Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Συνάντηση για την ειδική αγωγή στο Υπουργείο Παιδείας

Είχε η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας κ. Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου

Συνάντηση στο Υπουργείο Παιδείας είχε η Βουλευτής Καρδίτσας, κ. Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου με τον κ. Παναγιώτη Κασσιανό, Σύμβουλο του Υπουργού Παιδείας για θέματα ειδικής εκπαίδευσης. Η βουλευτής ζήτησε να ενημερωθεί διεξοδικά τόσο για τη διαδικασία ίδρυσης μονάδων ειδικής αγωγής όσο και για την εκπαίδευση και επαγγελματική  κατάρτιση των παιδιών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Η κ. Κατσαβριά τόνισε το δικαίωμα που έχουν αυτά τα παιδιά για ίσες ευκαιρίες και μόρφωση, αλλά και για κοινωνική και επαγγελματική ένταξη.

Η  βουλευτής ανέφερε ότι στην περιφερειακή ενότητα της Καρδίτσας δεν υπάρχει αντίστοιχη δομή και τα παιδιά αυτά είχαν την ευκαιρία να συνεχίσουν τη φοίτησή τους στο κοντινότερο ΕΠΑ.Λ. ειδικής αγωγής στη Λάρισα, με όποιο κόστος συνεπάγεται αυτή η μετακίνηση τόσο για την Πολιτεία όσο και για τα ίδια τα παιδιά και τις οικογένειές τους.  Το δίκαιο αίτημά τους για ίδρυση ειδικού ΕΠΑ.Λ. είχαν εκφράσει κατά τη διάρκεια συνάντησης με την κ. Κατσαβριά ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων παιδιών με αναπηρία, ο Σύλλογος Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες και ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας, κ. Παπανούσκας.  Αυτό το δίκαιο αίτημα μετέφερε κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Υπουργείο Παιδείας η Βουλευτής και ζήτησε την ικανοποίησή του με την ίδρυση του ειδικού ΕΠΑ.Λ.

 Ο κ. Κασσιανός  ενημέρωσε τη Βουλευτή για τα σχέδια του Υπουργείου για την Ειδική Αγωγή και την πορεία της ίδρυσης Ειδικού Επαγγελματικού Λυκείου στο Δήμο Σοφάδων. Σύμφωνα και με τις τελευταίες δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας, κ. Φίλη, το Υπουργείο θα προχωρήσει στην ίδρυση Ειδικού Γυμνασίου – Λυκείου, το οποίο θα λειτουργεί υπό ενιαία διεύθυνση με τέσσερα χρόνια Γυμνάσιο και τέσσερα χρόνια Λύκειο δίνοντας τη δυνατότητα στους απόφοιτους  να έχουν ίσα δικαιώματα με τους απόφοιτους ΕΠΑ.Λ. Το Υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει στην αναμόρφωση των σχολείων ΕΕΕΕΚ και ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Α’ Βαθμίδας, το θεσμικό πλαίσιο των οποίων μέχρι τώρα ήταν ανοργάνωτο, ασαφές και αντιφατικό, ώστε αυτά να ανταποκρίνονται στις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών με αναπηρία και ειδικές μαθησιακές δυσκολίες. Στόχος αυτών των σχολείων θα είναι να δοθεί η δυνατότητα στους μαθητές να αξιοποιήσουν τις δημιουργικές και εργασιακές δεξιότητες με κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα που θα τους παρέχουν τα πτυχία τους. Έτσι, το Ειδικό ΕΠΑ.Λ. θα τροφοδοτείται με απόφοιτους του ΤΕΕ Α’ Βαθμίδας, οι οποίοι δε θα εγκαταλείπουν την εκπαίδευση ούτε θα συνεχίζουν στη γενική εκπαίδευση χωρίς καμία υποστήριξη για τις μαθησιακές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περαιτέρω πρόοδό τους. Οι ειδικότητες του ειδικού ΕΠΑ.Λ. θα είναι αντίστοιχες με του ΤΕΕ Α’ Βαθμίδας και αντίστοιχες με τις ανάγκες της τοπικής αγοράς, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα απορρόφησής τους σε αυτή.

Μετά τη διαβεβαίωση για την ίδρυση ειδικού ΕΠΑ.Λ. στην περιοχή μας, η βουλευτής τόνισε την αναγκαιότητα να λειτουργήσει άμεσα και μάλιστα από την επόμενη σχολική χρονιά.




Total
0
Shares
Previous Article

Ξεκινά σε λίγες μέρες το τριήμερο Φεστιβάλ «Με θέα το Αιγαίο» στα παράλια της Λάρισας

Next Article

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκετε στο νομό μας η δράση της Νέας Δημοκρατίας «Κανένας στο περιθώριο»