Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Στο 6ο Διεθνές Εθνολογικό Συνέδριο ο Βουλευτής Γ.Κωτσός

kotsos 1

Στην επίσημη έναρξη του 6ου Διεθνούς Εθνολογικού Συνεδρίου που ξεκίνησε στην Καρδίτσα (αίθουσα ΠΕΔ), το απόγευμα της Πέμπτης 5/9/2019 με θέμα: «Αγροτική Λατρεία, έθιμα, δοξασίες, μύθοι, θρύλοι και παραδόσεις στο λαό της πεδινής Θεσσαλίας, τους Καραγκούνηδες», παρέστη ο Βουλευτής Ν.Δ. Νομού Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός.

Στο χαιρετισμό του ο Καρδιτσιώτης πολιτικός απέδωσε τα εύσημα στην «Αμφικτιονία των Θεσσαλών Καραγκούνηδων» για τη σημαντική προσφορά της στον κοινό αγώνα ανάδειξης της πλούσιας ιστορίας και παράδοσης του τόπου μας. Παράλληλα, ευχήθηκε σε όλους τους συνδιοργανωτές κάθε επιτυχία τόσο στις εργασίες του συνεδρίου, όσο και στο Καραγκούνικο Αντάμωμα που ακολουθεί την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα, στον χαιρετισμό του ο κ. Κωτσός ανέφερε τα παρακάτω:

«Οι Καραγκούνηδες αποτελούν μια εμβληματική κοινωνική ομάδα η οποία με την πλούσια κοινωνική, επαγγελματική και πολιτιστική δράση της, κυριολεκτικά έχει «σημαδέψει» τον τόπο μας. Είναι αλήθεια ότι οι έννοιες Καραγκούνηδες και Θεσσαλικός, Καρδιτσιώτικος κάμπος είναι ταυτόσημες.

Ένα πόνημα που διαβάζω για τους Έλληνες και την καταγωγή μας, αναφέρει ότι το έθνος μας είναι το σύνολο των συμβόλων που ενώνουν τον λαό μας με το έδαφος, με τον τόπο μας. Τα σύμβολα λοιπόν που ενώνουν τους Καραγκούνηδες με τον τόπο τους, τη Θεσσαλία, την Καρδίτσα, είναι η ντοπιολαλιά, τα τραγούδια, οι χοροί, η γαστρονομία, η ενδυματολογία, η Ορθοδοξία, ο τρόπος που φέρονται.

Όλα αυτά συνθέτουν την έννοια του Καραγκούνη, του ανθρώπου που έχει σκάψει, μοχθήσει στη γη του, στον Θεσσαλικό κάμπο. Του ανθρώπου που έχει συμβάλλει τα μέγιστα στη δημιουργία της ταυτότητας που ως επί τω πλείστο, χαρακτηρίζει τους κατοίκους της Θεσσαλικής πεδιάδας.

Τέτοιου είδους διοργανώσεις όπως είναι το Εθνολογικό Συνέδριο, αλλά και το Καραγκούνικο αντάμωμα που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο από την «Αμφικτιονία των Θεσσαλών Καραγκούνηδων», έχουν οπωσδήποτε εξαιρετική σημασία για τον τόπο μας αφού αναδεικνύουν την ταυτότητα και τον χαρακτήρα του.

Επιπλέον, φέρνουν πιο κοντά την ακαδημαϊκή κοινότητα με τη ζώσα πραγματικότητα η οποία αναλύεται και μελετάται διεξοδικά. Στη συνέχεια, τα συμπεράσματα παραδίδονται στις επόμενες γενιές εμπλουτίζοντας τις εθνολογικές γνώσεις τους και καθιστώντας τες ακόμη πιο υπερήφανες για τον τόπο και την καταγωγή τους. Σε αυτή την κρίσιμη χρονική περίοδο που διανύει η χώρα μας, ως λαός έχουμε μεγάλη ανάγκη να μάθουμε όσο γίνεται περισσότερες πληροφορίες για την μακραίωνη ιστορία και παράδοσή μας και κυρίως να νιώθουμε υπερήφανοι που είμαστε Έλληνες».

kotsos1

kotsos2




Total
0
Shares
Previous Article
pyli trohaio

Ελαφρύ τροχαίο στην Ε.Ο. Μουζακίου – Λαζαρίνας

Next Article
kupello epsk

Ώρα Κυπέλλου ΕΠΣΚ...

Related Posts

Altani Andriani kideia
Διαβάστε περισσότερα

Ετήσιο μνημόσυνο Ανδριανής Αλτάνη

Ετήσιο μνημόσυνο Ανδριανής Αλτάνη ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΕΤΗΣΙΟ Τελούμε την ΚΥΡΙΑΚΗ  21 Απριλίου 2024 στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Της Θεοτόκου…