Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Σ.Π.ΟΡ.Τ.: Ομίχλες στα Άγραφα

Agrafa Sport omixles

Οι ομίχλες, ένα τυπικό φαινόμενο του φθινοπώρου, περίσσευαν πάντοτε στα Άγραφα. Ειδικά στη ζώνη Καράβα – Βουτσικάκι είναι πολύ συνηθισμένες λόγω της παρουσίας του Αγραφιώτη ποταμού και των άφθονων ρεμάτων.

Τι πιο συναρπαστικό από το να βλέπεις τα ολόλευκα νέφη που αναδύονται από τα βάθη των φαραγγιών και σε δευτερόλεπτα καλύπτουν τις πανύψηλες βουνοκορφές. Και πριν προλάβουν να χαθούν, άλλα νέφη αναδύονται, τον ίδιο δρόμο ακολουθώντας.

Στη βορειότερη πύλη των Αγράφων, στον αυχένα του Τυμπάνου, πρωί της Κυριακής, με τον συνήθη κρύο άνεμο, αν και όχι ιδιαίτερα δυνατό αυτή τη φορά, παίρνουμε το δρόμο τον γνωστό προς την Καράβα. Χωρίς χιόνι αυτή τη φορά, τα πόδια γρηγορούν.

Σύντομα στρίβουμε δεξιά ανηφορίζοντας στην πλαγιά της κορυφής με όνομα Μασούρι. Πρόκειται για το βορειανατολικότερο άκρο της Καράβας με υψόμετρο έναν πραγματικό πύργο αν τον δούμε από το διάσελο του Τυμπάνου. Κοντά ο ένας με τον άλλον αφού η ομίχλη δεν επιτρέπει ορατότητα μεγαλύτερη από λίγα μέτρα.

Προσεγγίζοντας τη ράχη στρεφόμαστε βόρεια βαδίζοντας σε έδαφος πετρώδες. Λίγο χαμηλότερα, μια ομάδα από τα γνωστά στους ορειβάτες άγρια άλογα της Καράβας, κατά τρόπο περίεργο, δεν ανησυχούν από την παρουσία μας.

Από  τα 1815 μέτρα της κορυφής, ακροτελεύτιο όριο πριν από τον γκρεμό της βόρειας όψης της δεν βλέπουμε τίποτε, όλος ο τόπος είναι τυλιγμένος στην αχλύ.

Επιστροφή χαμηλότερα και πορεία δυτική προς την κατεύθυνση της Φούρκας. Είναι η δίδυμη κορυφή της προηγούμενης, πάνω ακριβώς από το χωριό της Αργιθέας με υψόμετρο 1882 μέτρα. Προσεγγίζοντάς την, να η έκπληξη! Όλη η περιοχή δυτικά λούζεται στο φως. Ο Κοκκινόλακος, τα όρη Βάλτου, ο Αχλαδιάς. Ένα – ένα ξεχωρίζουν τα μεγάλα ορεινά συγκροτήματα αναδυόμενα από τα σύννεφα. Χατζή, Τζουμέρκα, Κακαρδίτσα.

Μια νοητή γραμμή κόβει στα δυο το ανάγλυφο. Λες και ένα αόρατο τείχος εμποδίζει τα σύννεφα να κινηθούν δυτικότερα. Ας το απολαύσουμε. Έχουμε τον χρόνο και τη διάθεση. Πριν βουλιάξουμε στις ομίχλες της επιστροφής.


ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Την Κυριακή 24/11/2019 ο σύλλογός μας θα συμμετάσχει στην 4η Κοινή Θεσσαλική Πορεία που θα γίνει στο Πήλιο. Είναι μια πεζοπορία κατά μήκος της διαδρομής Αηδονοφωλιές-Πορταριά-Μακρινίτσα που θα την διοργανώσει ο φυσιολατρικός όμιλος Βολου “ΠΑΝ’. Επειδή τα γραφεία μας προς το παρόν είναι κλειστά λόγω εργασιών, πληροφορίες στην ιστοσελίδα μας www.trikalasport.gr και στη σελίδα μας στο facebook ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ.




Total
0
Shares
Previous Article
giannakopoulos ilias

«Φιλοσοφία και Σκέψη»

Next Article
meteora

«Καταπέλτης» ο «Συνήγορος του Πολίτη» για παρανομίες στα Μετέωρα. Ζητά την παρέμβαση του εισαγγελέα

Related Posts