Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Σ.Π.ΟΡ.Τ.: Ανάβαση στο Μαυροπούλι

Το Μαυροπούλι αποτελεί τη νοτιότερη απόληξη του μεγάλου ορεινού συγκροτήματος που ονομάζεται Αυγό.

Το συγκρότημα ορθώνεται πάνω από τα νερά του Ασπροποτάμου με βορειότερη κορυφή του την Τσούκα (υψ, 1797 μ.) και με Ν – ΝΑ κατεύθυνση φτάνει στα 2148 μέτρα της ψηλότερης των κορυφών του που έχει όνομα  Αυγό. Στη συνέχεια στρίβει ανατολικά σχηματίζοντας τις απόκρημνες κορυφές Μαρόσα (υψ. 2022 μ.) και Λουπάτα (υψ. 2016 μ.). Μεσολαβεί ο αυχένας από όπου περνά  ο χωματόδρομος που ενώνει τα Στουρναρέικα με το Νεραϊδοχώρι και στη συνέχεια με ΝΑ κατεύθυνση το συγκρότημα σταματά πάνω από τη ροή του Πορταϊκού με τον σχηματισμό Μαυροπούλι, με την ομώνυμη κορυφή  (υψ. 1721 μ.) στο δυτικό άκρο.

Είναι μια κορυφή γνωστή από τις δεκάδες αναβάσεις μας, κυρίως τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες. Με αφετηρία είτε τον αυχένα της Λουπάτας (ο πιο σύντομος και εύκολος τρόπος) είτε τα Στουρναρέικα ή τους Καλογήρους (πιο μακρινές και απαιτητικές διαδρομές).

Σε αντίθεση με τους δυτικότερους και πιο υψηλούς σχηματισμούς, το Μαυροπούλι είναι δασοσκεπές μέχρι τις κορυφές του. Πρόκειται για πυκνότατο δάσος με βελανιδιές και σκληρόφυλλους θάμνους που δίνουν τη θέση τους στο έλατο μετά το υψόμετρο των χιλίων μέτρων.

Για την πρόσφατη ανάβασή μας στο βουνό επιλέξαμε σαν σημείο εκκίνησης το Πετροχώρι (Βίτσινα), ακολουθώντας μια ασυνήθιστη διαδρομή και άγνωστη σε όλους μας με σκοπό την ανάβαση στην κορυφή Δραμπάλα (υψ. 1568 μ.) Το Πετροχώρι βρίσκεται λίγο πριν από τα Στουρναρέικα και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 654 μέτρα, έχοντας πλάτες στο βουνό.

Από το υψηλότερο σημείο του χωριού, όπου βρίσκεται το υδραγωγείο, ακολουθήσαμε μονοπάτι με κατεύθυνση ανατολική για να βγούμε σε 20’ στον χωματόδρομο που οδηγεί στον Προφήτη Ηλία (υψ. 989 μ.) στο άκρο του οποίου είναι χτισμένο το ομώνυμο εκκλησάκι, απέναντι ακριβώς από την Καραβούλα, τη βορειότερη των Αγράφων.

Αφήνοντας τον Προφήτη Ηλία δεξιά, ακολουθήσαμε τον χωματόδρομο με βόρεια κατεύθυνση. Αγνοώντας τη διασταύρωση που οδηγεί στον Άγιο Προκόπιο συνεχίσαμε για λίγο στο δρόμο για να μπούμε στη συνέχεια στο πυκνό ελατόδασος.

Νωπό το έδαφος από τις πρόσφατες βροχές, μας δυσκόλεψε στα πιο επικλινή σημεία του. Η αρχή του φθινοπώρου δηλώνεται με τα καφέ – κίτρινα χρώματα της φτέρης και την αυξημένη υγρασία.

Μετά από συνολική πορεία τριών περίπου ωρών φτάσαμε στο τριγωνομετρικό της Δραμπάλας, σε ένα πετρώδες ξέφωτο του δάσους με θέα προς τον Κόζιακα και τα χωριά της περιοχής του. Θέα που σύντομα περιορίστηκε από την ξαφνική ομίχλη που σκέπασε τον τόπο. Συνέχεια προς την ψηλότερη κορυφή αποκλείστηκε λόγω απόστασης κυρίως. Μια μικρή ομάδα επέλεξε την κατάβαση στα Στουρναρέικα ενώ οι υπόλοιποι την επιστροφή στο Πετροχώρι.

Μεσημέρι πλέον, οι δυο ομάδες συναντήθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα στο σημείο εκκίνησης για σύντομη ξεκούραση και μικρό απολογισμό της εξόρμησης.


ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Την Κυριακή 8/10 έχουμε προγραμματισμένη ανάβαση στις κορυφές Τέμπλα και Βουτσικάκι των Αγράφων. Περισσότερες πληροφορίες στα γραφεία του συλλόγου – Ομήρου 6, κάθε βράδυ Παρασκευής από τις 9 έως τις 10.  Η διεύθυνση της ιστοσελίδας μας είναι: www.trikalasport.gr και στο τηλέφωνό μας 2431072077.




Total
0
Shares
Previous Article

Ο Μύλος Ματσόπουλου εγκαινιάζεται επισήμως ως Βιομηχανικό Μουσείο

Next Article

Ο Α.Σ.Καρδίτσας Μέλι ΑΤΤΙΚΗ ρίχνεται το Σάββατο στη μάχη της Α2 Εθνικής

Related Posts

E65 Staikouras
Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Σταϊκούρας: Παραδίδουμε, ενοποιημένο, το μεγαλύτερο τμήμα του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας, Ε65

Χρήστος Σταϊκούρας: Παραδίδουμε, ενοποιημένο, το μεγαλύτερο τμήμα του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας, Ε65 «Με τη σημερινή παράδοση στην κυκλοφορία…