Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία η 8η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας

ΑΠΟΘΕΩΣΗ ΤΗΣ ΦΩΝΗΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΔΙΑ ΜΕΣΟΥ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΣΤΗΝ 8η ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΧΟΡΩΔΙΩΝ

Σήμερα Δευτέρα στις 8:15 μ.μ. στο THESSALIKON GRAND

Συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία, για πέμπτη συνεχή ημέρα, σήμερα Δευτέρα, 4 Απριλίου 2016, στις 8:15 το βράδυ, η 8η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας, του 34ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας που πραγματοποιείται, από 31 Μαρτίου έως 16 Απριλίου 2016.

Ο κορυφαίος Φεστιβαλικός θεσμός του Νομού για 34 χρόνια κατάφερε να κρατήσει ζωντανή την Ποιοτική Μουσική, την Κλασική και το Χορωδιακό Τραγούδι στο Νομό Καρδίτσας. Ένας Θεσμός καταξιωμένος με διεθνές κύρος και στους μουσικούς κύκλους της Ελλάδας και του Εξωτερικού, θεσμός- πρότυπο επαρχιακού Φεστιβάλ.

Χορωδίες με διαφορετικό ύφος, με διαφορετικό ρεπερτόριο, με διαφορετικό ήχο προσφέρουν καταπληκτικές βραδιές.  Πλήθος κόσμου, χιλιάδες ακροατές έχουν κατακλύσει την μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του Thessalikon Grand Hotel, η οποία αποδεικνύεται μικρή για μια τεράστια προσέλευση κοινού, που ξεπερνάει τις δυνατότητες της αίθουσας τις πρώτες μέρες του Φεστιβάλ Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας. Πάρα πολλοί  όρθιοι παρακολουθούν εντυπωσιακά χορωδιακά σύνολα, που συνθέτουν ένα μοναδικό πάζλ ηχοχρωμάτων.

Στόχος της διοργάνωσης  είναι η καλλιέργεια της Χορωδιακής Τέχνης ως δημιούργημα του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού, η φωνητική εξάσκηση των μαθητών και η ενθάρρυνση των σχολικών μονάδων στη δημιουργία αξιόλογων Χορωδιών, οι οποίες μπορούν  να εκπροσωπούν την Ελλάδα σε Διεθνή Φεστιβάλ, Διαγωνισμούς και Συναντήσεις Χορωδιών. Το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας αναλαμβάνει να προωθήσει τις καλύτερες σχολικές χορωδίες (εφ’ όσον το επιθυμούν) να εμφανιστούν σε σημαντικές Συναυλίες, Φεστιβάλ και Διαγωνισμούς  του εξωτερικού.

Στο φετινό Φεστιβάλ Σχολικών Χορωδιών που φθάνει στην όγδοη  (8η) του διοργάνωση παρουσιάζονται  δέκα τρία (13)  Χορωδιακά εργαστήρια σε αντίστοιχα κοινά έργα, που έχει γράψει ο Θεόδωρος Αντωνίου. Ο Γιάννης Δροσίτης επίσης συνέθεσε ειδικά για το Φεστιβάλ τρία (3) έργα, σε ποίηση του μεγάλου Έλληνα λόγιου και διανοούμενου Νικολάου (UGO) Φώσκολου, για τον οποίο θα πραγματοποιηθεί ειδική ημερίδα και αφιέρωμα. Επίσης θα παρουσιασθούν  και συνθέσεις του Κώστα Ευαγγελάτου.

Η 8η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών πραγματοποιείται για πρώτη φορά σε δύο χώρους, στην αίθουσα εκδηλώσεων του «THESSALIKON GRAND HOTEL» της Καρδίτσας (31/3-7/4/2016) και στην αίθουσα εκδηλώσεων του «MOUZAKI PALACE HOTEL» στο Μουζάκι (8-16/4/2016), προκειμένου να γίνουν κοινωνοί της μουσικής πανδαισίας και του καλλιτεχνικού και εκπαιδευτικού έργου ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας του Νομού Καρδίτσας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Η 8η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών, είναι αφιερωμένη στους κορυφαίους συνθέτες, Carlo Gesualdo (1566-1613) για τα 150 χρόνια από το θάνατό του, Giovanni Paiseillo (1740-1816), για τα 450 χρόνια από τη γέννηση του, Johan Jacob Froberger (1616-1667) για τα 400 χρόνια από τη γέννησή του και Jean Francois Rameau (1716-1777) για τα 300 χρόνια από τη γέννησή του.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας, που αποτελεί κορυφαίο μουσικό και πολιτιστικό θεσμό  τελεί υπό τη καλλιτεχνική διεύθυνση του Καθηγητή και Μαέστρου Νίκου Ευθυμιάδη.

Την Τετάρτη 6 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί Μουσικοφιλολογικό Μνημόσυνο προς τιμήν του Πρωτοψάλτου Καρδίτσας, Καθηγητού Βυζαντινής Μουσικής και Χοράρχου Κωνσταντίνου Ευθυμιάδη με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων, Πρωτοψαλτών, Καθηγητών και Βυζαντινών Χορών.

Στη φετινή διοργάνωση θα υπάρξει ένα σπουδαίο, αφιέρωμα στο μεγάλο Έλληνα λόγιο και διανοούμενο Νικόλαο (Ugo) Φώσκολο σε συνεργασία με ένα επιτελείο εξειδικευμένων συνεργατών, φιλολόγων, συνθετών, ηθοποιών και ερμηνευτών. Την επιμέλεια, οργάνωση και παρουσίαση του αφιερώματος έχει η φιλόλογος Γεωργία Γιώτα. Επίσης θα ακουστεί σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση η σύνθεση του Γιάννη Δροσίτη “In morte del fratello Giovanni” σε ποίηση Nicolo (Ugo Foscolo).

Σχολικές Χορωδίες, μαθητές, καθηγητές μουσικής οφείλουν να μελετήσουν σημαντικά έργα διαφόρων εποχών και ύφους και να τα παρουσιάσουν, αφού εμβαθύνουν στην ερμηνεία τους. Υπάρχουν κοινά έργα Ελλήνων Συνθετών, τα οποία δουλεύονται εργαστηριακά και παρουσιάζονται στο τέλος της κάθε βραδιάς από διακεκριμένους Έλληνες και ξένους Μαέστρους, οι οποίοι αποτελούν και τα μέλη της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής.

Βασικός στόχος του θεσμού είναι διαμέσου του μοναδικού του κανονισμού, η προσέγγιση της μαθητιώσας νεολαίας με την αρχαία Ελληνική μουσική, το βυζαντινό μέλος, την πολυφωνική μουσική του 15ου–16ου αιώνα αλλά και την σύγχρονη ελληνική δημιουργία.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας αναλαμβάνει να προωθήσει τις καλύτερες σχολικές χορωδίες (εφ’ όσον το επιθυμούν) να εμφανιστούν σε σημαντικές Συναυλίες, Φεστιβάλ και Διαγωνισμούς  του εξωτερικού (Ιταλία, Σερβία).

Κορυφαίες προσωπικότητες, όπως ο Alexander Kuyumdziev καθηγητής και Μαέστρος από τη Σόφια, στο South-Western University Neophit of Rila, ο Ακαδημαϊκός Θεόδωρος Αντωνίου, διάσημος Συνθέτης και Μαέστρος, ομότιμος καθηγητής σύνθεσης  του Πανεπιστημίου της Βοστώνης (ΗΠΑ) & Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών,  η Πρόεδρος του Τμήματος Μουσικών σπουδών του Πανεπιστημίου του Nis (Σερβία) Suzana Kostic, ο Συνθέτης  Γιάννης Δροσίτης, ο Καθηγητής και Μαέστρος στην έδρα της διεύθυνσης του Πανεπιστημίου του Νις, Zoran Stanisavljevic, ο συνθέτης Κώστας Ευαγγελάτος, ο συνθέτης Dragan Tomic θα παρευρεθούν ως μέλη της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής μαζί με άλλους έλληνες και ξένους συναδέλφους τους στην 8η Διεθνή  Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας.

Σήμερα Δευτέρα 4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016 στις 8:30, συνεχίζεται η 8η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών με εξαιρετικές Χορωδίες.

Το πρόγραμμα, έχει ως εξής:

5η ΗΜΕΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 4/4/2016-ΩΡΑ 8:15μ.μ. CONCERT HALL”THESSALIKON GRAND HOTEL”

  1. Χορωδία Γυμνασίου Διονύσου Αττικής υπό τη διεύθυνση της Μαριάνθης Νικολαίδου
  2. Χορωδία 5ου Γυμνασίου Καρδίτσας υπό τη διεύθυνση της Εύης Μπράχου
  3. Χορωδία Γυμνασίου Δροσιάς Αττικής υπό τη διεύθυνση της Πηνελόπης Καφετζή
  4. Χορωδία 26ου Δημοτικού Λάρισας υπό τη διεύθυνση της Αμαλίας Σδρόλια

Κοινό Έργο: «ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΤΟ ΡΑΓΓΟΥΔΙ» του Θεόδωρου Αντωνίου

Διευθύνει η Suzana KOSTIC (Σερβία).

Το Φεστιβάλ παρουσιάζει ο Αλέξης Κωστάλας.

Στα πλαίσια της Διοργάνωσης θα υλοποιηθούν οι ακόλουθες ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ:

  1. Εκπαιδευτικές Επισκέψεις των μελών της Διεθνούς Καλλιτεχνικής Επιτροπής στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Σοφάδων, το 8ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας, το 2ο Γυμνάσιο Καρδίτσας, το 5ο Γυμνάσιο Καρδίτσας, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Μουζακίου, το 1ο Γυμνάσιο Μουζακίου, το Δημοτικό Σχολείο Μαγούλας, το Γυμνάσιο Μαγούλας, το Γυμνάσιο Σοφάδων.
  2. Έκθεση του Εικαστικού Ομίλου Καρδίτσας με θέμα την «Αγνή και Γλυκύτατη Παιδική Φωνή» ως κραυγή αγωνίας και ικεσίας, ως έκκληση για Ειρήνη, Αξιοπρέπεια, και την προάσπιση των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Η 8η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας, του 34ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας, υλοποιείται σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, το Δήμο Καρδίτσας, το Δήμο Μουζακίου, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδίας και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό




Total
0
Shares
Previous Article

Νέα δεδομένα οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα σε τρικαλινούς και Γερμανούς

Next Article

Εξετάσεις για την απόκτηση τίτλου σπουδών ενηλίκων