Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Σ.Π.ΟΡ.Τ.: Από τον Τύμπανο στη Βατσουνιά

Σ.Π.ΟΡ.Τ.: Από τον Τύμπανο στη Βατσουνιά

 

Προσπαθώντας να δώσουμε νέο ενδιαφέρον σε προορισμούς που πολλές φορές έχουμε επισκεφτεί, δοκιμάζουμε συχνά εναλλακτικούς τρόπους πρόσβασης ή συνδυασμούς διαδρομών. Έτσι και την περασμένη Κυριακή, την πρώτη του Νοέμβρη, μια τυπικά φθινοπωρινή μέρα.

Ομίχλες χαμηλά στον κάμπο και οι κορυφές νησιά που κολυμπούν σε θάλασσα νεφών. Από το διάσελο του Τυμπάνου με πορεία προς την Καραβούλα. Τη βορειότερη κορυφή των Αγράφων που αποτελεί και σύνορο των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας.

Στην πορεία μας ανταμώνουμε τον άνεμο, μόνιμο θαμώνα της περιοχής. Τον διεκδικούν οι ανεμογεννήτριες που σχεδιάζεται να εποικίσουν τις κορυφογραμμές. Εμείς ως λιγότερο ανθεκτικοί προτιμάμε να αποφύγουμε τις θωπείες του και κατεβαίνουμε χαμηλότερα. Κάτω από τη μύτη του βαδίζουμε ως τη βάση της κορυφής.

Εδώ δεν μπορούμε πλέον να κρυφτούμε, παρά να αποφύγουμε την κορυφή (που δεν ήταν εξάλλου στο πρόγραμμά μας) και να κινηθούμε χαμηλότερα, κάτω από το στεφάνι της και στην ανατολική προέκτασή της με όνομα Καραμήτσου.

Είμαστε πάνω από τη χαράδρα του Πάμισου, σε άγριο τοπίο, καθαρά Αγραφιώτικο. Στο χείλος των γκρεμών ελίσσεται μονοπάτι αχνό σε φοβερό χαλιά, αόρατο από μακριά. Που το ανακάλυψε ο αρχηγός και πως το διάλεξε, αυτός το ξέρει. Με κόπο είναι αλήθεια το διαβήκαμε και φτάσαμε στην κορυφογραμμή.

Ανάμεσα στην κοιλάδα του Ροπωτού και της Βατσουνιάς, η ράχη κατεβαίνει με κατεύθυνση βορειοανατολική. Αρχικά σε πέτρες και χορτάρια και μετά σε δάση -έλατα και στη συνέχεια καστανιές. Υπέροχα δέντρα στην ομορφότερη στιγμή του κύκλου της ζωής τους. Οι καρποί άνοιξαν ρίχνοντας στο έδαφος το περιεχόμενό τους – τροφή για την πανίδα της περιοχής και ιδιαίτερα για τα αγριογούρουνα που εδώ πρέπει να κάνουν πάρτι όπως φαίνεται από το ανασκαμμένο χώμα.

Οι ποικίλες αποχρώσεις του κίτρινου και του καφέ στα συστρεφόμενα κλαδιά δέντρων αιωνόβιων, μια σπάνια αισθητική απόλαυση. Ακολουθούν τα ξέφωτα με φτέρες σκουροκάστανες, ένα βήμα πριν από το τέλος τους. Έπονται οι βελανιδιές. Εκτεταμένα δάση, συχνά μαζί με καστανιές και ποικιλα φυλλοβόλων.

Επτά ώρες βαδίσαμε μέχρι να φτάσουμε στο κέντρο της Βατσουνιάς, το τέρμα της πορείας μας. Προχωρημένο απόγευμα, με τον ήλιο να έχει ήδη γύρει πίσω από το βουνό.


ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Για την Κυριακή 10/11 έχουμε προγραμματίσει ανάβαση στην κορυφή Μπορλέρο (υψ. 2016 μ.) των Αγράφων, ξεκινώντας από τον αυχένα του Άγιου Νικολάου. Επειδή τα γραφεία μας προς το παρόν είναι κλειστά, πληροφορίες στην ιστοσελίδα μας www.trikalasport.gr και στη σελίδα μας στο facebook ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ.




Total
0
Shares
Previous Article
Μεγάλη συμμετοχή στο CLLD/LEADER Καρδίτσας

Μεγάλη συμμετοχή στο CLLD/LEADER Καρδίτσας

Next Article
49ec13fcbfe280c4699c9e18341e4c12

Έργα για τη μεταφορά νερού σε κτηνοτροφικές μονάδες του Δήμου Φαρκαδόνας προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας