Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Συνάντηση της κ. Κατσαβριά Σιωροπούλου με τις αναπληρώτριες υπουργούς κοινωνικής αλληλεγγύης και εργασίας

«ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΚΑΤΣΑΒΡΙΑ ΣΙΩΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΕΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ ΚΑΙ ΡΑΝΙΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ»

Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε μεταξύ της αναπληρώτριας υπουργού κοινωνικής αλληλεγγύης Θεανώς Φωτίου, της αναπληρωτή υπουργού εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου και της βουλευτού Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ Χρυσούλας Κατσαβριά Σιωροπούλου.

Στην ατζέντα της συζήτησης ο σχεδιασμός και η εξασφάλιση χρηματικών ενισχύσεων για την εφαρμογή μιας σειράς δράσεων κοινωνικής πολιτικής που μπορούν να υλοποιηθούν στο νομό Καρδίτσας, τόσο στον τομέα της απασχόλησης όσο και των κοινωνικών υποθέσεων.

Κοινά αποδεκτό απ’ όλες τις πλευρές ήταν ότι η κοινωνική αλληλεγγύη είναι χρέος και μπορεί να βρεθούν τρόποι να στηριχτούν όσοι έχουν ανάγκη ώστε να γίνει πιο εύκολη η πρόσβασή όλων σε υπηρεσίες υγείας, παιδείας και πολιτισμού.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στα παρακάτω θέματα :

Στο σχεδιασμό ενός πλέγματος δράσεων και ενεργειών για τους ρομά των δυο μεγάλων οικισμών στο ν. Καρδίτσας (Ν.Ζωής Σοφάδων και Μαύρικα Καρδίτσας) , στην λειτουργία των υπαρχουσών βιβλιοθηκών αλλά και άλλων βιβλιοθηκών σε όλο το νομό (δημοτικών, σχολικών κ.α) που βρίσκονται σε αδράνεια ή υπολειτουργούν ,στην επαναλειτουργία των παιδικών χαρών καθώς και στην απογευματινή χρήση των σχολικών αύλειων χώρων.

Όσον αφορά τους ρομά, η κ. Κατσαβριά ενημέρωσε τις δυο υπουργούς για την υφιστάμενη κατάσταση στους δυο οικισμούς του νομού, υπογραμμίζοντας πρώτιστα την αναγκαιότητα πρόσβασης στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, τόσο των παιδιών όσο και των γυναικών ρομά, με προτεραιότητα στον έλεγχο της στοματικής υγιεινής των τσιγγανοπαίδων. Αναφέρθηκε στην δυνατότητα υλοποίησης ενός προγράμματος απασχόλησης νέων ανέργων ρομά που θα συμβάλλει στην αναβάθμιση των οικισμών και της ποιότητας ζωής τους. Τόνισε την ανάγκη λειτουργίας κέντρων δημιουργικής απασχόλησης (βιβλιοθήκες, παιδότοπος , χώρος αθλοπαιδιών) σε κάθε οικισμό, με στόχο την ανάπτυξη δράσεων πρόσβασης και ενδυνάμωσης των σχέσεων των νέων ρομά με το βιβλίο , τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Ανέδειξε επίσης την ανάγκη δημιουργίας υποδομών – κοινωνικών δομών με κρατική παρέμβαση και με την εθελοντική συμμετοχή των ίδιων για την καλύτερη περιφρούρηση τους.
Όσον αφορά τις βιβλιοθήκες, η βουλευτής τόνισε τη μεγάλη υπάρχουσα εμπειρία στο νομό στο θέμα αυτό , που μπορεί να αξιοποιηθεί και να υποστηρίξει στοχευμένο σχεδιασμό δράσεων -προγραμμάτων ώστε να λειτουργήσουν όλες οι κλειστές βιβλιοθήκες, όσες υπολειτουργούν αλλά και να δημιουργηθούν νέες βιβλιοθήκες στις έδρες όλων των Καποδιστριακών δήμων μέσα από πρόγραμμα απασχόλησης άνεργων βιβλιοθηκονόμων.

Στη συνέχεια η βουλευτής έθεσε το θέμα του επανασχεδιασμού και της επαναλειτουργίας όλων των παιδικών χαρών σε συνεργασία με τους δήμους και τις τοπικές κοινωνίες, με την χρήση οικονομικών και οικολογικών υλικών και μέσα από προγράμματα που θα καταπολεμούν την ανεργία δίνοντας εργασία σε πολλές ειδικότητες. Για το θέμα αυτό μάλιστα η κ. Κατσαβριά έχει καταθέσει συγκεκριμένη ερώτηση στη βουλή.

Τέλος η βουλευτής Καρδίτσας πρότεινε την υλοποίηση προγραμμάτων δημιουργικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου των παιδιών και την χρήση των σχολικών αύλειων χώρων τις απογευματινές ώρες για πραγματοποίηση αθλητικών δραστηριοτήτων, εικαστικών και θεατρικών δράσεων που θα δώσουν την ευκαιρία να απασχοληθούν πολλές ειδικότητες ανέργων όπως εκπαιδευτικοί,, εμψυχωτές, θεατρολόγοι, εικαστικοί κ.α.

Και οι δύο υπουργοί άκουσαν και έδειξαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τις προτάσεις και ενημέρωσαν την βουλευτή για μια σειρά προγραμμάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους και στα πλαίσια αυτών μπορούν να υλοποιηθούν όλες οι προτεινόμενες δράσεις.

Λόγω της σημαντικότητας των θεμάτων η συζήτηση είχε μεγάλη διάρκεια και έγινε σε εξαιρετικά φιλικό κλίμα ενώ από κοινού συμφωνήθηκε ότι υπάρχει η πολιτική βούληση και θα καταβληθούν προσπάθειες απ’ όλες τις πλευρές ώστε άμεσα και σε συνεργασία με άλλα συναρμόδια υπουργεία όπως Παιδείας και Εσωτερικών να ξεκινήσει η διαδικασία υλοποίησής τους.

Noμαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας




Total
0
Shares
Previous Article

Προσλήψεις καθηγητών μουσικής στο Ωδείο Καρδίτσας "Κωνσταντίνος Ευθυμιάδης"

Next Article

Ασημίνα Σκόνδρα: Ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός θα καταδικαστεί

Related Posts

Απαλλαγή ΕΝΦΙΑ για τους κατοίκους των χωριών που έχουν πληγεί ολοκληρωτικά
Διαβάστε περισσότερα

Απαλλαγή ΕΝΦΙΑ για τους κατοίκους των χωριών που έχουν πληγεί ολοκληρωτικά ζήτησε με ερώτηση του προς τον υπουργό Οικονομικών ο Βουλευτής Καρδίτσας Γιώργος Κωτσός

ο αντίκτυπος αυτής της καταστροφής έχει επηρεάσει την κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου