Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Σ.Π.ΟΡ.Τ.: Στα μονοπάτια του Ζαγορίου

Είναι γεγονός ότι το Ζαγόρι πέρα από το σπουδαίο ορειβατικό ενδιαφέρον, αποτελεί έναν πεζοπορικό παράδεισο μοναδικό στο είδος του, αφού συνδυάζει το φυσικό τοπίο με τον δομημένο χώρο, την παράδοση (ιστορική, πολιτισμική) με το ιδιαίτερο περιβαλλοντικό ενδιαφέρον. Υπάρχει ακόμη και ο μύθος που ακολουθεί αυτόν τον ιδιαίτερο τόπο, μύθος ισχυρός που συνεχώς ενισχύεται.

Στον μοναδικό αυτόν τόπο είχαμε τη χαρά να βρεθούμε το περασμένο Σαββατοκύριακο με σκοπό την πεζοπορία κατά μήκος ενός από τα βασικότερα μονοπάτια του αλλά και τη φωτογράφιση. Στην τελευταία αφιερώσαμε ολόκληρο το πρωινό του Σαββάτου καθώς η βροχή και η ομίχλη μπορεί να μην επέτρεπαν πορείες και αναβάσεις, αλλά ενίσχυαν στον μέγιστο βαθμό το φωτογραφικό προφίλ του τοπίου. Μπορούμε να χαρακτηρίσουμε αυτές τις συνθήκες φωτισμού ιδανικές αφού το διάχυτο φως σε συνδυασμό με τα λαμπερά χρώματα του φθινοπώρου συντελούν σε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Πρωί – πρωί λοιπόν στους Ασπράγγελους με την βροχή να πέφτει σιγανά πάνω στις στέγες των κλειστών σπιτιών. Ανεβαίνουμε μέχρι τα τελευταία σπίτια για να δούμε το χωριό από ψηλά. Οι γύρω λόφοι με τα πυκνά δρυοδάση – μια οπτική πανδαισία.

Συνεχίζουμε για την Ελάτη. Απίστευτα όμορφη. Χτισμένη στις υπώρειες των κατάφυτων βόρειων πλαγιών του Μιτσικελίου. Δεν έφτασαν ακόμη τα λεωφορεία των εκδρομέων του εορταστικού τριημέρου. Άδεια η πλατεία. Ο αέρας σέρνει τα κίτρινα πλατανόφυλλα στο πλακόστρωτο. Γιασεμιά στις αυλές, στα μπαλκόνια, στα περβάζια. Γεμίζουν χρώματα τα μάτια μας και η ψυχή μας ομορφιά.

Επόμενη στάση στο Δίλοφο. Το πάντα έρημο χωριό παραμένει ένα από τα ωραιότερα του Ζαγορίου. Ο πλάτανος στην κεντρική πλατεία, το στενό καλντερίμι που οδηγεί στον ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου. Κάπου στο βάθος μια καμινάδα που καπνίζει. Οι βαρειές ξύλινες πόρτες αμπαρωμένες, θεόκλειστες. Ένα τουριστικό λεωφορείο κατεβάζει επισκέπτες. Θα περιηγηθούν για λίγο στα έρημα στενά και θα συνεχίσουν για πιο πολυσύχναστα μέρη.

Το Καπέσοβο. Στην αρχή του μεγάλου φαραγγιού. Εδώ γεννιέται ο Βίκος, κάτω ακριβώς από τη Σκάλα του Βραδέτου, την εντυπωσιακότερη λίθινη κατασκευή ολόκληρου του Ζαγορίου.

Και από εδώ Τσεπέλοβο και μετά Σκαμνέλι, όπου θα μείνουμε το βράδι. Ήδη ήλιος περίλαμπρος σκόρπισε τα σύννεφα δίνοντας τέλος στη φωτογραφική μας περιπλάνηση.

Ας επιχειρήσουμε την πορεία από το Τσεπέλοβο προς τους Κήπους, παράλληλα με το Βικάκι, με βασικό σκοπό να δούμε δυο από τα πιο άγνωστα πετρογέφυρα. Του Χάτσιου που γεφυρώνει το ρέμα Βικάκι και δίπλα το αρχαιότατο Παλαιογέφυρο, που οδηγούσε που; Υποκλινόμαστε στο μεγαλείο της μονότοξης καμάρας του, που υψώνεται συμπαγής μπροστά από το στενότερο σημείο του φαραγγιού.

Και το ταξίδι συνεχίζεται το πρωί της Κυριακής. Με τη θερμοκρασία στο μηδέν περνάμε κάτω από τις κυματιστές καμάρες του Καλογερικού βαδίζοντας στην κοίτη του Μπαγιώτικου ρέματος μέχρι το Γεφύρι του Κοντοδήμου, εκεί που εκβάλλει το Βικάκι. Ανηφορίζουμε τώρα για το Κουκούλι. Συναντάμε τις πρώτες ηλιαχτίδες και έπειτα το χωριό που λούζεται στο πρωινό φως. Χαρά μας να βαδίζουμε στις πέτρινες ανηφοριές, δίπλα σε μνημειώδη κτίσματα μοναδικού αρχιτεκτονικού χαρακτήρα. Ότι είναι η Σαντορίνη για την θαλασσινή Ελλάδα, είναι και το Ζαγόρι για τη στεριανή.

Κατηφορίζουμε για το φαράγγι του Βίκου. Βαδίζουμε στο άνω κομμάτι του, κατεβαίνοντας τη ροή του ρέματος που τώρα δεν έχει νερό και έτσι ευκολύνει την πορεία μας από το γεφύρι του Μίσου και πέρα. Το τεράστιο γεφύρι συντηρήθηκε πρόσφατα και σημαδεύει με την παρουσία του τον τόπο.

Παρακάμπτουμε τη Σκάλα της Βιτσας που οδηγεί στο ομώνυμο χωριό και συνεχίζουμε στο φαράγγι. Πότε μέσα στην κοίτη με τις τεράστιες κροκάλες και πότε στις όχθες του. Μέχρι το σημείο που ξεκινά η ανηφόρα για το Μονοδέντρι. Η πιο απότομη από όλες τις Σκάλες του Ζαγορίου – λιθόστρωτα μονοπάτια που από τον πάτο των φαραγγιών καταλήγουν στην είσοδο χωριών.

Απόλαυστικό το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία του χωριού. Ας το χαρούμε.


ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Την Κυριακή 5/11 έχουμε προγραμματισμένη ανάβαση στην κορυφή Μαμαλή ξεκινώντας από τον Λογγά. Περισσότερες πληροφορίες στα γραφεία του συλλόγου – Ομήρου 6, κάθε βράδυ Παρασκευής από τις 9 έως τις 10.  Η διεύθυνση της ιστοσελίδας μας είναι: www.trikalasport.gr και στο τηλέφωνό μας 2431072077.




Total
0
Shares
Previous Article

Ψηφίδες Τοπικής Ιστορίας

Next Article

Καρδίτσα: Αναζήτηση 5 κατοικιών για την προσωρινή φιλοξενία προσφύγων

Related Posts