Ε) και πέτυχε ευνοϊκούς όρους υπέρ της κοινότητας και Τοπικής κοινωνίας.

Ποσοστό 5% επί των ακαθάριστων εσόδων και μετά από λίγα έτη λειτουργίας του Υδροηλεκτρικού Αργυρίου ποσοστό 10%.

Η Ελληνική Πολιτεία με νόμο, αργότερα, το 2006 ρύθμισε με διαφορετικό τρόπο το θέμα των Αειφορικών επενδύσεων και ανταποδοτικών ωφελημάτων.

Ποσοστό 3% : ήτοι 1,7% υπέρ της κοινότητας και Δήμου, όπου κείται το έργο. Το 1% υπέρ των δημοτών καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας (μέσω ΔΕΔΔΗΕ) & 0,3% υπέρ του Πράσινου Ταμείου για έργα Περιβαλλοντικά.

Η διαφορά που προέκυψε με πρότερες συμφωνίες θα κριθεί, ως συμβαίνει στις ευνομούμενες Πολιτείες, από τα ανεξάρτητα Δικαστήρια.

Το ΔΣ ΑΡΓΙΘΕΑΣ, το ΚΣ Αργυρίου, ο Δήμαρχος Αργιθέας ανέθεσε σε Νομικό τη διεκδίκηση του επιπλέον ποσοστού του 2% (5-3) από τη διάδοχο νέα εταιρεία ΕΝΕΛ Ελλάς ΑΕ. Η εταιρεία, ως είχε δικαίωμα, άσκησε αναγνωριστική αγωγή επικαλούμενη τα δικά της επιχειρήματα. Όλα αυτά θα κριθούν από την Ελληνική Δικαιοσύνη.

*Όπως, πρόσφατα έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο – Συμβούλιο της Επικρατείας επί των προσφυγών του “Δικτύου Αγράφων” κατά των Αιολικών – ως γνωστόν απορρίφθηκαν οι ένδικες Αιτήσεις με εμπεριστατωμένη αιτιολογία και ορθότατο Διατακτικό.

Σεβόμαστε τον αγώνα των 449 φίλων της Οξυάς, όμως οφείλουν και εκείνοι – και τα συναφή Δίκτυα- να σέβονται τη δική μας θετική άποψη υπέρ των Αειφορικών επενδύσεων, που αποτελούν το μόνο αντίδοτο στην Κλιματική Κρίση που απειλεί τον πλανήτη και το μέλλον των επόμενων γενεών.

√ Να έχουμε όλοι εμπιστοσύνη στην Δικαιοσύνη και τα όργανα της Πολιτείας. Κοινοτικά – Δημοτικά – Περιφερειακά συμβούλια. Δ/νσεις Δασών – Δασαρχεία – Αρχαιολογική υπηρεσία – Υπουργεία.

√ Δεν είναι οι μόνοι…. “θεματοφύλακες” του περιβάλλοντος και όλοι εμείς οι άλλοι…. “όργανα ιδιωτικών συμφερόντων και κρυφών…. συναλλαγών”….

√ Οι κοινωνίες, η οικονομία, η τεχνολογία προχωρά Μπροστά!

– Το… κάρβουνο…ο λιγνίτης….οι επιβλαβείς ρύποι, έχουν εξαντλήσει την όποια προσφορά και συμβολή τους στην Ανάπτυξη…..
– Οι Αργιθεάτες, οι Καρδιτσιώτες, οι Ηπειρώτες είμαστε, με συντριπτική πλειοψηφία, υπέρ των Αειφορικών επενδύσεων.

*Ναι στα Υδροηλεκτρικά – Αργυρίου και Δαφνοζωναρας. Με σεβασμό στη νομοθεσία και υποχρεώσεις που έχουν οι Εταιρείες βάσει Συμβάσεων – Νόμων και Ευρωπαϊκών οδηγιών.

*Ναι στην κατασκευή του νέου Υδροηλεκτρικού Καταφυλλίου/ Μεσόπυργου επί του ποταμού Αχελώου, που θα αλλάξει τον χάρτη και τα οικονομικά δεδομένα της φτωχής και απόμακρης οικολογικής περιοχής μας.

*Ναι στην ολοκλήρωση του Φράγματος & Υδροηλεκτρικού Συκιάς Αργιθέας Καρδίτσας.

*Άμεση λειτουργία του Υδροηλεκτρικού Μεσοχώρας Τρικάλων.

Καλούμε τη νέα φιλοεπενδυτική Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να θεσμοθετήσει τα αναγκαία κίνητρα υπέρ των Επενδυτριών Εταιριών και το Ελληνικό Δημόσιο να ολοκληρώσει τα έργα Αχελώου (Συκιάς- Μεσοχώρας – Μουζακίου κλπ).

√ Τα ημιτελή παρατημένα έργα της λεγόμενης ” Εκτροπής Αχελώου” καρκινοβατούν επί χρόνια…. έχουν προκαλέσει πληγές στο παρθένο οικοσύστημα της Αργιθέας και Τετραφυλλιάς Άρτας….

* Ή να γίνουν ή να αποκατασταθεί η βλάβη!!!

Έχουν δαπανηθεί τεράστια κονδύλια….και τα εργοτάξια…. ρημάζουν!

Επευκαιρία, να ζητήσουμε, για πολλοστή φορά, την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων στα Υπουργεία Εσωτερικών και Ενέργειας και να αποδοθεί το ποσοστό 1% επί των εσόδων του Υδροηλεκτρικού Αργυρίου στους κατοίκους – καταναλωτές ΔΕΔΔΗΕ, όπως επιτάσσει ο νόμος!

Οι εμπλοκές που υπάρχουν λόγω των ενστάσεων από γειτονικό Δήμο, άμεσα να ξεπεραστούν.

Οι νέοι Βουλευτές Καρδίτσας….ας συνδράμουν!

Το τέρας της Γραφειοκρατίας … είναι αδυσώπητο….πολυπλόκαμο…..

Οι Αργυρατες αξίζουν εύσημα για την καινοτόμα πρωτοβουλία τους!

*Φίλτατοι της Οξυάς: Η ζωή τρέχει!!!…Η πρόοδος δεν ανακόπτεται!!!

*Δημήτρης Παπακώστας
Πρόεδρος ΔΣ ορεινής Αργιθέας Καρδίτσας Θεσσαλίας




Total
0
Shares
Previous Article
Πραγματοποιήθηκε η 12η Ιππική συγκέντρωση Βουκεφάλα στο Περτούλι

Πραγματοποιήθηκε η 12η Ιππική συγκέντρωση στο Περτούλι

Next Article
ao agnantero tentoloyris

Ένας Τεντολούρης στον ΑΟ Αγναντερού!