Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ταξίδι στο χρόνο με το 3ο Φεστιβάλ Ρετρό Καρδίτσας

Από 18-20 Νοεμβρίου 2016 στο Παυσίλυπο με εκδηλώσεις που καλύπτουν όλο το φάσμα των Τεχνών

Ήταν τότε που στην Ελλάδα οι δρόμοι μοσχοβολούσαν αγιόκλημα και γιασεμί. Στις αυλές γίνονταν βεγγέρες που είχαν «γεύση» γλυκού του κουταλιού, παιδιά έπαιζαν στους δρόμους με αυτοσχέδια παιχνίδια κι οι νέοι έκαναν καντάδες κάτω από τον έναστρο ουρανό. Ακόμα κι όταν οι καιροί ήταν δύσκολοι, η Τέχνη έφερνε τους ανθρώπους κοντά, τους παρείχε ψυχικό και πνευματικό καταφύγιο, ήταν για εκείνους πηγή έμπνευσης και δύναμης.

Το Φεστιβάλ Ρετρό Καρδίτσας, ένα πολυσυλλεκτικό φεστιβάλ τέχνης και πολιτισμού, επιστρέφει στο Παυσίλυπο για τρίτη χρονιά για να ταξιδέψει τους επισκέπτες του πίσω στο χρόνο, να ξαναζωντανέψει ήχους και εικόνες από άλλες εποχές που αξίζει να θυμόμαστε.

Συναυλίες και δρώμενα θεατρικά, χορευτικά, λογοτεχνικά, παιδικά και εικαστικά θα φιλοξενηθούν φέτος στο χώρο του αναψυκτηρίου παράλληλα με μια έκθεση που διοργανώνουν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Ν. Καρδίτσας και έχουν ως θέμα τα παλιά σχολεία της περιοχής μας.

Το φεστιβάλ διοργανώνει η Παυσίλυπο Α.Ε. υπό την αιγίδα του Δήμου Καρδίτσας, με τη στήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας και της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Καρδίτσας.

Ενόψη του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 16/11 συνέντευξη τύπου στο Παυσίλυπο. Η κ. Αν. Σπύρου εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής ευχαρίστησε τους φορείς και τις τοπικές επιχειρήσεις που στηρίζουν το Φεστιβάλ, το πρόγραμμα του οποίο όπως είπε είναι πλούσιο και καλύπτουν όλο το φάσμα των Τεχνών.

Η Πρόεδρος της Παυσίλυπο ΑΕ ΟΤΑ κ. Αλκ. Κολοκύθα εξέφρασε τη χαρά της που το Παυσίλυπο φιλοξενεί για τρίτη συνεχή χρονιά το Φεστιβάλ Ρετρό που χάρη στο μεράκι της Οργανωτικής Επιτροπής εξελίσσεται σε θεσμό για την περιοχή μας.

Θετικό πρόσημο για τα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας χαρακτήρισε το Φεστιβάλ η Εντεταλμένη Σύμβουλος Τουρισμούς της Περιφέρειας Θεσσαλίας κα. Γεωργία Κόκκαλη, η οποία συνεχάρη την Οργανωτική Επιτροπή για τις πολυποίκιλες δράσεις  που θα δώσουν την ευκαιρία στους παλαιότερους να γυρίσουν πίσω σε  εποχές που νοσταλγούν και στους νεώτερους να γνωρίσουν καλύτερα μια εποχή που δεν έζησαν. “Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει πάντα και θα συνεχίσει να στηρίζει εκδηλώσεις που προάγουν τον Πολιτισμό” κατέληξε.

Κάλεσμα στους συμπολίτες κάθε ηλικίας να παρακολουθήσουν τις τριήμερες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Ρετρό, το οποίο δεν είναι μόνο μια νοσταλγική αναδρομή , αλλά μια σειρά σημαντικών δράσεων και κάθε χρόνο γίνεται καλύτερο και πλουσιότερο  απηύθηνε ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φωτ. Αλεξάκος.

Τέλος ο Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας κ. Μαν. Στεργιόπουλος τόνισε οτι η Καρδίτσα είναι μια πόλη με πολύ ταλέντο και αυτό αποδεικνύεται για μία ακόμα φορά με το Φεστιβάλ Ρετρό, για το οποίο έδωσε τα συγχαρητήριά του στην Οργανωτική Επιτροπή για την πίστη της στο Πολιτισμό και υπογράμμισε οτι η ΕΠΣΚ είναι μια μόνιμη ¨αγκαλιά” για τέτοιες πρωτοβουλίες.

“Στις ωραίες αναμνήσεις κρύβεται η αγάπη” κατέληξε ο κ. Στεργιόπουλος.

Ταξίδι στο χρόνο με το 3ο Φεστιβάλ Ρετρό Καρδίτσας

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016

17.30 Παρουσίαση και εργαστήρι από τη Λέσχη Μοντελιστών Καρδίτσας

19.45  Έναρξη φεστιβάλ  & χαιρετισμοί.

20.00 «Ήταν κάποτε μια πόλη» – αναμνήσεις από τη Σμύρνη. Θεατρική Σκηνή Καρδίτσας και Μορφωτικός  Λαογραφικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μυρίνης. Παίζουν:  Ντέμη Καρδιτσιώτη και Πόπη Πλαστήρα. Κοντραμπάσο:  Άννα Τριανταφύλλου.

  1. 00 “Café au Chocolat”. Μια βόλτα στα ιστορικά παριζιάνικα καφέ.

Αφήγηση: Κατερίνα Κανελλάκου, ακορντεόν : Ξένια Τσέλιγκα.

21.30 «Ο Αττίκ στο Παρίσι». Τα άγνωστα χαμένα τραγούδια του Αττίκ και η ζωή του στο Παρίσι. Γιώργης Χριστοδούλου:  τραγούδι / αφήγηση. Χάρης Σταυρακάκης: πιάνο.

22.00 «Να γιατί ακόμα σ΄αγαπώ». Συναυλία με τον Δαυίδ Ναχμία και την Αναστασία Σπύρου. Συμμετέχει ο Γιώργης Χριστοδούλου.


ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016

11.30 «Ας θυμηθούμε τα παλιά» – Μουσικό & φωνητικό σύνολο Δημοτικού Ωδείου Καρδίτσας. Υπεύθυνος καθηγητής:  Βαγγέλης Τάντος.

12.00 «Ξανά στο δρόμο» . Τα παλιά ποδήλατα αποκτούν μια δεύτερη ζωή.

Με τον Άρη και τον Θωμά Αντωνούλα.

18.00 «Βελονάκι:  παλιές τεχνικές – νέες πρακτικές». Εργαστήρι με την Ελένη Τάντου και την Ξένια Τσέλιγκα.

19.30 «Μαντήλια και άσσοι στο μανίκι!». Μάγοι και διασκεδαστές μιας άλλης εποχής.  Με τον Desdinova, τον Δημήτρη και τον Αλέξανδρο Μαγουλιώτη.

Αφήγηση:  Γιώργης Χριστοδούλου

20.00 «Πρωτογενείς πηγές ιστορίας – τα παλιά σχολεία στην Καρδίτσα».

Παρουσίαση:  Νίκη Αγγελίνα, προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους Ν. Καρδίτσας.

20.30 «Μόδα είναι και γυρίζει!» Στυλ και μόδα περασμένων ετών στην Καρδίτσα. Με την Παρασκευή Σδρόλια, προϊσταμένη του Τμήματος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Καρδίτσας

21.00 «Αθήνα: Η Ζωή στους Δρόμους». Ο λατερνατζής, ο γαλατάς, ο λούστρος και άλλοι υπαίθριοι επαγγελματίες ζωντανεύουν μέσα από τις εικόνες του Κώστα Θεοχάρη.

22.00 «Το μουσικό ρολόι του 20ου αιώνα». Συναυλία με τον Δαυίδ Ναχμία, τον Θάνο Πολύδωρα και την Έλενα Γκατζά.


ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016

11.30 «Πίσω στα παλιά … της μπαντίνας τα παιδιά». Η μπαντίνα του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας σε αγαπημένα κομμάτια του ελληνικού ρεπερτορίου της περιόδου 1940-1960 υπό τη διεύθυνση του Άγγελου Παλαπέλα.

12.00  «Από τη Νέα Ορλεάνη στη Δυτική Ακτή». Το σύνολο τζαζ του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας σε ένα ταξίδι στην καρδιά των jazz clubs της Νέας Υόρκης της δεκαετίας του ’50. Υπεύθυνος συνόλου- ενορχηστρώσεις: Νότης Λάππας

12.30 «Ένα παραμύθι … αλλιώς!». Αφήγηση και διαδραστικό παιχνίδι. Με την Χριστίνα Ψούνου και την Ζωή Σφαιροπούλου.

  • Παράλληλη έκθεση αρχειακού υλικού για το παλιό σχολείο στο χώρο του Παυσιλύπου από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Ν. Καρδίτσας

Οργανωτική επιτροπή:

Γκατζά Έλενα

Γούσιου Φωτεινή (από την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων)

Καραγιάννη Βάσω

Καραμπινά Μαρία (από την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας)

Σπύρου Αναστασία

Σφαιροπούλου Ζωή

Τσέλιγκα Ξένια

Ταξίδι στο χρόνο με το 3ο Φεστιβάλ Ρετρό Καρδίτσας




Total
0
Shares
Previous Article

Σειρά συνεδριάσεων από την Ένωση Προέδρων Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων

Next Article

Συναυλία στήριξης για την Ασπασία και τον Άγγελο που δίνουν τη μάχη σε κέντρο αποκατάστασης