Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Στο 4ο Συνέδριο Ψηφιακής Κυβέρνησης ο Δημήτρης Παπαστεργίου

η λέξη – σύμβολο της πληροφορικής (defragment), ήταν το «κλειδί» της ομιλίας του Δήμαρχου Τρικκαίων

Ανασυγκρότηση της κοινής λογικής: η λέξη – σύμβολο της πληροφορικής (defragment), ήταν το «κλειδί» της ομιλίας του Δήμαρχου Τρικκαίων στους ειδικούς, για τα ειδικά θέματα της τεχνολογίας.

Στο 4ο Συνέδριο Ψηφιακής Κυβέρνησης, με θέμα «Ψηφιακή Πολιτική της Ελλάδας 2016-2021», την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου ο κ. Παπαστεργίου έθεσε ενώπιον των πολιτικών ιθυνόντων και των ειδικών της πληροφορικής, τα πραγματικά αναγκαία βήματα για τη δημιουργία μιας καινοτόμας, «έξυπνης» πόλης.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κ. Ν. Παππάς, ο υπουργός Επικρατείας κ. Χριστ. Βερναρδάκης, τρεις γενικοί γραμματείς υπουργείων, ο πρόεδρος της «Κοινωνίας της Πληροφορίας», η τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής της ΝΔ κ. Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, η υπεύθυνη του ΟΟΣΑ για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση κ. Barbara Ubaldi, ο αρμόδιος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση κ. Juan Arregui Mc Gullion, εμπειρογνώμονες, εκπρόσωποι θεσμικών οργάνων και στελέχη από την ελληνική αφορά της τεχνολογίας, άκουσαν αλήθειες και προτάσεις από τον κ. Παπαστεργίου.

Αρχικώς ο Δήμαρχος Τρικκαίων στηλίτευσε την απουσία σχεδιασμού και διαλειτουργικότητας των πληροφοριακών συστημάτων σε ολόκληρο το ελληνικό Δημόσιο και τους Δήμους, την περασμένη δεκαετία.

Στη συνέχεια έθεσε επί τάπητος τα πραγματικά προβλήματα, όπως την πλήρη απουσία υπηρεσιών για τους πολίτες, την έλλειψη συνεννόησης ανάμεσα σε συστήματα ακόμη και των ίδιων υπηρεσιών και την ανάγκη αλλαγής.

Ποια είναι η «έξυπνη πόλη»

Αυτή η αλλαγή, αυτή η «έξυπνη πόλη», δεν θα στέκεται ΜΟΝΟ στα πληροφοριακά συστήματα και στην τεχνολογία.
Εξυπνη, ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου, είναι η πόλη «που ακούει τους δημότες της, νοιάζεται για το παρόν και το μέλλον τους, και δεν τους ταλαιπωρεί».
Επομένως, χρειάζονται τομές, που θα υλοποιηθούν μέσω πέντε βασικών στόχων – δράσεων:

Στόχος πρώτος:
Να προτυποποιήσουμε -ως Δήμοι- τις διαδικασίες κάθε υπηρεσίας μας και να μειώσουμε τη γραφειοκρατία,

Στόχος δεύτερος:
Να συμφωνήσουμε σε ένα minimum προδιαγραφών για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και τις έξυπνες πόλεις.

Στόχος τρίτος:
Να τους ταράξουμε στη καινοτομία και τη δημιουργικότητα!
Με ένα… ATM πιστοποιητικών, με Delivery πιστοποιητικών!

Στόχος τέταρτος:
Να σχεδιάσουμε έξυπνα έργα!
– για πρόληψη φυσικών καταστροφών
– για εξοικονόμηση φυσικών πόρων
– με ανταποδοτικό χαρακτήρα
– με αναπτυξιακό χαρακτήρα.

Στόχος πέμπτος:
Να δούμε τη δημόσια διοίκηση και τους ΟΤΑ, με τα μάτια των πολιτών.
Να μπούμε στα παπούτσια του πολίτη που επισκέπτεται το Δημαρχείο και βλέπει εικόνες όπως…
Στοιβαγμένες καρέκλες και γραφεία, σκισμένες αφίσες, ή αναμμένα κλιματιστικά και ορθάνοιχτα παράθυρα και να τις διορθώσουμε!.

Κλείνοντας ο κ. Παπαστεργίου την ομιλία στη διοργάνωση της Boussias Communications και του NetWeek Conferences στο ξενοδοχείο Divani Caravel, έθεσε ξανά τον στόχο: «Να αντιληφθούμε πως τίποτε δεν θα αλλάξει αν εμείς οι ίδιοι δεν το επιδιώξουμε».

Και αυτό, σε συνδυασμό με την Ανασυγκρότηση, είναι οι ικανές και αναγκαίες συνθήκες για μια νέα Αυτοδιοίκηση, υπέρ των πολιτών.




Total
0
Shares
Previous Article

Συνάντηση WordPress Greek Community στη Λάρισα

Next Article

Αναπτυξιακή Καρδίτσας Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρία Ο.Τ.Α.