Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Συνεχίζεται το πρόγραμμα Καταπολέμησης Κουνουπιών στην Θεσσαλία

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται το πρόγραμμα Καταπολέμησης Κουνουπιών στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται το πρόγραμμα Καταπολέμησης Κουνουπιών στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ενόψει και της θερινής περιόδου. Για το ζήτημα αυτό ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Υδροοικονομίας, Χωρικού Σχεδιασμού, Πολιτικής Γης και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Θεσσαλίας, κ. Κωστής Νούσιος, είχε σύσκεψη με τον Διευθυντή της Γενικής  Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας κ. Γιώργο Ζήγρα και άλλα υπηρεσιακά στελέχη, με αντικείμενο την πρόοδο του Προγράμματος  καταπολέμησης των κουνουπιών στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κ.  Νούσιος τόνισε ότι: «Τα κουνούπια είναι φορείς μετάδοσης ασθενειών και η έγκυρη καταπολέμηση συνιστά προληπτική κάλυψη του συνόλου του πληθυσμού της Περιφέρειας. Η Περιφέρεια εκτελεί έγκαιρα, με επίγεια αλλά και µε εναέρια μέσα την καταπολέμηση των προνυμφών ώστε να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία όλων των ευαίσθητων χώρων, τουριστικούς προορισμούς,  καταυλισµούς Ροµά, σχολεία, Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων κ.λ.π. ενώ για τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα του προγράμματος θα πρέπει και οι υπηρεσίες των Δήμων να προβούν στην εξυγίανση όλων των φρεατίων, στον έλεγχο ύπαρξης στάσιμων νερών στην αποψίλωση χόρτων, στο πλύσιμο των κάδων αποκομιδής απορριμμάτων και στην καταγραφή κάθε πιθανής εστίας, προκειμένου να εξουδετερωθεί.  Αξίζει να σημειωθεί ότι είμαστε η μόνη Περιφέρεια στην Ελλάδα που έχουμε συνεχή ροή καταπολέμησης κουνουπιών µε εστιασμένες παρεμβάσεις σε δυο άξονες: 1) της όχλησης και 2) της προστασίας της δημόσιας υγείας. Η υγεία των πολιτών ήταν και παραμένει βασική μας προτεραιότητα».

Το έργο καταπολέμησης των κουνουπιών με τη μέθοδο της προνυμφοκτονίας με επίγειους και από αέρος ψεκασμούς  εκτελείται σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Περιφέρειας Θεσσαλίας και συγκεκριμένα:

Π.Ε. Λάρισας: Στην ευρύτερη περιοχή του Δέλτα του Πηνειού ποταμού ( Δήμοι Τεμπών και Αγιάς) και κατά μήκος αυτού στα χωρικά όρια του Δήμου Τεμπών, καθώς και στην Παρακάρλια περιοχή του Δήμου Κιλελέρ. Επίσης σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ εκτελείται διευρυμένο πρόγραμμα καταπολέμησης στον χώρο φιλοξενίας μεταναστών-προσφύγων στο Κουτσόχερο Λάρισας.

Π.Ε. Μαγνησίας: Το έργο εκτελείται στους Δήμους Βόλου, Ζαγοράς – Μουρεσίου, Νοτίου Πηλίου, Σκιάθου, Σκοπέλου, Αλοννήσου, Αλμυρού και Ρήγα Φεραίου.

Οι δράσεις καταπολέμησης θα καλύπτουν και την εγκατάσταση Ανοικτής Δομής Φιλοξενίας Προσφύγων – Μεταναστών στην θέση «Έκθεση Μόζας» στο 3ο χλμ Ε.Ο. Βόλου – Λάρισας με τοποθέτηση παγίδων σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων. Συγκεκριμένα:

– Δήμος Βόλου

Κ.Φ.Π. Βόλου

Δ.Ε. Βόλου

Δ.Ε. Νέας Αγχίαλου (Αγχίαλος, Δημητριάδα)

Δ.Ε. Αγριάς

Δ.Ε. Νέας  Ιωνίας

– Δήμος Ρήγα Φεραίου

Δ.Ε. Κάρλας Στεφανοβίκειο, Αεροπορική Βάση Στεφανοβικείου, Ριζόμυλος, Κανάλια, Λίμνη Κάρλα)

Δ.Ε. ΦΕΡΩΝ (Βελεστίνο)

– Δήμος Αλμυρού

Δ.Ε. Πτελεoύ (Αχίλλειο, Λειχούρα, Αγ. Απόστολοι, Λουτρό, Πηγάδι)

Δ.Ε. Αλμυρού (παραλία Αλμυρού, Αγ. Ιωάννη, Κορφαλάκι, Χωροστάσι)

– Δήμος Σκιάθου

– Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου

Δ.Ε. Ζαγοράς (Ζαγορά, Χορευτό, Άγιοι Σαράντα, Ανάληψη)

Δ.Ε. Μουρεσίου (Άγιος Ιωάννης, Παπανερό, Νταμούχαρη)

– Δήμος Νοτίου Πηλίου

Δ.Ε. Μηλεών (Καλά Νερά, Κοροπή)

Δ.Ε. Αργαλαστής (Λεφόκαστρο, Κάλαμος, Χόρτο, Μηλίνα)

Π.Ε. Τρικάλων: Έχουν γίνει ψεκασμοί στις Δ.Ε. Τρικκαίων, Μεγαλοχωρίου, Μεγάλου Κεφαλόβρυσου, Μεγάλων Καλυβίων, Κεφαλόβρυσου, Αγίας Κυριακής, Δενδροχωρίου, Βαλτινού, Λόγγου, Ζηλευτής, Πατουλιάς, Γλινου, Αρδανίου, Ριζώματος και το έργο συνεχίζεται στους Δήμους Καλαμπάκας, Φαρκαδόνας και Πύλης, ενώ στις ως άνω περιοχές θα υπάρξουν και επαναληπτικοί ψεκασμοί.

Π.Ε. Καρδίτσας: Δήμος Καρδίτσας: Το έργο της καταπολέμησης κουνουπιών εκτελείται στις περιοχές: Δ.Ε. Καρδίτσας (Κοιμητήριο Αγίου Νικολάου, Θερινός Κινηματογράφος, Υδατόπυργος), και στις Τ.Κ. Παλαιοκλησσίου, Αρτεσιανού, Καρδιτσομάγουλας, Ρούσσου, στις Δ.Ε. Κάμπου, Καλλιφωνίου, Ιτάμου, Μητρόπολης.

Δήμος Σοφάδων :Σοφάδες (Ποτάμι, Οικισμός Τσιγγάνων, βαλτώσεις περιοχές, Φίλια, Άμπελος, Αγία Παρασκευή, Καρποχώρι, Καππαδοκικό, Κυψέλη, Λουτρό, Πασχαλίτσα, Πύργο Κιερίου.

Δήμος Μουζακίου: Στις Τοπικές Κοινότητες Μαυρομματίου, Λοξάδας, Κρυοπηγής, Λαζαρίνας, Πορτής, Οξυάς, Μουζακίου, Κρανιάς, Παλαιοχωρίου, Αγναντερού, Μαγούλας, Ριζοβουνίου, Μαγουλίτσας, Φαναρίου, Βατσουνιάς, Ελληνόπυργου, Καππά.

Δήμος Παλαμά: Στις Τ.Κ. Μαραθέας-Κόρδας, Πεδινού, Προαστίου, Αγίας Τριάδας, Καλογριανών, Παλαμά, Μεταμόρφωσης, Κοσκινά, Ψαθοχώρας, Μάρκου, Γοργοβιτών, Βλοχού, Ιτέας-Ηλιά, Λεύκης, Ορφανών, Φύλλου-Αμπελώνα, Συκεώνα, Πέτρινου, Αστρίτσας.




Total
0
Shares
Previous Article

Εκστρατεία για έναν «καθαρό Δήμο Μουζακίου» από την Δημοτική Αρχή

Next Article

Η ισχύς εν τη ενώσει για τον Πολιτισμό και την Ανάπτυξη της Θεσσαλίας