Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Συνάντηση με τους προέδρους των ΤΕΕ της Θεσσαλίας

• Επιτάχυνση του ρυθμού υλοποίησης των έργων του ΕΣΠΑ ζήτησε από τους προέδρους των Θεσσαλικών Τεχνικών Επιμελητηρίων ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας

• Κώστας Αγοραστός: «Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να κερδίσουμε το μέλλον της Θεσσαλίας»

Τη συνεργασία των δύο Θεσσαλικών Τεχνικών Επιμελητηρίων για την επίτευξη μεγαλύτερων ρυθμών υλοποίησης των έργων που εκτελούνται και χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, ζήτησε την Παρασκευή ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός στο πλαίσιο συνάντησης που είχε με τους προέδρους των ΤΕΕ Θεσσαλίας κ. Βασίλη Τσιώνα και Μαγνησίας κ. Νάνσυ Καπούλα.

«Όποιος πάει γρήγορα κερδίζει» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αγοραστός, για να επισημάνει πως εφόσον τα περισσότερα έργα έχουν πληρωθεί από το ΕΣΠΑ, οφείλουν πλέον οι κατασκευαστές να επιταχύνουν τους ρυθμούς τους.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας εξέφρασε παράλληλα τον προβληματισμό του σε ότι αφορά το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων από εθνικούς πόρους για το 2016, σημειώνοντας πως οι Περιφέρειες κινδυνεύουν να μην μπορούν να ανταποκριθούν σε ζωτικής σημασίας αρμοδιότητες εφόσον δεν προβλεφθούν τα απαιτούμενα κονδύλια.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Αγοραστού: «στο πλαίσιο των συνεργασιών που έχουμε με τα δύο Τεχνικά Επιμελητήρια τα οποία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην διαδικασία επιτάχυνσης πλέον των έργων, σήμερα συζητήσαμε προβληματισμούς, ζητήματα και προτάσεις. Έθεσα τα θέματα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή με έργα τα οποία έχουν ξεκινήσει οι εργοληπτικές εταιρείες αλλά θέλουμε επιτάχυνση στους ρυθμούς υλοποίησης. Γι’ αυτό ζήτησα τη βοήθεια των δύο ΤΕΕ της Θεσσαλίας. Ζήτησα ακόμη η συμβολή τους να είναι ακόμη μεγαλύτερη σε ότι αφορά τις ταχύτερες διεκπεραιώσεις στη συνεργασία με τους διάφορους οργανισμούς κοινής ωφέλειας που εμπλέκονται μέσα στη διαδικασία υλοποίησης των έργων. Ζήτησα επίσης να πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις προς την ΕΡΓΟΣΕ και προς τα υπουργεία που εμπλέκονται στη διαδικασία υλοποίησης των έργων στους τομείς της υγείας, αλλά και να συνδράμουν στην αλλαγή της νομοθεσίας που διέπει τα δημόσια έργα.

Εμείς ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να κερδίσουμε το μέλλον της Θεσσαλίας. Ενημέρωσα τους προέδρους ότι τα περισσότερα έργα έχουν πληρωθεί από το ΕΣΠΑ και ότι οφείλουν πλέον οι κατασκευαστές να επιταχύνουν τους ρυθμούς τους, γιατί όποιος πάει γρήγορα κερδίζει. Άλλωστε και η εγκύκλιος που έχει έρθει από το υπουργείο κατατάσσει τα έργα σε βαθμό φυσικής ολοκλήρωσης: άνω του 95% η πρώτη κατηγορία, 85 έως 95% η δεύτερη, 60 έως 85% η τρίτη και 60% και κάτω η τέταρτη και αναλόγως θα γίνεται η χρηματοδότηση. Συνεπώς πρέπει να τρέξουμε για να έχουμε αποτελέσματα.

Μεγάλος προβληματισμός όμως επικρατεί για το νέο έτος σε ότι αφορά το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων από εθνικούς πόρους. Εμείς ως Περιφέρειες κάθε τέλος του έτους παίρνουμε ένα ποσό, πέρυσι πήραμε 19,8 εκ. ευρώ, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε ζωτικής σημασίας υποχρεώσεις μας όπως ο αποχιονισμός, ο ηλεκτροφωτισμός του δικτύου, τα έργα οδικής ασφάλειας, η συντήρηση δρόμων και η αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων όπως συνέβη με τα ακραία καιρικά φαινόμενα του περασμένου χειμώνα. Ανησυχούμε πολύ ότι το 2016 δε θα έχουμε χρήματα, οπότε κινδυνεύουμε να μην έχουμε ηλεκτροφωτισμό, αποχιονισμό, συντηρήσεις και όλα όσα προανέφερα.

Συνεπώς, βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή και συνεργασία για να μπορέσουμε να αναδεικνύουμε και να υποδεικνύουμε λύσεις και τρόπους επίλυσης των προβλημάτων. Ήδη, λαμβάνουμε προκαταβολικά τα χρήματα του ΕΣΠΑ όπως εμείς είχαμε προτείνει, έχει συσταθεί ειδικό ταμείο πληρωμών που διασφαλίζει τα χρήματα για τα έργα, λαμβάνουμε μεγαλύτερη προκαταβολή για το νέο ΕΣΠΑ, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινάμε τις πρώτες προσκλήσεις για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς για να βοηθήσουμε τις οικογένειες που έχουν πρόβλημα.

Εμείς κινούμαστε γρήγορα, το θέμα είναι και η υπηρεσιακή κυβέρνηση κατά το διάστημα της προεκλογικής περιόδου και μέχρι να ορκιστεί η νέα, να παράξει έργο ώστε να μη σταματήσει αυτή η ροή της χρηματοδότησης που ξεκίνησε ξανά από τις 8 Αυγούστου.»

ΤΟ ΤΕΕ ΚΕΝΤΡΟΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντροδυτικής Θεσσαλίας κ. Βασίλης Τσιώνας δήλωσε τα εξής: «είχαμε σήμερα συνάντηση με τον Περιφερειάρχη και ενημερωθήκαμε για την εξέλιξη των έργων του ΕΣΠΑ.

Παρά την αξιέπαινη προσπάθεια που γίνεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και έχει οδηγήσει στην αποπληρωμή πολλών εκ των έργων, τα προβλήματα είναι σημαντικά και βασίζονται κυρίως στις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις του καλοκαιριού αλλά και στις γενικότερες δυσλειτουργίες του κρατικού μηχανισμού. Επιβάλλεται να συνεργαστούμε όλοι στενότερα για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα. Εμείς ως ΤΕΕ Κεντροδυτικής Θεσσαλίας και ως θεσμοθετημένος τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας θα συνεχίσουμε την άριστη συνεργασία μας με την Περιφέρεια Θεσσαλίας στην προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων.»

ΤΟ ΤΕΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας κ. Νάνσυ Καπούλα δήλωσε τα εξής: «Βρισκόμαστε εδώ μετά από πρόσκληση του Περιφερειάρχη για να κάνουμε τον απολογισμό μίας δύσκολης περιόδου και ενός δύσκολου καλοκαιριού για τα έργα και για τους συναδέλφους μας τους εργολάβους, που βρέθηκαν ξαφνικά σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία και πραγματικά τα έργα στη χώρα κινδύνευσαν πολύ έντονα.

Η συνεργασία μας με τον Περιφερειάρχη είναι ούτως ή άλλως μόνιμη, σε καθημερινή βάση. Παρακολουθούμε κι εμείς κι εκείνος όλα τα ζητήματα στον κάθε νομό. Στο νομό Μαγνησίας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πραγματικά, ασχολείται επί τόπου με όλα τα ζητήματα.

Το θέμα είναι πως αυτή τη στιγμή πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και από πλευράς διοίκησης και από πλευράς εργολάβων. Θα πρέπει τα εργοτάξια να ξεκινήσουν ξανά στις περιοχές. Έχουμε την ευχάριστη ενημέρωση πλέον ότι μετά από τις μεγάλες προσπάθειες της Περιφέρειας έχουν εκταμιευθεί τα χρήματα και έχουν τακτοποιηθεί οικονομικά οι εργολάβοι ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε. Είμαστε σε μία δύσκολη περίοδο καθώς η φετινή χρονιά είναι καταληκτική για το ΕΣΠΑ και οποιαδήποτε αστοχία θα σημάνει πάρα πολλά χρήματα χαμένα από νέες υποδομές και από νέα έργα, οπότε καταλαβαίνετε ότι η συμβολή όλων μας είναι προαπαιτούμενο, είναι σημαντική, για να μπορέσουμε να δώσουμε στην τοπική κοινωνία τα έργα και τις υποδομές που της αξίζει.

Παρά τις δυσκολίες πιστεύω ότι και οι μηχανικοί θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων με μία Περιφέρεια η οποία πραγματικά παλεύει για να λύσει τα προβλήματα και νομίζω ότι θα πετύχουμε το καλύτερο δυνατό.»




Total
0
Shares
Previous Article

Συνελήφθη και ο τρίτος συνεργός της σπείρας που έκλεβε πετρέλαιο από φορτηγά

Next Article

Δημήτρης Μπάσης και Ραλλία Χρηστίδου στο Θέατρο Κτημένης της Λίμνης Σμοκόβου

Related Posts

vroxi kakokairia
Διαβάστε περισσότερα

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού από την Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού από την Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας Βαρομετρικό χαμηλό αύριο Παρασκευή (19-04-24)…
Perifereiako simvoulio Thessalias 2024
Διαβάστε περισσότερα

Ψήφισμα Περιφερειακού Συμβουλίου: «Ειδική μοριοδότηση των υποψηφίων Πανελληνίων εξετάσεων στις πλημμυροπαθείς περιοχές της Θεσσαλίας»

Αίτημα της Περιφέρειας Θεσσαλίας προς το Υπουργείο Παιδείας για την ειδική μοριοδότηση των υποψηφίων των Πανελληνίων εξετάσεων στις πλημμυροπαθείς περιοχές της Θεσσαλίας
Ελ. Τζανακούλη: Να συνταχτούμε με αυτούς που ασπάζονται τις προτάσεις μας - ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΙ – Η νέα παράταξη που θα διεκδικήσει την Περιφέρεια Θεσσαλίας
Διαβάστε περισσότερα

Ενωμένοι Θεσσαλοί: Ο Κουρέτας, το διαλειμματικό γεύμα και οι απευθείας αναθέσεις

Ενωμένοι Θεσσαλοί: Ο Κουρέτας, το διαλειμματικό γεύμα και οι απευθείας αναθέσεις Παρακολουθώντας σήμερα τον απολογισμό των πεπραγμένων του …