Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Στο Γκρατς ο Δήμαρχος Καρδίτσας για το Συνέδριο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας

grats tsiakos 1

 

Στο Γκρατς της Αυστρίας βρέθηκε ο Δήμαρχος Καρδίτσας για το Συνέδριο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας

Βασίλης Τσιάκος: Στόχος μας μια πόλη στην οποία αξίζει να ζεις 

Στην πόλη Γκράτς της Αυστρίας βρέθηκε ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος όπου πραγματοποιήθηκε το πανευρωπαϊκό συνέδριο CIVITAS 2019. Πρόκειται για την κορυφαία εκδήλωση Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας  σε Ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς αφορά στη λειτουργία μιας Βιώσιμης πόλης που θα είναι ευχάριστη στους πολίτες της. Στο τέλος της διοργάνωσης ο δήμαρχος κ. Τσιάκος δήλωσε: “Βιώσαμε μια μοναδική εμπειρία. Μαζί με αυτοδιοικητικούς από όλη την Ευρώπη παρακολουθήσαμε τη συζήτηση που γίνεται σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο, για μια πόλη στην οποία αξίζει να ζεις, στην οποία ζεις από επιλογή. Είδαμε καλές πρακτικές που έχουν αναπτυχθεί σε ευρωπαϊκές πόλεις. Ζήσαμε την πραγματικότητα μιας πόλης όπως το Γκρατς, που έχει κάνει τους εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης, τρόπο ζωής και αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των κατοίκων της. Μια τέτοια πόλη με καλές πρακτικές και βιώσιμη αστική κινητικότητα θέλουμε. Έχουμε όλες τις προϋποθέσεις ως πόλη, έχουμε και την σχετική κουλτούρα καθώς το ποδήλατο και η πεζοπορία είναι τρόπος ζωής για τους Καρδιτσιώτες. Ωστόσο χρειάζεται να γίνουν επιπλέον πράγματα. Υπό την έννοια αυτή θεωρώ ότι αποκομίσαμε σημαντική εμπειρία. Συγχρόνως ανταλλάξαμε εμπειρίες με συναδέλφους αυτοδιοικητικούς απο την Ελλάδα και την Ευρώπη, που και αυτοί στις πόλεις τους προωθούν τη λογική της βιώσιμης κινητικότητας” κατέληξε ο Δήμαρχος. Τον κ. Δήμαρχο στην αποστολή συνόδευε η Προισταμένη του τμήματος Προγραμματισμού του Δήμου κ. Ναταλία Τζέλλου. 

Το Φόρουμ CIVITAS 2019 

Πρόκειται για την κορυφαία εκδήλωση βιώσιμης αστικής κινητικότητας στην Ευρώπη που συγκεντρώνει τους κορυφαίους συντελεστές στον τομέα από όλη την ήπειρο και πέρα από αυτή.

Μια πολύμορφη εκπροσώπηση των δήμων – πόλεων, από επαγγελματίες, υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής και ακαδημαϊκούς που συζήτησαν και ανέλυσαν στις επιμέρους συνεδρίες  τα πιο σοβαρά  θέματα κινητικότητας και πρωτοποριακές λύσεις που θα προσφέρουν καθαρότερες και καλύτερες μεταφορές στην Ευρώπη. 

Γκρατς: Μια πόλη γεμάτη από έξυπνες λύσεις

Το Γκρατς είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστρίας με 330.000 κατοίκους και η πρωτεύουσα της επαρχίας Styria. Είναι ένα ιδανικό μέρος για να δει κάποιος την έξυπνη εφαρμογή τεχνολογικών λύσεων μαζί με ένα όραμα κινητικότητας που επικεντρώνεται στους πολίτες. Μέχρι το 2050, το Γκρατς στοχεύει να είναι μια δυναμική, ζωντανή, ενεργειακά αποδοτική και ουδέτερη από άνθρακα πόλη. Η εφαρμογή της στρατηγικής Smart City Graz θα πρέπει να δημιουργήσει ένα ιδανικό συνδυασμό αστικών χρήσεων, ελκυστικών δημόσιων χώρων και ένα συμπαγές οικολογικό περιβάλλον όπου η βιώσιμη κινητικότητα θα είναι η πρώτη.

Το Γκρατς έχει και ένα μακρύ, διακεκριμένο ιστορικό, ως μέλος της CIVITAS στην ενσωμάτωση βιώσιμων ιδεών στα αστικά της συστήματα ανάπτυξης και μεταφοράς.

Εκτός από την κατασκευή μιας από τις μεγαλύτερες πεζοδρομημένες ζώνες της Ευρώπης, η πόλη ήταν ένας από τους πρώτους κατασκευαστές λωρίδων ποδηλασίας και συστήματος διαχείρισης στάθμευσης. Διαθέτει επίσης ένα σύστημα κόμβων κινητικότητας, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να έχουν πρόσβαση σε διάφορες υπηρεσίες κοινής κινητικότητας, όπως η κοινή χρήση αυτοκινήτων και τα ηλεκτροκίνητα ταξί.

Δήμος Καρδίτσας – Γραφείο Τύπου

grats tsiakos 1

grats tsiakos 2

grats tsiakos 3




Total
0
Shares
Previous Article
oxi

Συμμετοχή του Συλλόγου των Απανταχού Καρδιτσιωτών στις επίσημες εορταστικές εκδηλώσεις της Ελληνικής Πολιτείας στην Αθήνα για την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

Next Article
astynomia slide 2019

Τρίκαλα: Ταυτοποιήθηκαν τρεις άγνωστοι δράστες που διέπρατταν κλοπές