Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Συνεχίζεται η δράση της Ομάδας αντιφωνικού τραγουδιού «Πολύκαρπος Μπλέτσας»

…και νέες επιτυχημένες παρουσίες της ομάδας αντιφωνικού τραγουδιού του Λαογραφικού, Αρχαιολογικού, Πολιτιστικού Συλλόγου Οξυάς

Ακούραστα και αμείωτα συνεχίζεται η δράση της Ομάδας αντιφωνικού τραγουδιού «Πολύκαρπος Μπλέτσας» του Λαογραφικού, Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Συλλόγου της Οξυάς «το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας».

Έτσι, μετά τις απόλυτα επιτυχημένες, για το φετινό καλοκαίρι, παρουσίες  της ομάδας στο αντάμωμα Αγραφιώτικων χωριών, που έγινε στο Μαυρομάτι Καρδίτσας, αλλά και στις διεθνούς εμβέλειας εκδηλώσεις για Καραϊσκάκεια 2017, που πραγματοποιήθηκαν στην Καρδίτσα τον περασμένο Ιούνιο, ακολούθησαν οι επιτυχημένες παρουσίες στο 4ο διεθνές Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών Νέας Αγχιάλου, με διοργανωτή το Σύλλογο εν Θεσσαλία Οξυωτών, καθώς και στο 22ο Φεστιβάλ Λαϊκού χορού στο Σούλι Αχαΐας, στις οποίες ο Σύλλογος έλαβε αντίστοιχη πρόσκληση για να συμμετάσχει.

Και στις δύο ανωτέρω παρουσίες της, που πραγματοποιήθηκαν σε χρονικό διάστημα λιγότερο των εικοσιτεσσάρων ωρών,  η ομάδα αντιφωνικού τραγουδιού του Συλλόγου της Οξυάς εντυπωσίασε και απέσπασε τα ιδιαίτερα ευμενή σχόλια των διοργανωτών, του κοινού αλλά και πολλών ειδικών του είδους, όπως γνωστών μουσικολόγων και λαογράφων, τόσο για το αντικείμενο που παρουσιάζει (παραδοσιακό αντιφωνικό τραγούδι με χορό) όσο και για τον απόλυτα αγνό και αυθεντικό τρόπο με τον οποίο το παρουσιάζει, συμβάλλοντας, έτσι, ουσιαστικά στη διάσωση και ανάδειξη ενός από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία της παράδοσης του χωριού της Οξυάς αλλά και της περιοχής των Αγράφων, γενικότερα.

Κύριο χαρακτηριστικό και των δύο εκδηλώσεων το υψηλό τους επίπεδο και η άψογη από κάθε άποψη οργάνωσή τους. Ειδικότερα στις εκδηλώσεις του 22ου Φεστιβάλ Λαϊκού Χορού, ο Σύλλογος της Οξυάς είχε όχι μόνο την ευκαιρία να συμμετάσχει σε μια υψηλού επιπέδου και άριστα οργανωμένη εκδήλωση, στην οποία όλοι οι συμμετέχοντες Σύλλογοι είχαν επιλεγεί με ιδιαίτερη προσοχή και σχολαστικότητα από τους διοργανωτές, αλλά και να παρακολουθήσει ένα, κυριολεκτικά, πολιτιστικό υπερθέαμα, όπου αναδεικνύονταν πολιτισμικά στοιχεία, όπως παραδοσιακοί χοροί, ήθη, έθιμα και συνήθειες, από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Σ’ αυτό το πολιτισμικό υπερθέαμα η ομάδα αντιφωνικού τραγουδιού του Συλλόγου της Οξυάς, που, ομολογουμένως, καταχειροκροτήθηκε για την παρουσία της, παρουσίασε στοιχεία από την παράδοση του χωριού, τη ντοπιολαλιά, τις συνήθειες των κατοίκων (όπως από τα παλαιά νυχτέρια), τραγούδησε και χόρεψε αντιφωνικά παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια του χωριού και της ευρύτερης περιοχής και κατέληξε, με την παρέμβαση, πλέον, και της ορχήστρας παραδοσιακής μουσικής που τη συνόδευε, στην παρουσίαση ενός αυθεντικού Οξυώτικου γλεντιού, όπως αυτό έχει εξελιχθεί σήμερα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Λαογραφικού, Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Συλλόγου της Οξυάς ευχαριστεί θερμά όλα τα μέλη της ομάδας αντιφωνικού τραγουδιού (Καραβίδα Γεώργιο, Κουτσικουρή Ν. Λάμπρο, Χαλίλη Κ. Ηλία, Γκέκα Χρ. Κων/νο, Πάτα Π. Ηλία, Βασιλό Σ. Κώστα, Μπλέτσα Χρ. Νικόλαο, Κουτσικουρή Νούλα, Μαυρομάτη Άννα, Ζαρνακούπη Σωτηρία, Τρίμμη – Πάτα Ευδοξία, Μαυρομάτη Παρασκευή, Κωστάκη Έφη, Παπαρίζου Λαμπρινή, Βασιλού Τούλα, Πατσιαούρα Ντίνα, Γκαραβέλα Παναγιώτα, Μαυρομάτη Αγγελική, Μπλέτσα Σωτηρία) που, χωρίς καμία βοήθεια από αρμόδιους φορείς, με μεράκι και αυταπάρνηση ανταποκρίνονται σε πολύ δύσκολες απαιτήσεις για να προβάλλουν το χωριό της Οξυάς και τις παραδόσεις του, καταβάλλοντας εξ ιδίων και τα σημαντικά χρηματικά ποσά που απαιτούνται για τις μετακινήσεις τους. Επιπλέον και για την περίπτωση της μετάβασης της ομάδας στο Σούλι Αχαϊας, ευχαριστεί θερμά τον Οξυώτη Πάτα Ι. Νικόλαο για τη φλογέρα που έπαιξε, τους μουσικούς Δημήτριο Καραβίδα (κλαρίνο), Κων/νο Κατσόγιαννο (λαούτο, τραγούδι), Μακρυγιάννη Πέτρο (κρουστά) και Μανώλη Καραβίδα (βιολί), που συγκρότησαν την ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής και συνόδεψαν εθελοντικά την αποστολή καθώς και εκείνους τους Οξυώτες επιχειρηματίες που συνέβαλαν οικονομικά, στηρίζοντας, έτσι, κι αυτοί ουσιαστικά  την υλοποίησή της.

Η δραστηριότητα της ομάδας συνεχίζεται….3

antifoniko oksia 2




Total
0
Shares
Previous Article

Συναυλία ιταλικού ντουέτου άρπας στο Mouzaki Palace Hotel

Next Article

Κύπελλο ομορφιάς για τον Ιππικό Σύλλογο Τρικάλων "ΒΟΥΚΕΦΑΛΑΣ"

Related Posts

2o dimotiko sxooleio mouzakiou museotek.net
Διαβάστε περισσότερα

2o Δημοτικό Σχολείο Μουζακίου: Η σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία στην υπηρεσία της εκπαίδευσης

2o Δημοτικό Σχολείο Μουζακίου: Η σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία στην υπηρεσία της εκπαίδευσης Συνεργασία του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μουζακίου…
Τεχνικό άρθρο για το Φράγμα Πύλης Τρικάλων
Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικό άρθρο για το Φράγμα Πύλης Τρικάλων

Περισσότερες από δύο φορές, θα το γέμιζε ο “Πορταϊκός Ποταμός”, μειώνοντας κατά 74 εκατομμύρια m3, περίπου, την πλημμύρα του κάμπου της “Θεσσαλίας”