Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Συνάντηση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το Ροποτό

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μεταξύ των αρμόδιων φορέων με σκοπό να συζητήσουν το φλέγον θέμα του χωριού Ροποτό του Δήμου Πύλης, που έχει υποστεί μεγάλες ζημιές από κατολισθήσεις.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, κ. Χρήστου Σιμορέλη, πήραν μέρος ο Δήμαρχος Πύλης κ. Μαράβας Κώστας, ο Αντιδήμαρχος κ. Τόλιας Νίκος, η Δημοτική Σύμβουλος κα. Οικονόμου Λαμπρινή, ο Πρόεδρος του χωριού κ. Ρομπιές Γιώργος, αντιπρόσωποι του Συλλόγου των Απανταχού Ροποτιανών κ.κ Μπλετσογιάννης Νίκος και Σκύφτας Χρήστος, ο αρμόδιο Γεωλόγος από το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών & Μελετών (Ι.Γ.Μ.Ε.Μ) κ. Νικολάου Νίκος και ο κ. Ανδρέου Δαμιανός, Συνεργάτης του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Ιωάννη Τσιρώνη.

Αρχικά αναλύθηκε το πρόβλημα και το ιστορικό της υπόθεσης από μέρους των κατοίκων και της δημοτικής αρχής. Κύριο μέλημα είναι να σωθεί όποιο κομμάτι είναι δυνατό να σωθεί από το ιστορικό χωριό και όσες κατοικίες έχουν υποστεί ζημιές να αποχαρακτηριστούν και να κατεδαφιστούν, με στεγαστική αποζημίωση των κατοίκων. Το τμήμα που δεν έχει υποστεί ζημιές πρέπει να προστατευτεί και να εξεταστεί η δυνατότητα επέκτασης του χωριού σε κοντινή, ασφαλή περιοχή.

Ο αρμόδιος γεωλόγος, που γνωρίζει καλά τη περιοχή και την υπόθεση, επισήμανε ότι σε πρώτη φάση πρέπει εκδοθεί υπουργική απόφαση, με τη οποία θα καθοριστούν οι προδιαγραφές για την οριοθέτηση των ακατάλληλων προς δόμηση περιοχών και με βάση αυτές να γίνει οριοθέτηση, προκειμένου όσοι πληγέντες επιθυμούν να τύχουν στεγαστικής συνδρομής για αυτοστέγαση. Σε δεύτερη φάση, να διερευνηθεί η δυνατότητα ανάπτυξης οικιστικής περιοχής, σε ασφαλή τοποθεσία, πλησίον του υφιστάμενου οικισμού και με μελέτη να γίνουν προτάσεις περιβαλλοντικής αποκατάστασης της περιοχής.

Ο κ. Ανδρέου, εκπροσωπώντας τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Ιωάννη Τσιρώνη, επισήμανε ότι θα συνεργαστούν όλες οι υπηρεσίες με σκοπό να βγουν το συντομότερο δυνατόν αυτές οι προδιαγραφές για να επισπευτούν λύσεις σε προβλήματα όπως στο Ροποτό, αλλά και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Τέλος, ο κ. Σιμορέλης δήλωσε ότι τέτοια θέματα είναι κομβικό να μπαίνουν σε προτεραιότητα. Αν ακολουθήσουμε τις μελέτες των επιστημόνων έγκαιρα, θα είμαστε σε θέση να σώσουμε και άλλες περιοχές που αντιμετωπίζουνε παρόμοια προβλήματα. Το συμφέρον των κατοίκων και η διάσωση του χωριού είναι αυτά που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία. Τα λάθη και οι καθυστερήσεις του παρελθόντος και των προηγούμενων κυβερνήσεων μας κόστισαν ακριβά, τώρα έχει σημασία να κοιτάξουμε μπροστά και να διορθώσουμε ότι μπορούμε.

Η συνάντηση έκλεισε με τις δεσμεύσεις των παρευρισκομένων να ακολουθήσουν όσες συναντήσεις χρειαστεί ώστε να βρεθεί τελική λύση στο πρόβλημα.




Total
0
Shares
Previous Article

Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου: Τοποθέτηση στη Βουλή για τους πολιτιστικούς θησαυρούς

Next Article

Ανακοίνωση για τη συζήτηση που αφορούσε το ψήφισμα των 9 διωκόμενων

Related Posts