Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Σ.Π.Ορ.Τ : Η κοινή Θεσσαλική ανάβαση στην κορυφή Μπουντούρα

Ο θεσμός την Κοινών Θεσσαλικών Αναβάσεων είναι πρόσφατος, αφού έχει διάρκεια ζωής μόλις έναν χρόνο. Προγραμματίζονται τέσσερις τέτοιες κάθε έτος, οι οποίες γίνονται εναλλάξ σε κάθε νομό της Θεσσαλίας και οργανώνονται από τους τοπικούς ορειβατικούς συλλόγους. Σκοπός τους είναι η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των αδελφών σωματείων και μέσω αυτής η ανταλλαγή απόψεων και η λήψη αποφάσεων για θέματα του χώρου. Προσφέρουν ακόμη την δυνατότητα γνωριμίας νέων ορειβατικών διαδρομών που στη συνέχεια προστίθενται στα προγράμματα των συλλόγων.

Την Κυριακή 20/3 ήταν προγραμματισμένη η πρώτη τέτοια ανάβαση για εφέτος. Όταν πέρυσι το φθινόπωρο προτείναμε την κορυφή Μπουντούρα (υψόμετρο 2074 μ.)  σαν στόχο, είχαμε στο μυαλό μας κάτι διαφορετικό από τις προηγούμενες, που ήταν κατά βάση πεζοπορικές.  Θέλαμε μια διαδρομή αλπική, με υψόμετρο πάνω από τα 2000 μέτρα, μια κορυφή χιονισμένη, όπως είναι συνήθως τον Μάρτιο. Ευτυχώς ο καιρός μας έκανε τη χάρη, αφού την ασυνήθιστη χειμωνιάτικη καλοκαιρία διαδέχτηκαν μέρες βροχής αλλά και χιονόπτωσης στα ορεινά.

Χάρμα ειδέσθαι λοιπόν η κορυφή μας, κάτασπρη και λαμπερή στην πρωινή αιθρία, υψώνει ανάστημα τεράστιο πάνω από τα Λιβάδια Περτουλίου, τόπο συνάντησης για τα μέλη των συλλόγων.

Ένα ζεστό τσάι σαν καλωσόρισμα (ευχαριστούμε τον Γιάννη Γιαννούλα και τον Κώστα Μάγκα για την ετοιμασία του) και ξεκινάμε την πορεία στο ελατόδασος. Αρκετά ανηφορική, μέχρι να συναντήσουμε τον δασόδρομο μετά από μισή ώρα. Εδώ βρίσκουμε τα πρώτα χιόνια, που γίνονται περισσότερα όσο αναβαίνουμε. Ο χωματόδρομος κυκλώνει την πλαγιά και μας αναγκάζει σε παρακάμψεις όπου μπορούμε.

Μετά από μιας ώρας βάδισμα φτάνουμε στο διάσελο κάτω από τις γυμνές κατάφορτες από χιόνι πλαγιές. Το συγκρότημα της Νεράιδας είναι μια προέκταση της Τριγγίας, από την οποία χωρίζεται με έναν λαιμό στη θέση «Γκολέμη» και έχει αρκετές ψηλές κορυφές όπως η Τσούμα (υψ. 2055 μ.) το Χαλικόβουνο (υψ. 2144 μ.) και η Κάλτσα (υψ. 2062 μ.) όλες γνωστές από προηγούμενες αναβάσεις μας.

Μεγάλος ο αριθμός των συμμετοχών (139 άτομα), μεγάλος και ο ενθουσιασμός. Σε αυτό συντελεί και η θαυμάσια ανοιξιάτικη μέρα, η ορατότητα, το υπέροχο ορεινό τοπίο. Μια ανθρώπινη αλυσίδα σχηματίζεται, ο ένας πίσω από τον άλλον ώστε να ανοίγονται πατήματα και να διευκολύνεται η πορεία.

Καλή η ποιότητα του χιονιού, που δεν είναι ούτε παγωμένο ούτε βουλιάζει πολύ προσφέροντας ασφάλεια στην κίνησή μας. Είναι μια εικόνα πανέμορφη που αν δεν την ζήσεις δεν μπορείς από καμία φωτογραφία να την νοιώσεις. Το πλήθος των ανθρώπων, τα ρούχα τα πολύχρωμα – αντίθεση στις λευκές πλαγιές, τα μπατόν που καρφώνονται στο χιόνι, ο ήχος που κάνουν τα άρβυλα σπάζοντας την λευκή κρούστα.

Όταν η κλίση μεγαλώνει, η αλυσίδα σταματά, ανασυντάσσεται και πάλι προχωρά. Μέχρι την κορυφογραμμή όπου τα δύσκολα τελειώνουν και η προσπάθεια δικαιώνεται με το θέαμα των πανέμορφων ολόλευκων κορυφών  που ζώνουν τον ορίζοντα. Είναι μια έκπληξη για όποιον δεν ξανανέβηκε μέχρι εδώ, μια εικόνα που θα σημαδεύει την ανάμνηση της κορυφής. Το τριγωνομετρικό κολονάκι απέχει μόλις 5 λεπτά. Είμαστε εδώ, στην ανατολικότερη άκρη του βουνού, πάνω από τον τεράστιο γκρεμό που καταλήγει στο Παλαιοχώρι.

Στις δόξες της σήμερα η Μπουντούρα. Ποτέ άλλοτε δεν έκλεισε στην αγκαλιά της τόσον κόσμο!

Τα νέα του Συλλόγου

Το Σαββατοκύριακο, 26-27 Μαρτίου έχουμε εξόρμηση στην ορεινή Δράμα. Από το χωριό Κατάφυτο (760μ.) θα ανέβουμε στον Όρβηλο (2212μ.)

Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες μας μπορείτε να πάρετε κάθε Παρασκευή στα γραφεία του Συλλόγου – Ομήρου 5 (κάτω από το ΚΑΠΗ) ή στο τηλέφωνο 24310 72077.
Πληροφορίες και υλικό μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του συλλόγου μας www.trikalasport.gr και στο facebook .

Σ.Π.Ορ.Τ : Η κοινή Θεσσαλική ανάβαση στην κορυφή Μπουντούρα

Σ.Π.Ορ.Τ : Η κοινή Θεσσαλική ανάβαση στην κορυφή Μπουντούρα

Σ.Π.Ορ.Τ : Η κοινή Θεσσαλική ανάβαση στην κορυφή Μπουντούρα

  Σ.Π.Ορ.Τ : Η κοινή Θεσσαλική ανάβαση στην κορυφή Μπουντούρα




Total
0
Shares
Previous Article

Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας (ΕΟΣΚ) στην κορυφή Μπουντούρα την νότιας Πίνδου

Next Article

Δημόσια Βιβλιοθήκη Μουζακίου - Τρίτη 29/3 - Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου

Related Posts

Papakostas Dimitris metalio
Διαβάστε περισσότερα

Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα U20 στην ελληνορωμαϊκή πάλη συμμετέχει ο συνδημότης μας αθλητής Παπακώστας Δημήτρης

Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα U20 στην ελληνορωμαϊκή πάλη συμμετέχει ο συνδημότης μας αθλητής Παπακώστας Δημήτρης Ο Δημήτρης Παπακώστας από…