Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Συνέντευξη τύπου προς ξένα και ελληνικά μέσα ενημέρωσης για τα αιολικά στα Άγραφα

sinentefksi Agrafa aiolika

 Το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων πραγματοποίησε τριήμερο ενημέρωσης στα ξένα και ελληνικά μέσα ενημέρωσης για τα αιολικά στα Άγραφα που φιλοξενήθηκε από το Montanema handmade village στην περιοχή της λίμνης Πλαστήρα. Την Κυριακή 17 Νοεμβρίου παραχωρήθηκε συνέντευξη τύπου σε δημοσιογράφους εκπροσώπους των Financial Times, radio France, RTS, RTBF, DW, Rado Canada, Meridien, Radio Fribourg, Radio Jura, La Crois, Quest France, Sud Quest, La Libre Belgique, Charliw Hebdo, DNA, Politis. Enallakrikos.gr.

 O Εκπρόσωπος του Δικτύου Χρήστος Φασούλας (οικονομολόγος) παρουσίασε τις αντιρρήσεις σχετικά με την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών που πρόκειται να ισοπεδώσουν τον μοναδικής αισθητικής αλλά και οικολογικής αξίας ορεινό όγκο των Αγράφων. Δόθηκαν λεπτομέρειες για τις νομικές κινήσεις που ανέδειξαν το κενό στην εφαρμογή της νομοθεσίας και του αυθαίρετου τρόπου που ξεκίνησαν οι εργασίες στο οροπέδιο της Νιάλας παρά την αντίθετη απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας. Ως γνωστό ενώ τον Φεβρουάριο του 2019 το δασαρχείο Καρπενησίου έγγραφο Φεβρουαρίου προς την εταιρεία αιολικών αναφέρει ότι χωρίς την έγκριση της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης καμία εργασία δεν μπορεί να λάβει μέρος, χωρίς ενδιάμεσα να έχουν προκύψει νέα στοιχεία, με νέο έγγραφο τον Αύγουστο δίνει άδεια έναρξης των εργασιών  η οποία ισχύει στην επικράτεια του δασαρχείου Καρπενησίου. Ήδη κινούνται από κοινού με την κίνηση πολιτών για το Ευρυτανικό Περιβάλλον οι απαιτούμενες νομικές κινήσεις να ελεγχθεί η παράβαση καθήκοντος εκ μέρους του δασάρχη Καρπενησίου. Επειδή όμως το αιολικό «πάρκο» βρίσκεται κατά κύριο λόγο στα όρια του δασαρχείου Καρδίτσας, σταμάτησαν οι εργασίες κατόπιν ενεργειών του Δικτύου καθώς το αντίστοιχο δασαρχείο δεν έχει δώσει ανάλογη άδεια αφού δεν υπάρχει εγκεκριμένη Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση (απαραίτητη προϋπόθεση κατά την από φάση του ΣτΕ). Να σημειωθεί ότι η εν λόγω μελέτη θα έπρεπε να περιλαμβάνεται στον φάκελο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που είχε εγκριθεί (γιατί άραγε;) μερικά χρόνια πριν!!. Δυστυχώς από ότι φαίνεται ούτε τις απαραίτητες διαδικασίες δεν τηρούν οι εταιρείες με ευθύνη και των δημοσίων υπηρεσιών γεγονός που φέρνει οργή και προσβάλλει το κοινό αίσθημα περί δικαίου.

 Ο Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα Κος Παναγιώτης Νάνος μεταξύ των άλλων τόνισε την αναγκαιότητα της εναλλακτικής ανάπτυξης της περιοχής εκμεταλλευόμενη τις απέραντες δυνατότητες στον τομέα του τουρισμού, της πρωτογενούς παραγωγής αλλά και της φιλικής προς το περιβάλλον ενέργειας σε αντιδιαστολή με τις βιομηχανικής κλίμακας ανεμογεννήτριες που θα αλλάξουν άπαξ δια παντός την φυσιογνωμία της περιοχής. Δήλωσε δε ότι δεν θα παραδοθούν οι δήμοι της περιοχής σε μια άνευ όρων καταστροφή της περιοχής που πρέπει να μείνει ανέπαφη, μια περιοχή που δεν μπορεί αν αποφασίζουν κάποιοι εξ Αθηνών να διαλυθεί. Αναφέρθηκε επίσης στο σκανδαλώδες γεγονός του ότι ξεκίνησαν οι εργασίες στο οροπέδιο της Νιάλας χωρίς να έχει εγκριθρί η απαραίτητη Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση.

 Ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Καρδίτσας Κος Ντενίσης Γεώργιος ανέφερε ότι παρά την αναγκαιότητα της αύξησης της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές πρέπει αυτό να γίνεται με κριτήριο την συμβατότητά τους με τις περιοχές που επιλέγονται και να αξιοποιηθούν  χωρίς να ακυρώνεται την προϋπάρχουσα υποδομή όπως αυτή της περιοχής των Αγράφων που στηρίζεται στον τουρισμό. Επίσης έκανε αναφορά στο ότι ήδη η περιοχή των Αγράφων συμμετέχει στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές με τις τεχνητές λίμνης της περιοχής και την σχεδιαζόμενη λειτουργία του υδροηλεκτρικού στον Αχελώο. Δήλωσε την συναίνεση των τοπικών φορέων ενάντια στην εγκατάσταση των αιολικών πάρκων όπου το Επιμελητήριο πρωτοστάτησε αρνούμενο τον άναρχο σχεδιασμό.

 Ο πρόεδρος του συλλόγου Αγ. Ιωάννης ο Θεολόγος Μεγάλων Βραγγιανών δήλωσε ότι δεν υπάρχει συναίνεση εκ μέρους των κατοίκων για επεμβάσεις όπως η κατασκευή αμέτρητων αιολικών και μικρών υδροηλεκτρικών για τα οποία δεν ενημερώθηκαν οι κάτοικοι των χωριών στα πλαίσια της απαιτούμενης διαβούλευσης Αναφέρθηκε στις πάνω από δέκα χιλιάδες υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί όπως και στο κλίμα παραπληροφόρησης που προσπαθούν οι εκπρόσωποι των εταιρειών να διαμορφώσουν. Η δυνατότητες δε της περιοχής για ανάπτυξη είναι πολύ μεγάλη αλλά αντίθετη με την ισοπέδωση των βουνών από τις αιολικές εγκαταστάσεις.

 Ο Κος Κατσιφός Βαγγέλης, πρώην Δήμαρχος του Δήμου Αγράφων και νύν άμισθος συνεργάτης του Δημάρχου Αγράφων Αλέξη Καρδαμπίκη τόνισε την μηδαμινή ωφέλεια των αιολικών πάρκων για την τοπική κοινωνία σε αντίθεση με την προοπτική του τόπου που θα πισωγυρίσει αν δεν βασιστεί στην διατήρηση της φυσιογνωμίας του. Ως  συμμετέχοντες στην συνεργασία των πέντε δημάρχων των
Αγράφων ενάντια στην κατασκευή αιολικών πάρκων αναφέρθηκε στη αναγκαιότητα να δοθεί προτεραιότητα στην ήπια ανάπτυξη της περιοχής που πρέπει να εκμεταλλευτεί το φυσικό περιβάλλον ως ανεξάντλητο οικονομικό πόρο σε άλλους τομείς, όχι στην ανάπτυξη αιολικών πάρκων που δεν είναι ανάπτυξη για την περιοχή και έχει ημερομηνία λήξης μετά την οποία οι επιπτώσεις θα είναι ανεπανόρθωτες

 Ο πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Καρδίτσας Παντελής Μανώλης αναφέρθηκε στις απεριόριστες δυνατότητες ανάπτυξης του περιπατητικού τουρισμού που δεν μπορεί να συνυπάρξει με τα αιολικά «πάρκα».  Καθώς η αλλοίωση του τόπου θα είναι τέτοια που δεν θα έλκει κανέναν επισκέπτη. Ο σύλλογος δίνει την μάχη για την δημιουργία του δικτύου μονοπατιών σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τις κρατικές υπηρεσίες (δασαρχείο κλπ) ώστε τα τρία εκατομμύρια των ευρωπαίων πεζοπόρων και άλλων πολλών ανά την υφήλιο να μπορούν να γνωρίσουν μια από τις καθαρότερες και εντυπωσιακές περιοχές της Ευρώπης.

 Ο Κος Καραθάνος πρόεδρος του επιστημονικού ελληνικού φορέα του κρασιού της Ένωσης Ελλήνων Οινολόγων αναφέρθηκε στις τουριστικές μονάδες της περιοχής που είναι προσανατολισμένες σε μορφές ήπιου τουρισμού με τις οποίες μπορεί να συνδυαστεί η προώθηση των τοπικών προϊόντων.

 Ο Κος Αλέξανδρος Μαβής Bsc στην βιοτεχνολογία και Msc  στην διαχείριση περιβάλλοντος, μέλος του Δικτύου περιβαλλοντικών οργανώσεων Αιγαίου αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα του συντονισμού της δράσης του αγώνα υπεράσπισης των ευαίσθητων  περιβαλλοντικά και απίστευτης αισθητικής αξίας τόπων από την λαίλαπα των αιολικών εγκαταστάσεων στην  Ελλάδα και την Ευρώπη. Η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού είναι ένας από τους παράγοντες που επιτρέπουν την καταστροφή στο όνομα της πράσινης ανάπτυξης.

 Ο εκπρόσωπος της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ»  Κος Μερτζάνης παρέπεμψε στην παρουσίαση πού έγινε την Παρασκευή τόσο από τον ίδιο όσο και από τον εκπρόσωπο της Ορνιθολογικής Εταιρείας και ανέδειξε την ασυμβατότητα της κατασκευής των αιολικών πάρκων με την διατήρηση της βιοποικιλότητας. Η ένταξη των περιοχών στο Δίκτυο Natura 2000 έγινε για την προστασία τους και ο αυθαίρετος σχεδιασμός των αιολικών «πάρκων» ακυρώνει το όλο εγχείρημα απειλώντας είδη υπό προστασία και γενικά την οικολογική ισορροπία στην ορεινή περιοχή των Αγράφων.

Όλη η συνέντευξη τύπου στο karditsalivestream.gr




Total
0
Shares
Previous Article
aithousa synedriaseon

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας

Next Article
agorastos 2

Τη λειτουργία Ειδικού Κέντρου Ημέρας στη Λάρισα για το Alzheimer χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας