Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Συνεχίζει τη λειτουργία του το Εργαστήρι Ζωής

προετοιμασία για τρίτη συνεχόμενη χρονιά

Μετά από προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Θεσσαλίας και Κέντρου Πρόληψης Λάρισας του ΟΚΑΝΑ

Κώστας Αγοραστός: «Υλοποιούμε ένα καινοτόμο πρόγραμμα ενάντια στη μάστιγα των ναρκωτικών»

Ευαγγελία Λιακούλη: «ένα πρόγραμμα που δείχνει τη ζωή αλλιώς»

Ένα πρωτοποριακό και καινοτόμο πρόγραμμα, το «Εργαστήρι Ζωής», που ταυτίζεται με  την αισιόδοξη στάση για τη ζωή και την προσπάθεια να απαλλαγούμε οριστικά από τις εξαρτήσεις, το φόβο και την ανασφάλεια, βιώνοντας αυτή την εναλλακτική ΘΕΤΙΚΗ πρόταση  μέσα από την τέχνη, τη γραφή και τον πολιτισμό, εκπόνησε το Κέντρο Πρόληψης Λάρισας του ΟΚΑΝΑ και υιοθέτησε η Περιφέρεια Θεσσαλίας με την  χρηματοδότησή του, προκειμένου να αποτελέσει αιχμή δόρατος στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, για την  Πρόληψη των Εξαρτήσεων και την Προαγωγή της Ψυχοκοινωνικής Υγείας.

Η σύμπραξη του Κέντρου Πρόληψης με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και η χρηματοδότηση αυτού του προγράμματος, ολοκλήρωσε ήδη τη δεύτερη χρονιά με απόλυτη επιτυχία και διανύει τώρα την περίοδο της προετοιμασίας για την τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Στα πλαίσια αυτά, σε εκτέλεση των ομόφωνων αποφάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, συνυπογράφηκε η Προγραμματική Σύμβαση για την νέα περίοδο λειτουργίας του Εργαστηρίου Ζωής, χρηματοδοτούμενη από την Περιφέρεια Θεσσαλίας με το ποσό των 150.000 ευρώ, προκειμένου να λειτουργήσουν τα τμήματα της Δημιουργικής Γραφής, της Θεατρικής Παιδείας, του Παραμυθιού, της Ιστορίας-Πολιτισμού, της Φωτογραφίας, του Χορού-Μουσικής, των Εικαστικών και του Εθελοντισμού και με συμμετοχές που ξεπερνούν τα 350 άτομα.

Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ο Περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός σημείωσε τα εξής: «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Κέντρο Πρόληψης Λάρισας του ΟΚΑΝΑ υπογράφουμε μια προγραμματική σύμβαση με αντίκρισμα στην κοινωνία, τον άνθρωπο και τα νέα παιδιά. Υλοποιούμε εδώ και δυο χρόνια ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, διαφορετικό από τις μέχρι σήμερα προσεγγίσεις αντιμετώπισης του φαινόμενου των ναρκωτικών. Ένα πρόγραμμα το οποίο προσπαθεί με σύγχρονες βιωματικές μεθόδους, να απαλλάξει τα νέα παιδιά από τις εξαρτήσεις, το φόβο την ανασφάλεια. Το πρόγραμμα αυτό έχει 8 τμήματα στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και έχουν δείξει ενδιαφέρον να υλοποιήσουν και άλλες Περιφέρειες. Το πρόγραμμα αυτό καλούμε και το Υπουργείο να το υιοθετήσει, όχι για να σταματήσουμε να το χρηματοδοτούμε, αλλά για να έχει πραγματική προστιθέμενη αξία στην κοινωνία»

Από την πλευρά της η Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Λάρισας κα Ευαγγελία Λιακούλη τόνισε: « Είναι ένα πρόγραμμα που δείχνει τη ζωή αλλιώς. Είναι το πρόγραμμα που εφαρμόζει το Εργαστήρι Ζωής για να καταπολεμήσει τις εξαρτήσεις των ναρκωτικών, του αλκοόλ, τα σύγχρονα προβλήματα και τις σύγχρονες προκλήσεις στην νεανική την εφηβική και την μετεφηβική ηλικία. Το Εργαστήρι Ζωής έκλεισε δυο χρόνια και μπαίνει στο τρίτο. Είμαστε ικανοποιημένοι που 8 τμήματα και 370 περίπου άτομα συμμετείχαν σ’ αυτό. Με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας διασφαλίζεται ότι θα λειτουργήσουν όλα τα τμήματα και δεν θα υπάρξουν λίστες αναμονής. Το Κέντρο Πρόληψης και η Περιφέρεια Θεσσαλίας κέρδισαν το στοίχημα για την πρόληψη και έφεραν έναν νεωτερισμό και μια καινοτομία που πλέον όλες οι Περιφέρειες και όλοι οι Δήμοι της χώρας θέλουν να ΤΟ εφαρμόσουν στις δικές τους δομές».

Τα τμήματα του Εργαστηρίου αξιοποιούν όλα τα οφέλη της δημιουργικής και καλλιτεχνικής έκφρασης, αναδεικνύοντας σε κάθε συνάντηση μια θεματική που σχετίζεται άμεσα με την πρωτογενή πρόληψη, δηλαδή με την αποδυνάμωση των παραγόντων που κάνουν τα άτομα να χάνουν τον έλεγχο της ζωής και του κοινωνικού τους περιβάλλοντος.

Στα πλαίσια λειτουργίας του Εργαστηρίου Ζωής αναπτύσσονται θεματικές όπως: η επικοινωνία, η αυτοεκτίμηση, η έκφραση και διαχείριση των συναισθημάτων, οι εξαρτήσεις, η διαφορετικότητα, η διαχείριση συγκρούσεων, ο σχολικός εκφοβισμός και η επιθετικότητα, η εφηβεία.

Το Εργαστήρι Ζωής έχει κριθεί από τον ΟΚΑΝΑ ως καλή πρακτική πρωτογενούς πρόληψης, παρουσίασε και εντυπωσίασε με τη δουλειά του την ολομέλεια της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας και ήδη ζητήθηκε και πρόκειται να μεταφέρει άμεσα την τεχνογνωσία του σε άλλες αντίστοιχες δομές, που ζητούν να λειτουργήσουν σε ολόκληρη την Ελλάδα.

 Το στοίχημα της σύμπραξης για την καταπολέμηση των εξαρτήσεων και των σύγχρονων προβλημάτων του ανθρώπου με την αποξένωση, το φόβο και την κατάθλιψη,  το Κέντρο Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ και η Περιφέρεια Θεσσαλίας το πέτυχαν και σήμερα το «Εργαστήρι Ζωής» είναι ίσως από τους ελάχιστους κοινωνικούς θεσμούς, που ενεργοποίησε ένα τόσο μεγάλο σύνολο πληθυσμού στην περιοχή μας αλλά και εκτός ορίων της Λάρισας και έδωσε ελπιδοφόρα και άμεσα αποτελέσματα, όσον αφορά στις βάσεις που «χτίζει» στη νέα γενιά, κατά των εξαρτήσεων.

Με την υπογραφή της νέας προγραμματικής σύμβασης, στόχος των μερών είναι να μην υπάρξει ούτε ένας ενδιαφερόμενος που να μην συμμετέχει στα  τμήματα του Εργαστηρίου και περαιτέρω να διασφαλιστούν όλες οι ειδικές συνθήκες λειτουργίας των τμημάτων και κυρίως η υλικοτεχνική τους υποδομή.

Παράλληλα, από τους συμπράττοντες τονίστηκε ότι το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται πλέον από σχεδόν όλες τις Περιφέρειες της χώρας για την μεταφορά και δημιουργία αυτής της δομής παντού, οδηγεί στην ανάγκη διεύρυνσης της εφαρμογής του σε όλη τη χώρα, υπό τη σκέπη του Υπουργείου Υγείας- Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας, ως μια καινοτόμος δράση ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε σε όλους τους ανθρώπους που είτε εθελοντικά ως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, είτε ως στελέχη και εκπαιδευτές του Εργαστηρίου, καταθέτουν καθημερινά όλες τις δυνάμεις και την αγάπη τους σε αυτή τη δράση, με ορατό το αποτέλεσμα των κόπων τους.

Στη συνέντευξη τύπου ήταν ακόμη παρόντες οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι και μέλη του Δ.Σ. του Κέντρου Πρόληψης Λάρισας του ΟΚΑΝΑ Χρήστος Καλομπάτσιος και Βασίλης Πινακάς.




Total
0
Shares
Previous Article

ΕΝΠΕ: Να ληφθούν μέτρα για τον έλεγχο του πληθυσμού του αγριόχοιρου

Next Article

Χαιρετισμός Γ. Κωτσού στο 9ο Παγκόσμιο Αντάμωμα Θεσσαλών