Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

 Σ.Π.ΟΡ.Τ.: Η 8η Θεσσαλική ορειβατική συνάντηση

sport oreivatiki sinantisi slide

 Ένα είδος γιορτής αποτελούν οι συναντήσεις των ορειβατών που γίνονται τακτικά σε όλη τη διάρκεια του έτους. Εκτός από την ετήσια πανελλήνια συνάντηση που προγραμματίζεται στο τέλος Ιουλίου, υπάρχουν και οι περιφερειακές συνατήσεις, μια από τις οποίες είναι και η Θεσσαλική. Αυτή οργανώνεται εκ περιτροπής από τους συλλόγους κάθε νομού, το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου. Υπάρχουν επιπλέον και οι κοινές Θεσσαλικές πορείες – 3 κάθε χρόνο, Μάρτιο, Ιούνιο και Νοέμβριο που είναι ημερήσιες και διοργανώνονται πάλι εναλλάξ από τους συλλόγους κάθε νομού.

 Η φετεινή Θεσσαλική συνάντηση με υπεύθυνο τον ΕΟΣ Καρδίτσας, έγινε στη θέση «Καραμανώλη»,  γύρω από το καταφύγιο Αγράφων σε μια πολύ όμορφη τοποθεσία, που αποτελεί τμήμα περιοχής Natura 2000. Πρόκειται για ένα ανακαινισμένο, πλήρως λειτουργικό καταφύγιο, προσβάσιμο στο μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, αφού φτάνει ως εδώ ασφαλτοστρωμένος δρόμος 6 χλμ από τη Νεράιδα Καρδίτσας.

 Το μεγαλύτερο μέρος των συμμετεχόντων διανυκτέρευσε σε σκηνές στο οροπέδιο γύρω από το καταφύγιο σε υψόμετρο 1536 μέτρων αφού ο καιρός – καλοκαιρινός ακόμη, επέτρεπε τη διαμονή κάτω από τα αστέρια.

 Η συνάντηση είχε σαν κεντρικό άξονα την προστασία των Αγράφων από από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, θέμα για το οποίο έγιναν ομιλίες και τοποθετήσεις. Ο ΕΟΣ Καρδίτσας προσέφερε δείπνο στους συμμετέχοντες και οργάνωσε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με ζωντανή λαϊκή μουσική.

 Στο ορειβατικό πρόγραμμα του διημέρου, ο σύλλογός μας συμμετείχε στη νυχτερινή ανάβαση στην κορυφή Τέμπλα το βράδι του Σαββάτου καθώς και στη μαραθώνια πορεία μέχρι την κορυφή Βουτσικάκι, το πρωί της επομένης. Η πρώτη μας έδωσε την ευκαιρία της πορείας στο σκοτάδι που μάταια προσπαθούσαν να διαπεράσουν οι δέσμες των φακών μας. Πορεία υπό το αμυδρό φως των άστρων μέχρι το κολωνάκι στο υψόμετρο των 1808 μέτρων. Από εδώ, ολόφωτος ο κάμπος με τις πολιτείες του. Κάπου γυαλίζουν τα νερά της λίμνης του Μέγδοβα και οι μουσικές ταξιδεύουν από το καταφύγιο ως εδώ πάνω. Μια ώρα να πάμε και μια να ρθούμε, πέρασαν τα μεσάνυχτα.

 Οι σκηνές μούλιασαν από την υγρασία. Κλεινόμαστε καλά στους υπνόσακκους, μια νύχτα είναι θα περάσει. Μια νύχτα μάλλον λευκή για πολλούς αφού τα άλογα που περιφέρονταν στην κατασκήνωση, ανήσυχα τριγύριζαν γύρω από τις σκηνές – οι οπλές ακούγονταν κοντά στα αυτιά μας.

Πρωί  της επομένης, αφού κατέφθασαν και οι κυριακάτικοι ορειβάτες, ξεκίνησε το μακρύ ταξίδι μέχρι το Βουτσικάκι. Περνώντας πρώτα από την Τέμπλα συνεχίζουμε στο πέρασμα «Πετσαλούδα» και από εκεί κατεβαίνουμε σε κοιλάδα (υψ. 1600 μ.) στα πόδια του προορισμού μας που από εδώ υψώνεται προκλητικός και αποτρεπτικός συγχρόνως λόγω της κούρασης που συσσωρεύτηκε στα σώματά μας μετά το δίωρο ανεβοκατέβασμα στις ράχες της Τέμπλας. Το μονοπάτι (άρτια σημαδεμένο από τον ΕΟΣ Καρδίτσας) ακολουθεί το στενό πέρασμα ανάμεσα σε δυο βαθιές χαράδρες. Σαν μυρμήγκια στη ράχη ενός γίγαντα φαντάζουν οι προπορευόμενοι. Πίσω μας τα νερά της λίμνης, γαλάζια στο μεσημεριάτικο φως.

Μιας ώρας επίπονη μα και απολαυστικη ανάβαση μέχρι το κορύφωμα στα 2152 μέτρα. Τη δεύτερη ψηλότερη κορυφή των Αγράφων μετά την αντικρυνή Καράβα (υψ. 2184 μ.). Από εδώ, όλες της χώρας οι κορφές χορεύουν γύρω μας.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους φίλους του ΕΟΣ Καρδίτσας για τη φιλοξενία που μας παρείχαν και να εκφράσουμε το θαυμασμό μας για το σπουδαίο έργο που επιτελούν στον ορεινό όγκο των Βορείων Αγράφων.


ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Για την Κυριακή 6/10 έχουμε προγραμματίσει ανάβαση στην κορυφή Μακριά Ράχη (Πλούν – υψ 1708 μ.)  ξεκινώντας από  το Παλαιοχώρι Γαρδικίου.

Περισσότερες πληροφορίες στα γραφεία του συλλόγου – Ομήρου 6, κάθε βράδυ Παρασκευής από τις 9 έως τις 10.  Η διεύθυνση της ιστοσελίδας μας είναι: www.trikalasport.gr και στο τηλέφωνό μας 24310 72077.




Total
0
Shares
Previous Article
Nousios dromoi kathrisma slide

Παρεμβάσεις για τον καθαρισμό των δρόμων που έχει στην ευθύνη της η Π.Ε. Καρδίτσας

Next Article
dimotiko sxoleio Anthirou slide

ΚΛΕΙΣΤΑ τα σχολεία στην Αργιθέα