Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Στο ΔΣ ΚΕΔΕ -21 Οκτωβρίου- η πρόταση για το σχέδιο νόμου ΥΠΕΣ για τις αρμοδιότητες της Αυτοδιοίκησης

Δημήτρης Παπακώστας

Ένα κομβικό θέμα σε μια κρίσιμη συνεδρίαση του ΔΣ ΚΕΔΕ ,θα συζητηθεί την Τετάρτη 21-10-20(μεθαύριο) με εισηγητή τον ίδιο τον Πρόεδρο Δημήτρη Παπαστεργίου.

Η ολοκλήρωση κατάρτισης της πρότασης του σώματος επί του νέου σχεδίου νόμου του ΥΠΕΣ για τις αρμοδιότητες της Αυτοδιοίκησης.

Μια μεγάλη τομή ,μια σημαντική μεταρρύθμιση στο χώρο της Δημόσιας Διοίκησης.

• Σε Κράτος- Αποκεντρωμένη Διοίκηση – Δήμοι/ Κοινότητες- Περιφέρειες.

• Διακριτοί ρόλοι με πόρους και Εξουσίες.

|. Η επιτροπή υπό τον καθηγητή Συνταγματικού δικαίου Ξ.Κοντιάδη , έχει εργαστεί επί μακρόν και προφανώς έχει καταλήξει σε ένα βασικό σχέδιο αλλαγών.

– Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι το όλο μεταρρυθμιστικό εγχείρημα δεν έχει τύχει δημοσιότητας ,ούτε είναι ευρύτερα γνωστή η όλη εργασία ,οι προτάσεις ,οι αντιπροτάσεις ,η συμμετοχή των ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης ,των ΔΣ ,των ΚΣ των Δήμων.

– Μάλλον , έχει διεξαχθεί ένας “διάλογος” κορυφής ,μια ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των κεντρικών οργάνων ,χωρίς ζύμωση στη βάση ,στους Αιρετούς των κοινοτήτων ,των Δήμων όλης της χώρας ( Ορεινοί νησιωτικοί κ.α).

– Ίσως να φταίει και η όλη κατάσταση λόγω της Πανδημίας και της δυσκολίας να πραγματοποιηθούν Περιφερειακές Αυτοδιοικητικές Συνδιασκέψεις ,ανά ΠΕΔ.

||. Έστω και την ύστατη ώρα , πρέπει να γίνει μια δημόσια διαβούλευση ,να κληθούν τα όργανα να καταθέσουν τις θέσεις , προτάσεις , απόψεις τους .

• Διάσπαρτες οι διατάξεις , αντιφατικές , συγκεχυμένες πολλές φορές.

– Σύνταγμα, Ευρωπαϊκός Χάρτης Τοπικής Αυτονομίας , Δημοτικός & Κοινοτικός Κώδικας(2006), Νόμος Καλλικράτη(2010), Κλεισθένη(2018) και “Αντισθένη” (2019), περιπλέκουν τα πράγματα ,αλληλοεπικαλύψεις, αναιρέσεις του πρότερου νόμου από τους επόμενους.

|||. Η ολομέλεια της Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού , είναι η ώρα να καταλήξει εάν επιθυμεί την ύπαρξη κοινοτικών οργάνων, των κοινοτήτων ως αποκεντρωμένες μονάδες Τοπικής Δημοκρατίας και Αυτονομίας.

√ Εάν οι εν ενεργεία Αιρετοί των Δήμων – αλλά και των Κοινοτήτων , σέβονται τον ιστορικό ρόλο των Κοινοτήτων ,τη συμβολή τους στην ενίσχυση της Αποκέντρωσης ,της Συμμετοχικότητας,της πρωτοβουλίας από κάτω.

√ Εάν οι Αιρετοί , Κοινοτάρχες και κοινοτικοί σύμβουλοι θα έχουν βασικές αρμοδιότητες και τοπική εξουσία για απλά θέματα καθημερινότητας με ένα minimum πόρων ( πάγια προκαταβολή ,ίδια έσοδα κλπ) ή θα εξαρτάται η δράση και παρουσία τους στα κοινά από τη… ‘μεγαλοψυχία’ των εκάστοτε Δημάρχων και Δημοτικών συμβούλων.

√ Εάν θα εκλέγονται από ξεχωριστή κάλπη και με αυτοτελή ψηφοδέλτια.

√ Εάν η εκλογή τους θα γίνεται την ίδια μέρα των Δημοτικών εκλογών ή σε “ενδιάμεσο” χρόνο (π.χ εντός τριμήνου από εγκατάσταση νέων δημοτικών αρχών) και με ευθύνη- εποπτεία- δαπάνη εκάστου Δήμου.

√ Εάν θα υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα – βάσει άρθρου 101 Παρ.4 του ελληνικού Συντάγματος – για ορεινές και νησιωτικές κοινότητες & Δήμους.
Λόγω και των αποστάσεων ,της έκτασης ,της δύσκολης προσβασιμότητας και ιστορίας για των ‘Ελλήνων τις Κοινότητες’.

|V. Η κατάσταση σήμερα ,μετά τις αλλαγές του Κλεισθένη,που έγιναν μετά τις εθνικές εκλογές του Ιουλίου 2019 – και που αφήρεσε κάθε ουσιαστική Εξουσία από τους εκλεγμένους με άμεση καθολική μυστική ψηφοφορία και με χωριστή κάλπη , Κοινοτάρχες και ΚΣ , είναι τραγική.

• Έχουν απαξιωθεί , υποβαθμιστεί και τελικά ακυρωθεί ως Αυτοδιοικητικοί τοπικοί Αιρετοί.

– Λαμβάνουν τα ” έξοδα κίνησης” άνευ αποχρώντος λόγου, χωρίς φυσικά να ευθύνονται οι ίδιοι.
– Ορισμένοι απ’ αυτούς δεν βρίσκονται στη θέση τους, κατοικούν και εργάζονται σε πόλεις, χιλιόμετρα μακρυά από τον τόπο εκλογής τους.

V. Λίγοι βέβαια , είμαστε υπέρ της διατήρησης και ενίσχυσης του αποκεντρωτικού θεσμικού ρόλου των Κοινοτήτων (- ιδίως των ορεινών Απόμακρων ( πχ απόσταση ≥40 με 50 χλμ από τις έδρες νομών τους),των Κοινοτικών Αιρετών.

• Ο Ευρωπαϊκός Χάρτης Τοπικής Αυτονομίας , όμως , ρητά προωθεί την τοπική Αυτονομία ,την Αποκεντρωση ,την αυτο- διοίκηση μέσω συνελεύσεων και εκλεγμένων από τη βάση ( αρχή εγγύτητας).

• Θέση μας είναι:
—————————–
1. Οι Κοινότητες, βασικά κύτταρα Τοπικής Δημοκρατίας και Αυτονομίας.

– Εκλογή αιρετών ΚΣ με χωριστή κάλπη και ανεξάρτητα ψηφοδέλτια ,σε ενδιάμεσο χρόνο- μεταγενέστερο των δημοτικών εκλογών ( βλέπε και αρθρογραφία Δημήτρη Κατσούλη- Τετράδιο Αυτοδιοίκησης) ή και με ενιαία ψηφοδέλτια,προς αποφυγή παραταξιοποιήσεων και άγονων αντιπαραθέσεων.

2. Minimum τοπικές αρμοδιότητες και πόροι, ανάλογα τα ίδια έσοδα,την έκταση, την απόσταση ,τη γεωμορφολογία ,δυσοροσιτότητα κλπ.

3. Άλλως , θέσπιση νέου οργάνου στη βάση της Καποδιστριακής περιοχής ( περί 600 στην Ελλάδα)- τέως Καποδιστριακοί Δήμοι/ ΟΤΑ (1999-2010).

• Το ” Αποκεντρωμένο Συμβούλιο Περιοχής” όπου θα συμμετέχουν οι εκλεγμένοι από κάθε τοπική Κοινότητα που συναπαρτίζουν την Καποδιστριακή περιοχή (σημερινή Δημοτική ενότητα),με Πρόεδρο , Αντιπρόεδρο και μέλη – παρέδρους κάθε χωριού/ κοινότητας.
– Με κάλυψη εξόδων κίνησης και παράστασης ,με εξορθολογισμό βέβαια και δέοντα σεβασμό στο θεσμικό ρόλο των αιρετών της βάσης….

• Ο αείμνηστος καθηγητής Δημήτρης Τσάτσος δίδασκε:
” Η Δημοκρατία- κεντρική και τοπική- κτίζεται από κάτω προς τα πάνω “.

* Ελπίζουμε την Τετάρτη ,το κεντρικό όργανο της ΚΕΔΕ να εισηγηθεί στην Κυβέρνηση μια “φιλο-κοινοτική” μεταρρυθμιστική πρόταση ουσίας!

* Έχουμε εμπιστοσύνη στον Πρόεδρο ΔΣ ΚΕΔΕ και Δήμαρχο Τρικκαίων!


Ppapakostas dimitris

Δημήτρης Παπακώστας/ 19 Οκτωβρίου 2020.

Αιρετός ΤΑ Αχελώου Αργιθέας Καρδίτσας Θεσσαλίας (1991-2019)
Δήμαρχος Αχελωου (1999-2006)& Πρόεδρος ΔΣ ΑΡΓΙΘΕΑΣ (2017-19).
Νομικός ΔΣΑ.




Total
0
Shares
Previous Article
anemogennitries agrafa diamartyria

Βγαίνει ξανά μπροστά ο Α. Ακρίβος κατά της εγκατάστασης των Ανεμογεννητριών σε Ασπροπόταμο και Άγραφα

Next Article
Agorastos Tsiakos 2020

Ολοκληρωμένο Σχέδιο σε 4 άξονες για την επόμενη μέρα στην Καρδίτσα

Related Posts

agrotiki odopioia Stergiou Argithea
Διαβάστε περισσότερα

Προχωρούν τα στρατηγικά έργα υποδομών, αλλά και σημαντικές παρεμβάσεις καθημερινότητας από τον Δήμο Αργιθέας

Προχωρούν τα στρατηγικά έργα υποδομών, αλλά και σημαντικές παρεμβάσεις καθημερινότητας από τον Δήμο Αργιθέας Υπεγράφησαν την περασμένη εβδομάδα,…