Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Συνάντηση ΠΕΔ-Δημάρχων με τον Γ.Γ. ΥΠΕΣ στην Καρδίτσα

 

ΚΡΙΣΙΜΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ 1» ΤΕΘΗΚΑΝ ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΕΔ – ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΜΕ ΤΟΝ Γ.ΓΡ. ΥΠΕΣ Κ. ΠΟΥΛΑΚΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ 

Γ. Κωτσός: Κυβερνησιμότητα – πλειοψηφική αντιπροσώπευση στη διοίκηση – στελέχωση – χρηματοδότηση, βασικές προϋποθέσεις για  εύρυθμη λειτουργία των Δήμων

Σε κλίμα εποικοδομητικής συνεργασίας πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 07 Ιουνίου 2018 στα γραφεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας στην Καρδίτσα, συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών – Διοικητικής Ανασυγκρότησης και μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Κωνσταντίνου Πουλάκη με τον Πρόεδρο της ΠΕΔ Θεσσαλίας – Δήμαρχο Μουζακίου κ. Γιώργο Κωτσό και τους Δημάρχους Καρδίτσας κ. Φώτη Αλεξάκο, Παλαμά κ. Γιώργο Σακελλαρίου, Σοφάδων κ. Θάνο Σκάρλο, Λίμνης Πλαστήρα κ. Δημήτρη Τσιαντή, Αργιθέας κ. Λάμπρο Τσιβόλα.

Τον Γ.Γρ. συνόδευε ο συντονιστής της Ν.Ε. Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ηλίας Αντωνίου, με τοπικά κομματικά στελέχη.

Ο κ. Κωτσός υποδέχθηκε τον κ. Πουλάκη στα γραφεία της Π.Ε.Δ. λέγοντας χαρακτηριστικά… « σε καλωσορίζω κ. Γενικέ στο Σπίτι σου, στο σπίτι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» .

Κύριο θέμα της συνάντησης αποτέλεσε το σχέδιο νόμου για την μεταρρύθμιση  στην αυτοδιοίκηση με την ονομασία «Κλεισθένης 1».

Ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ. ξεκίνησε τη συζήτηση αναφερόμενος στην αλλαγή του εκλογικού νόμου και τη μετάβαση στην διαδικασία της απλής αναλογικής, με την οποία όπως είπε διαφωνεί ιδεολογικά, τη σέβεται όμως ως πολιτική επιλογή και πρότεινε η κουβέντα να επικεντρωθεί σε ζητήματα του σχεδίου νόμου όπου μπορεί να αναπτυχθεί καθαρός διάλογος και να υπάρξει ενδεχομένως κοινή προσέγγιση με τον Γενικό Γραμματέα.

Τα βασικά θέματα που έθεσε ο κ. Κωτσός αρχικά, αλλά και οι Δήμαρχοι στη συνέχεια της συζήτησης, αφορούσαν:

– την κυβερνησιμότητα στους Δήμους μετά την εφαρμογή του νέου εκλογικού νόμου, όπως και τους συμμετέχοντες δημοτικούς συμβούλους στις νεοεκλεγείσες δημοτικές αρχές, με βάση τις προτεινόμενες αλλαγές στον αριθμό των υποψηφίων και της ποσόστωσης των γυναικών.

Ζητήθηκε από τον κ. Γενικό να υπάρξει παρέμβαση στο νέο σ/ν που θα διευκολύνει την εκπροσώπηση αν είναι δυνατόν, όλων των τοπικών κοινοτήτων στο ψηφοδέλτιο του κάθε υποψηφίου δημάρχου.

– την πρόβλεψη στο σ/ν για μετακίνηση των δημοτικών συμβούλων από την μια παράταξη στην άλλη, για την οποία τονίστηκε ότι δεν θα λειτουργήσει θετικά.

– τις αυξημένες αρμοδιότητες πλέον της Οικονομικής Επιτροπής, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα εξασφαλίζεται η πλειοψηφία στην λήψη αποφάσεων, ώστε να μπορεί ο εκάστοτε Δήμαρχος να υλοποιεί το πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει. Η πρόταση που κατατέθηκε στον κ. Γενικό είναι τα μισά μέλη της Ο.Ε. να ανήκουν στην παράταξη του δημάρχου συν τον δήμαρχο, και τα άλλα μισά στην μειοψηφία.

– τα τοπικά συμβούλια και η εκλογή των προέδρων τους. Εκφράστηκε η εκτίμηση πως η πρόβλεψη για ψηφοφορία ανάδειξης των προέδρων των τοπικών συμβουλίων μεταξύ των μελών τους θα αποτελέσει κίνητρο για επηρεασμό και δημιουργία παράδοξων πλειοψηφιών μεταξύ των τοπικών συμβούλων. Όπως τόνισε ο κ. Κωτσός, πρόεδρος σε κάθε τοπικό συμβούλιο θα πρέπει να είναι ο πλειοψηφών τοπικός σύμβουλος του πλειοψηφούντα συνδυασμού.

– την μορφή των ψηφοδελτίων των υποψηφίων δημάρχων, για τα οποία ζητήθηκε να είναι ενιαία και να περιλαμβάνουν τόσο τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, όσο και τους υποψήφιους τοπικούς συμβούλους

– την υποστελέχωση των Δήμων, όπου πολλές φορές – όπως δήλωσαν κυρίως οι Δήμαρχοι των ορεινών περιοχών – το ίδιο άτομο μπορεί να εκτελεί χρέη γραμματέα, πρακτικογράφου, η να κάνει οτιδήποτε άλλο εκτός της ειδικότητάς του προκειμένου να αντιμετωπίζονται λειτουργικά ζητήματα του Δήμου.

Ο κ. Κωτσός εξέφρασε και ένα άλλο πάγιο αίτημα των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης το οποίο αφορά στην ειδική Δωσιδικία των Δημάρχων. Ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα να μελετήσει το ζήτημα με προσοχή ώστε να βρεθεί η βέλτιστη λύση.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας έθεσε στον κ. Πουλάκη αίτημα του διαδημοτικού δικτύου «Πίνδος» να υπάρξει ένα ειδικό πρόγραμμα στα πλαίσια του «Φιλόδημου», για χρηματοδότηση παρεμβάσεων βιώσιμης αστικής ανάπτυξης και σε πόλεις ορεινών περιοχών, κάτω των 5000 κατοίκων, που σήμερα είναι το σχετικό – αρκετά υψηλό – όριο που έχει θεσπιστεί για το ΕΣΠΑ.

Κλείνοντας ο κ. Κωτσός ζήτησε από τον κ. Πουλάκη να δοθούν κίνητρα καλής διαχείρισης στους δήμους που δεν έχουν χρέη, επιβραβεύοντας έτσι την σωστή διαχείριση των οικονομικών τους και να λήξει γρήγορα η μεγάλη εκκρεμότητα με τους υπερχρεωμένους ΟΤΑ.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΣ, αφού άκουσε προσεκτικά όλα τα θέματα και τους προβληματισμούς των αιρετών εκπροσώπων, δήλωσε πως σε πολλά από αυτά ήδη στο υπουργείο προσανατολίζονται να δοθούν λύσεις. Επεσήμανε δε πως η Καρδίτσα αποτελεί τον 37ο νομό της Ελλάδος που επισκέπτεται προσωπικά σε μια προσπάθεια που κάνει ο ίδιος να συναντηθεί με το σύνολο των Δημάρχων της χώρας και να ακούσει τις απόψεις τους με σκοπό το τελικό προς ψήφιση νομοσχέδιο να αποτελεί μια ουσιαστική μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Πουλάκης εξήρε την άριστη συνεργασία που έχει με την ΠΕΔ Θεσσαλίας για τον «Κλεισθένη 1», ενώ δεν παρέλειψε να απονείμει τα εύσημα στον πρόεδρο κ. Κωτσό για την καθοριστική συμβολή του στην επίλυση ενός σημαντικού ζητήματος σε έργο πολιτιστικού χαρακτήρα, πράξη που – όπως είπε – δείχνει εξαιρετικό πνεύμα ουσιαστικής συνεργασίας ανεξαρτήτως των όποιων πολιτικών διαφωνιών υπάρχουν στα αυτοδιοικητικά θέματα.




Total
0
Shares
Previous Article

Τα Άγραφα θα χαθούν στο όνομα του «Περιβάλλοντος;»

Next Article

Συγκροτήθηκε σε σώμα η ΔΗΜ.Τ.Ε. Μουζακίου