Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Στις δασωμένες πλαγιές στο Δοκίμι ο Σ.Π.Ορ.Τ.

Το Δοκίμι, μια περιοχή ομαλών ορεινών εξάρσεων που δεν ξεπερνούν τα 2000 μέτρα, ενώνει την Κατάρα με τον όγκο της Τριγγίας (ουσιαστικά την Κεντρική Πίνδο με την Νότια)  οριοθετούμενη από τις πηγές του Αχελώου και του Πηνειού. Παλιά μας γνώριμη και αγαπημένη από αμέτρητες αναβάσεις και ιδιαίτερες διασχίσεις όπως η θρυλική πορεία Κατάρα – Καστανιά. Αν και περιοχή που μας ταλαιπωρεί κατά καιρούς, εμείς την προτιμάμε και συχνά την περιλαμβάνουμε στο πρόγραμμά μας. Με διάφορες κάθε φορά αφετηρίες αφού πολλά είναι τα χωριά που απλώνονται στα πόδια της: Χαλίκι, Ανήλιο, Μαλακάσι, Αμπελοχώρι, Ματονέρι, Καλομοίρα, Καστανιά, Στεφάνι, Καλλιρρόη, Κατάφυτο, Ανθούσα. Κάθε αφετηρία και ένας διαφορετικός προορισμός. Άλλοτε μια κορυφή, άλλοτε μια διάσχιση. Σε κάθε εποχή του χρόνου, με κάθε είδους καιρικές συνθήκες.

Τελευταίο μας εγχείρημα η ανάβαση στην κορυφή Χιόλι (υψ. 1854 μ,) με εκκίνηση από το μακρινό Αμπελοχώρι. Ένα απωθημένο αρκετών ετών για κάποια μέλη, που βρήκε επιτέλους ανταπόκριση.

Το Αμπελοχώρι είναι ένα μικρό χωριό του Δήμου Καλαμπάκας από την οποία απέχει 49 χιλιόμετρα δύσκολου δρόμου με πολλές πολλές στροφές. Αφού πρώτα περάσουμε από την Καλομοίρα και το Ματονέρι, φτάνουμε στήν είσοδο του χωριού, στο τέλος του ασφαλτόδρομου. Χτισμένο σε υψόμετρο 800 μέτρων, έχει μόλις 67 κατοίκους σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, αλλά πολύ λιγότεροι είναι αυτοί που μένουν μόνιμα εδώ.

Η πολυάριθμη ομάδα μας προκαλεί απορίες στους ηλικιωμένους που σπεύδουν στην Κυριακάτικη λειτουργία αλλά και αμφιβολίες για την επίτευξη του σκοπού μας. «Είναι μακριά ρε παιδιά το Χιόλι…», «Αν δεν χαθείτε στον δρόμο…». Είχαν βεβαια και στα δυο δίκαιο. Και μακριά ήταν και χαθήκαμε. Ας όψεται η τεχνολογία (GPS) που τόλμησε να υποκαταστήσει την ορειβατική εμπειρία.

Βέβαια από μια άποψη καλό μας έκανε η πολύωρη περιπλάνηση στα δάση και τα ρουμάνια της περιοχής, αφού μάλλον καλομάθαμε σε πορείες εύκολες, διαδρομές ξεκούραστες. Ιδιαίτερα η κατακόρυφη ανάβαση στο πυκνό δάσος της οξιάς, ήταν ότι έπρεπε για να δικαιωθεί η ρήση «τα αγαθά κόποις κτώνται». Ναι, κουραστήκαμε για να φτάσουμε στην κορυφή, αλλά είναι τόση η απόλαυση που προσφέρει η θέα…

Οι μύτες των κορυφών είναι νησιά πάνω από μια θάλασσα ομίχλης που καλύπτει τον κάμπο. Κόκκινα τα δάση της οξιάς, αδιόρατα στην αχλύ του φθινοπώρου. Πόση διαφορά με την προ εξαμήνου ανάβασή μας στην ίδια κορυφή με αφετηρία την Καστανιά. Τότε ήταν η άνοιξη που κρυφοκοιτούσε πίσω από σύννεφα γοργοπόδαρα, τώρα βαρύς ακούγεται ο αχός των βημάτων του επερχόμενου χειμώνα.

Κρύψτε συνορειβάτες μου τις φωτογραφικές σας μηχανές, πως να αποτυπώσουν αυτά τα συναισθήματα…

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Την Κυριακή 30/10 έχουμε προγραμματισμένη πεζοπορία στα Άγραφα, από τη Δρακότρυπα μέχρι τον Τύμπανο. Ώρες πορείας 4, μέτρια δυσκολία.

Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητές μας στα γραφεία του συλλόγου – Ομήρου 6, κάθε βράδι Παρασκευής από τις 9 έως τις 10.  Η διεύθυνση της ιστοσελίδας μας είναι: www.trikalasport.gr και στο τηλέφωνό μας 2431072077.




Total
0
Shares
Previous Article

Απαγόρευση μετακίνησης οργανωμένων φιλάθλων στη Λάρισα την Κυριακή

Next Article

Επίσκεψη του ΣΔΕ Καρδίτσας στη Δημοτική Πινακοθήκη

Related Posts