Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Συνέδριο της Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία στη Λάρισα το διήμερο 28-29 Μαΐου

Και ημερίδα στις 27 Μαΐου με τίτλο «Τοπική Αυτοδιοίκηση, Κοινωνική Προστασία και Άτομα με Αναπηρία σε περίοδο Οικονομικής κρίσης»

Συνέδριο στη Λάρισα το διήμερο 28-29 Μαΐου 2016 διοργανώνει το Γενικό Συμβούλιο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και παράλληλα πραγματοποιεί στις 27 του μηνός κεντρική εκδήλωση με τίτλο «Τοπική Αυτοδιοίκηση, Κοινωνική Προστασία και Άτομα με Αναπηρία σε περίοδο Οικονομικής κρίσης». Τις εκδηλώσεις στηρίζουν η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Λαρισαίων, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, εκπαιδευτικοί και κοινωνικοί φορείς του νομού σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑΜΕΑ Θεσσαλίας Αυτά έγιναν γνωστά σε συνέντευξη τύπου σήμερα στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας.

Κώστας Αγοραστός – περιφερειάρχης Θεσσαλίας: «Με σεβασμό και ενδιαφέρον προς τον συνάνθρωπο, υποδεχόμαστε στη Θεσσαλία και τη Λάρισα τις εργασίες του ανώτατου οργάνου, της Συνομοσπονδίας ατόμων με αναπηρία και αισιοδοξούμε και ευελπιστούμε μέσα από αυτές τις εργασίες και την ημερίδα η οποία θα πραγματοποιηθεί, και παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, να κατατεθούν προτάσεις να υλοποιηθούν πράξεις, έτσι ώστε να γίνει πιο βιώσιμη η καθημερινότητα των ΑΜΕΑ στις θεσσαλικές πόλεις, αλλά και σε όλες τις πόλεις της χώρας μας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑΜΕΑ για την μέχρι τώρα συνεργασία με την Περιφέρεια αλλά και με το Δήμο. Εμείς προσπαθούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε μια πραγματικά δύσκολη εποχή, που η χώρα και ο κόσμος υποφέρει, να δημιουργήσουμε συνθήκες καλύτερης ευκολότερης, ορθολογικότερης, βιωσιμότερης καθημερινότητας των κοινοτήτων και ιδίως των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα».

Απόστολος Καλογιάννης – δήμαρχος Λαρισαίων: «Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχόμαστε  την Εθνική Γενική Συνομοσπονδία των ΑΜΕΑ για τις εργασίες στη συνέλευσή τους το επόμενο Σαββατοκύριακο στη Λάρισα και αυτό γιατί η σχέση που δημιουργήθηκε ανάμεσα στην ομάδα αυτών των συμπολιτών μας και στο Δήμο της Λάρισας είναι μια ζεστή σχέση μια σφιχτή αγκαλιά και μια δυνατότητα πλέον ενώνοντας τις δυνάμεις μας να κάνουμε σημαντικά πράγματα στην πόλη. Οι θεματικές ενότητες που αναπτύσσονται στην ημερίδα δεν αφορούν μόνο το κίνημα των ΑΜΕΑ, αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση. Εμείς ως Δήμος θα παρακολουθήσουμε με πολύ ενδιαφέρον τις εργασίες αυτής της συνέλευσης και την στη συνέχεια ημερίδα γιατί αφορά ζητήματα, που έχουν σχέση με την κοινωνική ένταξη των ανθρώπων αυτών άρα και με δικές μας δράσεις, έχουν σχέση με τη δημιουργία νέων δομών για τους ΑΜΕΑ, όπως επίσης και η βελτίωση των δομών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Ο Δήμος Λαρισαίων από την πρώτη στιγμή έκανε πράξη του με συγκεκριμένα βήματα πράγματα, που βοήθησαν στη λύση προβλημάτων που ζουν οι συμπολίτες μας ΑΜΕΑ στη Λάρισα και στην ευρύτερη περιοχή. Κινητοποιήσαμε το λευκό ταξί το οποίο αυτή τη στιγμή λειτουργεί σε συνεργασία με την Περιφέρεια, με την έγκρισή της και τη βοήθειά της δημιουργήσαμε ένα ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ, έχουμε στο κοινωνικό μας τιμολόγιο και στη ΔΕΥΑΛ τους ΑΜΕΑ και βεβαίως έχουμε μπροστά μας ένα πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα που αφορά την προσβασιμότητα γενικότερα στην πόλη.. Γνωρίζετε όλοι ότι οι ελληνικές πόλεις όπως και η Λάρισα έχουν τέτοια προβλήματα και νομίζω ότι οι εργασίες της ημερίδας θα καταδείξουν και τέτοιες πλευρές προκειμένου εμείς με τις πιο συγκεκριμένες στοχεύσεις μας πλέον να υλοποιήσουμε έργα που θα ανακουφίζουν αυτή την ομάδα των συμπολιτών μας. Θα ήμουν ευτυχής σε μια ανάλογη συνάντηση να μπορούμε να πούμε ότι η Λάρισα είναι μια προσβάσιμη πόλη».

Τσιουλάκης Ράλλης – πρόεδρος της περιφερειακής ομοσπονδίας ατόμων με αναπηρία Θεσσαλίας.: «Για πρώτη φορά το Γενικό Συμβούλιο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, το ανώτατο όργανο διοίκησης του αναπηρικού κινήματος της χώρας θα φιλοξενηθεί σε μια θεσσαλική πόλη και συγκεκριμένα στη Λάρισα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς τους αναπήρους να έχουμε την ηγεσία του αναπηρικού κινήματος δίπλα μας για πολλούς λόγους. Όχι μόνο για να συζητήσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το αναπηρικό κίνημα στη χώρα, όχι μόνο τα ιδιαίτερα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε εδώ στη Θεσσαλία, ως άτομα με αναπηρία αλλά πρωτίστως για δώσουμε το στίγμα σε αυτούς οι οποίοι ζουν σε απομονωμένες περιοχές στη Θεσσαλία, ότι το αναπηρικό κίνημα βρίσκεται εδώ κοντά τους. Στα πλαίσια των εργασιών του Γενικού Συμβουλίου θα διενεργηθεί και μια σημαντική ημερίδα με θέμα την τοπική αυτοδιοίκηση, την κοινωνική προστασία και τα άτομα με αναπηρία με εξαιρετικά σημαντικούς ομιλητές δημάρχους, αντιπεριφερειάρχες. Όλοι θα καταθέσουν την άποψη τους για το πως θα μπορούσαμε πλέον στις τοπικές κοινωνίες να εντάξουμε βιώσιμη κοινωνική προστασία ώστε τα άτομα με αναπηρία να αναβαθμίσουν την καθημερινότητά τους. Παράλληλα διάφορες δράσεις καλλιτεχνικού εναλλακτικού περιεχομένου και προσέγγισης για τη διαφορετικότητα και όχι μόνο θα λάβουν χώρα στη Λάρισα. Θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίηση για τη συνεργασία τόσο με τον Δήμο Λαρισαίων όσο και με την Περιφέρεια Θεσσαλίας αλλά και τους άλλους φορείς ,προκειμένου να υλοποιήσουμε όχι μόνο το Γενικό Συμβούλιο και την Ημερίδα αλλά να δώσουμε ένα διαφορετικό στίγμα στην πόλη της Λάρισας και στη Θεσσαλία γενικότερα.

Γιάννης Καψάλης – διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης: «Η εκπαίδευση φέρει ένα μεγάλο φορτίο στο περιβάλλον αυτό της κρίσης σήμερα, για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και τις ανάγκες του αναπηρικού κινήματος, μέσα από τις υπάρχουσες δομές αλλά και να μπορέσει να κινηθεί στην κατεύθυνση της σύγχρονης τάσης στη Ευρώπη αλλά και γενικότερα στις αναπτυγμένες χώρες του κόσμου, που είναι να φύγουμε από παλιό ιατρικό θεραπευτικό μοντέλο το οποίο στοχεύει στο άτομο- πρόβλημα και να πάμε σε ένα ενταξιακό πλαίσιο μέσα από ένα ενιαίο σχολείο που να μπορέσει να συμπεριλάβει και να δώσει όλες τις δυνατότητες στα παιδιά με αναπηρία. Αυτό όμως προϋποθέτει την αναβάθμιση του γενικού σχολείου ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στην ετερογένεια της κοινωνίας συμπεριλαμβάνοντας τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Είναι ένας πολύ δύσκολος στόχος ο οποίος χρειάζεται και υποδομές και πολλή δουλειά με επιμόρφωση με εκπαιδευτικούς με μεγαλύτερο αριθμό, για το στόχο αυτό προσπαθούμε. Αυτό βέβαια βασικό στοιχείο για να επιτευχθεί αυτό είναι η αλλαγή της κουλτούρας και στο σχολείο και στην κοινωνία, και μέσα στο πλαίσιο αυτό και το στόχο της αφύπνισης της κοινωνίας έχουνε προγραμματιστεί δράσεις και από τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οι οποίες θα παρουσιαστούν στα πλαίσια των εκδηλώσεων αυτών των ημερών».

Στη συνέντευξη τύπου παρευρέθηκαν ακόμα ο αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Καλομπάτσιος, ο αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Δεληγιάννης, ο πρόεδρος του Πανθεσσαλικού Συλλόγου Αναπήρων Πολιτών κ. Θανάσης Πατσιούρας, η διευθύντρια Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Λαρισαίων κα Έφη Ζιώγα και το στέλεχος κα Βάσω Κυρίτση καθώς και η διευθύντρια Πολιτισμού και Κινωνικής Πολιτικής κα Σταυρούλα Μπαξεβάνη.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

Παρασκευή 27 Μαΐου στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας και ώρα 09.30π.μ., κεντρική εκδήλωση με τίτλο «ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ». Κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα αναπτυχθούν δύο θεματικές ενότητες:

  1. Διαμορφώνοντας τη τοπική στρατηγική για την κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία
  2. Κάνοντας πράξη τα δικαιώματα : από τον αποκλεισμό στην ένταξη

Στην ημερίδα έχουν κληθεί να μιλήσουν ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, εμπειρογνώμονες, άτομα με αναπηρία κ.α. προκειμένου να δοθούν ερεθίσματα για κριτική προσέγγιση και γόνιμο διάλογο στα θέματα της κοινωνικής προστασίας- πρόνοιας των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα της Ημερίδας έχει ως εξής:

8.30: 9:30: ΕΓΓΡΑΦΕΣ

9:30 – 10:30: ΕΝΑΡΞΗ – ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

  • Χαιρετίζουν:
  • Αγοραστός Κώστας, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας
  • Βουλευτές
  • Τσιουλάκης Ράλλης, Πρόεδρος Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Θεσσαλίας & Γ΄ Αντιπρόεδρος Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.)
  • Καλογιάννης Απόστολος, Δήμαρχος Λαρισαίων

Κεντρικός Ομιλητής:

  • Βαρδακαστάνης Ιωάννης, Πρόεδρος Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) & Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (EDF), «ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ» 

10:30 -12:00: ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 1:  ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Ομιλητές:   

  • Δεληγιάννης Δημήτρης, Αντιδήμαρχος Kοινωνικής Πολιτικής Δήμου Λαρισαίων, «Τοπική Αυτοδιοίκηση και Άτομα με Αναπηρία»
  • Δανιηλίδης Σίμος, Δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών,«ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΣΥΚΕΩΝ: ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ»
  • Μαρινάκης, Δήμαρχος Ρεθύμνου«ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ»
  • Χαροκόπος Αντώνης, Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας «Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΔΙΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ»
  • Ριζούλη Δήμητρα,Πρόεδρος Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Θεσσαλίας, «ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ»
  • Βούλγαρης ΣωτήριοςΔιευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ» 

12.00: 13:30: ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΠΡΑΞΗ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ: ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ

Ομιλητές:

  • Ασημόπουλος Χάρης, Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνικής Εργασίας, ΤΕΙ Αθηνών – Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας, «ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗ»
  • Χριστοφή Μαρίλυ, Τοπογράφος Μηχανικός, Εξωτερική Συνεργάτιδα Ε.Σ.Α.μεΑ. σε θέματα προσβασιμότητας, «ΤΟΠΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑ»
  • Μουρούζης Αλέξανδρος, Εμπειρογνώμων ηλεκτρονικής προσβασιμότητας, «ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ»
  • Χατζηπέτρου Ανθή, Στέλεχος Ε.Σ.Α.μεΑ., Υπεύθυνη σε θέματα Διά Βίου Εκπαίδευσης και Αναπηρίας, «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ “ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ”».
  • Σαραφίδου Μελίνα, Προϊσταμένη ΕΥΔ, ΕΠ Περιφέρειας Θεσσαλίας, «Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ» 

13:30 – 14:00: ΣΥΖΗΤΗΣΗ – ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 

14:00: ΕΛΑΦΡΥ ΓΕΥΜΑ

Παράλληλες δράσεις

Παράλληλα, οι φορείς της πόλης: η Περιφέρεια Θεσσαλίας ο Δήμος Λαρισαίων,  η Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης, οι Εκπαιδευτικοί και Κοινωνικοί φορείς, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑΜΕΑ Θεσσαλίας διοργανώνουν  από 23 Μαΐου 2016 έως 31 Μαΐου 2016  δράσεις στην πόλη της Λάρισας Συγκεκριμένα:

Δευτέρα 23 Μαΐου 2016 (9:30π.μ-12:00π.μ.) Χατζηγιάννειο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Λάρισας   

  • Μουσικοχορευτική παράσταση από τη Δομή Γιάννουλης του Παραρτήματος ΑΜΕΑ Λάρισας “Ο ΑΡΙΣΤΕΥΣ” του κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Θεσσαλίας
  • Βιωματικό εργαστήρι από το Σύλλογο Τυφλών Θεσσαλονίκης

Τρίτη 24 Μαΐου 2016  Δημοτικό Θέατρο ΟΥΗΛ Λάρισας

Πρωί 9:30π.μ.-11:30π.μ

  • Θεατρική παράσταση «Ο Χαρούμενος Γάμος» από το Ειδικό Δημοτικό σχολείο Λάρισας
  • Προβολή οπτικοακουστικού υλικού και βιωματικό παιχνίδι «Μαθαίνω τα Δικαιώματά μου παίζοντας» από το ΕΕΕΕΚ Λάρισας

Απόγευμα 18.00μ.μ.-20:00μ.μ.

  • Εκδήλωση με ομιλητή τον κ. Γιώργο Μόσχο, Συνήγορο του πολίτη σε θέματα παιδιού

Τετάρτη  25 Μαΐου 2016 (11.00π.μ.-13.00μ.μ.) Χατζηγιάννειο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Λάρισας

  • Παρουσίαση project “Freemobility” από το ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Λάρισας
  • Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κατανοώντας τους φίλους» (Understanding Friends) από τη διεπιστημονική ομάδα του Κέντρου Ημέρας «Χαρά ΙΙ» του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων με Αυτισμό ν. Λάρισας

Τρίτη 31 Μαΐου 2016 (18:00μ.μ-20:00μ.μ.) Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας

  • Θεατρικό Παιχνίδι από την Ομάδα Ψυχοπαιδαγωγικής Ενημέρωσης και Εμψύχωσης «Έκφραση»
  • Εικαστικές δημιουργίες με διαδραστικό χαρακτήρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ Δήμου Λαρισαίων υπό την καθοδήγηση της εικαστικού Ελένης Φωλίνα
  • Μουσικό Παραμύθι συναισθημάτων από τη συγγραφέα Λητώ Τσακίρη Παπαθανασίου, με τίτλο «Στου ονείρου μου την άκρη…φιλία έχω και αγάπη». Ένα παραμύθι αφιερωμένο στο σεβασμό στη διαφορετικότητα σε μουσική Αντονέλας Πουλούλη. Παίζει ζωντανά η μουσικός Νικολέτα Κουκουλοπούλου και τη χορογραφία επιμελείται η Σχολή Χορού Κολτσίδα.



Total
0
Shares
Previous Article

ΑΟ Μαγούλας και ΑΕ Λάρισας σε φιλικό αγώνα παλαιμάχων (φωτο-video)

Next Article

Συνάντηση Μουζακιωτών στην Ναύπακτο !!!