Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

ΣΥΡΙΖΑ: Τέλος στο πάρτι της διαπλοκής

Μέσα από όλα όσα αποκαλύφθηκαν στις συνεδριάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής και στην ολομέλεια του κοινοβουλίου την περασμένη Τετάρτη για τα θαλασσοδάνεια των ΜΜΕ και των κομμάτων, έχουμε πλέον μια συνολική εικόνα για το πάρτι της διαπλοκής που κορυφωνόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Τι ανέδειξε η Εξεταστική Επιτροπή;

1)Ότι τράπεζες δάνειζαν με «αέρα» σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΜΜΕ για να στηρίζουν συγκεκριμένες πολιτικές και συμφέροντα.

2) Τα ίδια ΜΜΕ υποστήριζαν τις ασκούμενες πολιτικές, εξυπηρετώντας πλήρως την επικοινωνιακή πολιτική και ηγεμονία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

3) Τα πολιτικά κόμματα έπαιρναν θαλασσοδάνεια μέσω των διορισμένων διοικήσεων των τραπεζών από τους ίδιους τους κυβερνώντες, για να παράγουν πολιτική προσαρμοσμένη στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

4) Ότι για το όργιο παράνομων δανειοδοτήσεων υπάρχουν ποινικές ευθύνες πολιτικών και τραπεζικών στελεχών καθώς και υψηλόβαθμων στελεχών μεγάλων εκδοτικών συγκροτημάτων

5) Ότι ποινικές ευθύνες πολιτικών στελεχών που να εμπίπτουν στο νόμο περί ευθύνης υπουργών δεν έχουν προκύψει μέχρι τώρα. Και αυτό διότι εάν κατά τη διάρκεια των δικαστικών ερευνών που θα πυροδοτήσει το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, οι αρμόδιοι εισαγγελείς ή ανακριτές θεωρήσουν ότι υπάρχει εμπλοκή τέτοιων προσώπων σε οποιαδήποτε πιθανή παράνομη πράξη, θα πρέπει αμελλητί να διαβιβάσουν τις συναφείς δικογραφίες στην Βουλή, ώστε να υπάρξει, αν το αποφασίσει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τα πρόσωπα αυτά.

Την ίδια ώρα η Νέα Δημοκρατία έχει το θράσος και επιμένει ότι μέχρι να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση δεν υπήρχε διαπλοκή, και αδυνατώντας να απαντήσει στους πολίτες, εφευρίσκει τη «διαπλοκή του ΣΥΡΙΖΑ»! Το λέει αυτό το κόμμα του κ. Μητσοτάκη που χρωστάει στις τράπεζες 221 εκατ. ευρώ και δεν έχει πει ακόμη πώς και πότε θα τα ξεπληρώσει! Το λέει αυτό ο κ. Μητσοτάκης που δανείστηκε για τον Κήρυκα Χανίων δάνεια εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και εδώ και 11 χρόνια δεν έχει αποδώσει ούτε ένα ευρώ! Το λέει αυτό ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος έκανε ρύθμιση του δανείου του  – όταν αποκαλύφθηκε από την Εξεταστική και 11 ολόκληρα χρόνια μετά τη σύναψή του – με το σύστημα balloon, ώστε να μην αποπληρώσει ποτέ το κυρίως ποσό του χρέους που ανέρχεται σε 649.000 ευρώ!

Το ίδιο ερώτημα φυσικά ισχύει και για το ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχοντας πάρει δάνεια 199 εκατ. ευρώ και με τα σημερινά του εκλογικά ποσοστά θα αποπληρώσει τα χρέη του σε μερικές εκατοντάδες χρόνια!

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η διαπλοκή πρέπει να σπάσει σε όλα τα επίπεδα -και είναι ευθύνη όλων. Της κυβέρνησης που έχει και τη συνολική πολιτική ευθύνη, αφού διαθέτει τον μηχανισμό ελέγχου, επιτήρησης και αποκάλυψης τέτοιων φαινομένων. Κρίσιμος είναι ταυτόχρονα ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, των υπολοίπων κομμάτων και συνολικά όλων των παραγόντων, από τις διοικήσεις των τραπεζών έως τις δημοσιογραφικές ενώσεις, που πρέπει να διασφαλίσουν -μέσω της δυνατότητας ελέγχου που διαθέτουν- ότι θα περάσουμε σε μια νέα σελίδα.

Βήματα προς αυτή την κατεύθυνση έχουν γίνει όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα. Από τις τηλεοπτικές άδειες, τα θαλασσοδάνεια και τα ζητήματα της κρατικής διαφήμισης γίνονται πολλά και έχουν να γίνουν πολλά ακόμη. Επειδή, όπως αποδείχθηκε, η μάχη με τη διαπλοκή δεν είναι στιγμιαία, είναι διαρκής, είναι προς το συμφέρον της κοινωνίας να είναι όλοι προσηλωμένοι ώστε οι νέοι ενιαίοι κανόνες, που θα μπουν, να εφαρμοστούν και να γίνουν σεβαστοί από όλους.

Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το σύστημα της διαπλοκής το πληρώσαμε συνολικά πολύ ακριβά. Το πάρτι ήταν για λίγους, αλλά ο λογαριασμός ήταν πολύ υψηλός για όλους τους πολίτες.

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ




Total
0
Shares
Previous Article

Κ. Τσιάρας:Τεράστια ολιγωρία της κυβέρνησης στη διοχέτευση ευρωπαϊκών πόρων του ΕΣΠΑ

Next Article

Ετήσια χοροεσπερίδα της Νομαρχιακής Διοικούσας Επιτροπής (ΝΟ.Δ.Ε) Καρδίτσας ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Related Posts