Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Συνεχίζεται σήμερα Τρίτη η 8η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών στο «MOUZAKI PALACE HOTEL»

34ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ – 8ΗΔΙΕΘΝΗΣ  ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΧΟΡΩΔΙΩΝ

ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΧΟΡΩΔΙΕΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΥΣΙΚΗΣ!

Σήμερα Τρίτη  στις 8:30 μ.μ. στο «MOUZAKI PALACE HOTEL»

Συνεχίζεται σήμερα Τρίτη 12 Απριλίου, 2016 στις 8:30 μ.μ. η 8η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας, του 34ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας, κορυφαίου φεστιβαλικού θεσμού του Νομού, στο «MOUZAKI PALACE HOTEL», που θα υλοποιηθεί μέχρι το ερχόμενο Σάββατο 16 Απριλίου. Για δεκαέξι μέρες ο Νομός Καρδίτσας είναι στο επίκεντρο της Χορωδιακής μουσικής της Χώρας. Εντυπωσιάζει  το υψηλό επίπεδο των χορωδιών που συμμετέχουν και το πλήθος του κόσμου που παρακολουθεί τα χορωδιακά σύνολα, που συνθέτουν ένα μοναδικό πάζλ ηχοχρωμάτων.

Σήμερα Τρίτη 12/4/2016-ΩΡΑ 8:15μ.μ. το πρόγραμμα, έχει ως εξής:

1.Χορωδία Δημοτικού Σχολείου Μαγούλας υπό τη διεύθυνση του Θωμά Τσιρέπα.

Αφιέρωμα στο μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

  1. Βυζαντινή Χορωδία του Ωδείου Καρδίτσας-Κωνσταντίνος Ευθυμιάδης υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Καταραχιά. Αφιέρωμα στο συνθετικό έργο του Πρωτοψάλτη και καθηγητή Κωνσταντίνου Ευθυμιάδη. Προλογίζει ο Γιώργος Αρκομάνης.
  2. Άριες από όπερες και καντάτες που ερμηνεύουν η Πηνελόπη Κοντοκώστα και η Νάνση Αντωνίου. Στο πιάνο συνοδεύει η καθηγήτρια Γιούλη Αγιώτη.
  3. Χορωδία Τρικάλων «ΦΟΙΝΙΞ» υπό τη διεύθυνση της Λίλας Αγγέλη. Αφιέρωμα στο Βασίλη Τσιτσάνη.

Κοινό Έργο: «ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΑΚΙ» του Κώστα Ευαγγελάτου.

Διευθύνει ο Νίκος Ευθυμιάδης.

Το πρόγραμμα παρουσιάζει ο Αλέξης Κωστάλας.

Την Κυριακή 10 Απριλίου πραγματοποιήθηκε  ένα σπάνιο αφιέρωμα στον τιμώμενο μεγάλο Ιταλό αναγεννησιακό συνθέτη, τον πρίγκιπα   Carlo Gesualdo da Venosa (1566-1613), με πεντάφωνα έργα του, τα οποία ερμήνευσε όμορφα, η Χορωδία του Μουσικού Σχολείου  Θερίσου Χανίων.

Επισημαίνεται πως οι Συναντήσεις Σχολικών Χορωδιών αποτελούν μια σημαντική τομή για την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό της Ελλάδος. Είναι κάτι πρωτότυπο, μοναδικό, πολύ όμορφο, με Καλλιτεχνική, Ψυχαγωγική και Επιμορφωτική Χροιά, με πρωταγωνιστές μαθητές των Δημοτικών και Γυμνασίων όλης της Χώρας.

Εκατοντάδες μαθητές δουλεύουν εντατικά, συστηματικά και πειθαρχημένα επί μήνες για να προσφέρουν ένα σπουδαίο μουσικό αποτέλεσμα. Η άριστη συνεργασία διευθυντή, Συλλόγου Διδασκόντων και εξειδικευμένου και δυναμικού Καθηγητή Μουσικής δείχνει ότι μπορεί να γίνουν θαύματα στο σχολείο.

Η διοργάνωση αποτελεί το μεγαλύτερο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Μουσικής, με τη συμμετοχή τεσσάρων χιλιάδων πεντακοσίων (4500) νεαρών εκτελεστών – μουσικών – χορωδών από την Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Βασική επιδίωξη είναι μέσω της εκδήλωσης η προσέγγιση της μαθητιώσας νεολαίας με την αρχαία ελληνική μουσική,  την πολυφωνική μουσική του 15ου – 16ου αιώνα, αλλά και τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία.

Στο τέλος της κάθε βραδιάς Κοινά έργα Ελλήνων Συνθετών, τα οποία δουλεύονται εργαστηριακά, παρουσιάζονται από διακεκριμένους Έλληνες και ξένους Μαέστρους, οι οποίοι αποτελούν και τα μέλη της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής.

Ειδικά για φέτος κεντρικά πρόσωπα του Φεστιβάλ είναι ο κορυφαίος εν ζωή, Έλληνας Συνθέτης και Μαέστρος, Ακαδημαϊκός Θεόδωρος Αντωνίου, αλλά ο Γιάννης Δροσίτης και ο Κώστας Ευαγγελάτος συνθέσεις των οποίων παρουσιάζονται κάθε βράδυ, γραμμένες ειδικά για το Φεστιβάλ Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας.

Η 8η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών, είναι αφιερωμένη στους κορυφαίους συνθέτες, Carlo Gesualdo (1566-1613) για τα 150 χρόνια από το θάνατό του, Giovanni Paiseillo (1740-1816), για τα 450 χρόνια από τη γέννηση του, Johan Jacob Froberger (1616-1667) για τα 400 χρόνια από τη γέννησή του και Jean Francois Rameau (1716-1777) για τα 300 χρόνια από τη γέννησή του.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας αναλαμβάνει να προωθήσει τις καλύτερες σχολικές χορωδίες (εφ’ όσον το επιθυμούν) να αντιπροσωπεύσουν την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Μουσικών του Castellammare di Stabia (Νάπολι) Ιταλίας και στον Χορωδιακό Διαγωνισμό του NOVISAD (ΣΕΡΒΙΑ).

Η 8η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας, του 34ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας, υλοποιείται σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, το Δήμο Καρδίτσας, το Δήμο Μουζακίου (Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού-Αθλητισμού-Νεότητος), την Πανελλήνια Ομοσπονδία Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδίας και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.




Total
0
Shares
Previous Article

Μελλοντικοί Πυροσβέστες

Next Article

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το διήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς που διοργάνωσε το Κ.Π.Ε. Μουζακίου

Related Posts