Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Σ.Π.ΟΡ.Τ.: Ο σκληρός Απρίλης στα Άγραφα

Ανάβαση στις κορυφές Απελινα, Βοϊοδολίβαδο

Ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι γνωρίζει καλά τα Άγραφα; Ίσως κανείς. Δεν είναι μόνο η μεγάλη έκταση του συγκροτήματος, το πολυδαίδαλο των κορυφών, το δυσπρόσιτο της περιοχής, τα ασαφή όρια, το πλήθος χωριών και οικισμών, ο μη καταγεγραμμένος ιστορικός και πολιτισμικός πλούτος, ο άγνωστος αριθμός των σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας που φιλοξενεί. Είναι οι ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, αυτές που διαμορφώνουν το τοπίο κάνοντας δύσκολη τη ζωή του επισκέπτη. Απαγορευτικές τον χειμώνα, όταν οι οδοί επικοινωνίας κλείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, απρόβλεπτες το υπόλοιπο της χρονιάς.

Έχοντας διασχίσει από το ένα άκρο μέχρι το άλλο τη μοναδική αυτή περιοχή, έχοντας ανεβεί σε κάθε ράχη και κορυφή, συνεχίζουμε ακόμα να τον ανακαλύπτουμε. Είναι η χαρά του πρωτόγνωρου αυτή που συχνά μας οδηγεί μέχρι εκεί. Η κορυφή είναι η πρόφαση, το ξέρουμε καλά και ας μην το ομολογούμε.

Σκοπός του τελευταίου ταξιδιού μας οι άγνωστες κορυφές Απέλινα, Βοϊδολίβαδο, Πύργος. Είναι μια ράχη στην ουσία, ανάμεσα στο Βουτσικάκι και στη Νιάλα, δυτικότερα του Μπορλέρου.
Άστατος καιρός, ανοιξιάτικος στον κάμπο που ολοένα μαύριζε και απειλούσε μετά τον Μπελοκομύτη. Ακολουθούμε τον ορεινό δρόμο που παρακάμπτει τον οικισμό του Καρβασαρά και στρέφεται νοτιοδυτικά κατευθυνόμενος στα άδυτα των Αγράφων. Το ψηλότερο σημείο του είναι το διάσελο του Αγίου Νικολάου, ένα από τα πιο τραχιά τοπία της χώρας μας. Γύρω οι απόκρημνες κορυφές Μπορλέρο, Πλάκα, Φλυτζάνι, Καταραχιάς. Κρυμμένες σήμερα στα σύννεφα που φέρνουν τη βροχή. Ανοιξιάτικη βροχούλα; Όχι βέβαια. Κρύα, παγωμένη, αποτρεπτική. Στο μικρό εκκλησάκι ψάχνουμε καταφύγιο. Λίγο να σταματήσει, να μας δώσει την ευκαιρία να ξεκινήσουμε.

Εύκολη σχετικά ανάβαση μέχρι την κορυφή Απέλινα (υψ. 1729 μ.). Στιγμές – στιγμές ο άνεμος σαρώνει τις ομίχλες, για δευτερόλεπτα φωτίζονται οι μικρές κοιλάδες και όλα είναι μαγικά. Και έπειτα πάλι βουλιάζουμε σε γκρίζα πέπλα, ο κόσμος περιορίζεται στα λίγα βήματα.

Η βροχή ξανάρχισε, ποτίζει τα αδιάβροχα, τρυπώνει στα άρβυλα, μαστιγώνει τα πρόσωπά μας. Σύντομο κατέβασμα και πάλι ανηφόρα μέχρι το Βοϊδολίβαδο (υψ. 1775 μ.). Τώρα το γύρισε σε χιόνι. Ναι, χιονίζει και τον Απρίλη, ακόμα και τον Μάη στα Άγραφα, καθόλου περίεργο.

Μα πρέπει τώρα να επιστρέψουμε, η τρίτη κορυφή είναι μακριά, βρεγμένοι για τα καλά δεν είναι συνετό να συνεχίσουμε. Ο τόπος έχει τους δικούς του νόμους, ας μην τους αγνοήσουμε.

Τα νέα του Συλλόγου

Την Κυριακή 17/04 θα ανέβουμε στο Μιτσικέλι (υψ. 1810μ.) με εκκίνηση από τους Λιγκιάδες. Μέτρια δυσκολία με χρόνο ανάβασης περίπου τις 4 ώρες.

Agrafa3

Agrafa7

Agrafa11

Agrafa15

Agrafa19

Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες μας μπορείτε να πάρετε κάθε Παρασκευή στα γραφεία του Συλλόγου – Ομήρου 5 (κάτω από το ΚΑΠΗ) ή στο τηλέφωνο 24310 72077.

Πληροφορίες και υλικό μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του συλλόγου μας www.trikalasport.gr και στο facebook .




Total
0
Shares
Previous Article

Τρίκαλα: 26 θέσεις στάθμευσης για οχήματα ΑμεΑ επανακαθόρισε ο Δήμος

Next Article

Με χορό και τραγούδι έκλεισε η 15η Ημέρα της 8ης Διεθνούς Συνάντησης Σχολικών Χορωδιών στο Μουζάκι (φωτο-video)

Related Posts

mitsotakis mouzaki
Διαβάστε περισσότερα

Σημαντική η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μουζάκι! Παρουσίασε τα έργα αποκατάστασης από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και «Elias»

Σημαντική η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μουζάκι! Παρουσίασε τα έργα αποκατάστασης από τα ακραία καιρικά φαινόμενα…
Τοποθέτηση Τάσου Τσιαπλέ στο Π.Σ. Θεσσαλίας για τα προβλήματα των αγροτών - Τάσος Τσιαπλές: Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού
Διαβάστε περισσότερα

Να καλύψει το κράτος όλο το ποσό του ενοικίου, όσων πλημμυροπαθών αναγκάστηκαν να νοικιάσουν, γιατί τα σπίτια τους δεν κατοικούνται

Να καλύψει το κράτος όλο το ποσό του ενοικίου, όσων πλημμυροπαθών αναγκάστηκαν να νοικιάσουν, γιατί τα σπίτια τους…
Τεχνικό άρθρο για το Φράγμα Πύλης Τρικάλων
Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικό άρθρο για το Φράγμα Πύλης Τρικάλων

Περισσότερες από δύο φορές, θα το γέμιζε ο “Πορταϊκός Ποταμός”, μειώνοντας κατά 74 εκατομμύρια m3, περίπου, την πλημμύρα του κάμπου της “Θεσσαλίας”