Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Σταύρος Παπαγεωργίου: Προτεραιότητά μας οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες

papagewrgiou

Διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους των συλλόγων ΑΜΕΑ είχε ο υποψήφιο βουλευτής ΝΔ Καρδίτσας κος Σταύρος Παπαγεωργίου. Συγκεκριμένα συναντήθηκε με τον πρόεδρο του «Νομαρχιακό Σωματείο Καρδίτσας Α.με.Α» κο Τσίγκα Ηλία, τον κο Κατσάρα Κωνσταντίνο πρόεδρο του  «Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των Παιδιών με Αναπηρία των Ειδικών Σχολείων ως και Ατόμων με Αναπηρία» καθώς και με την κα Δώρα Ξηντάρα του «Συλλόγου γονιών παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια» Φλόγα Καρδίτσας.

Ο κύριος Παπαγεωργίου, εξέφρασε την δική του προσωπική ευαισθησία όσον αφορά τα προβλήματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες, καθώς όπως τόνισε βιώνει και ο ίδιος τα ίδια ακριβώς προβλήματα στην καθημερινότητά του.

Τα κυριότερα προβλήματα όπως καταγράφηκαν μέσα από την συζήτηση είναι:

  • Η μη λειτουργία σύγχρονων  ειδικών σχολείων στο Δήμο μας.
  • Το ΕΠΑΛ Ειδικής Αγωγής και το ΙΕΚ εδρεύουν στους Σοφάδες κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η πρόσβαση παιδιών από απομακρυσμένες περιοχές του νομού. Θα ήταν προτιμότερη η μεταφορά των δομών αυτών στην πρωτεύουσα.
  • Ο Νομός Καρδίτσας δεν διαθέτει ΚΔΑΠ για άτομα με ειδικές ανάγκες, κάτι πολύ σημαντικό για την δημιουργική απασχόληση των παιδιών με ειδικές ανάγκες τις ώρες εκτός σχολείου. Στη Λάρισα υπάρχουν 3 ΚΔΑΠ, ενώ στην Καρδίτσα κανένα.

Ο κύριος Κατσάρας, τόνισε πως παρά τις ελλείψεις που υπάρχουν και τις δυσκολίες, η δουλειά που γίνετε στα σχολεία είναι εξαιρετική και εξήρε τη δουλειά του προσωπικού στα σχολεία. Τόνισε  πως τα παιδιά πέρα από τη μόρφωση αποκτούν και δεξιότητες που τους βοηθούν και διευκολύνουν σημαντικά την καθημερινότητά τους.

  • Οι παιδικές κατασκηνώσεις του ΠΙΚΠΑ στη Νεραΐδα, ενώ παρέχουν ένα ιδανικό περιβάλλον για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες δεν διαθέτουν καμία υποδομή. Με πολύ μικρό κόστος, θα μπορούσαν να γίνουν προσβάσιμες έτσι ώστε να αξιοποιηθούν και από τα παιδιά αυτά.
  • Ο Νομός Καρδίτσας ενώ είναι από τους λίγους νομούς της χώρας που διαθέτει ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, αυτό υπολειτουργεί. Είναι λοιπόν σημαντική η άμεση αναβάθμισή του, έτσι ώστε να λειτουργεί ως δημόσιο κέντρο αποκατάστασης και να στελεχωθεί για να λειτουργούν τα τμήματα λογοθεραπείας, φυσικοθεραπείας και εργοθεραπείας που διαθέτει.
  • Η προσβασιμότητα στην πόλη της Καρδίτσας, παρ’ όλο που μιλάμε για μια επίπεδη πόλη, είναι ανύπαρκτη. Ακόμη και στα σημεία που υπάρχουν ράμπες, είναι τόσο δύσχρηστες που καθιστά την κίνηση των ατόμων με ειδικές ανάγκες στην πόλη σχεδόν αδύνατη.
  • Και σε θέματα καθημερινότητας τα προβλήματα είναι μεγάλα. Για παράδειγμα, ενώ υπάρχει απόφαση ΚΕΠΑ για πιστοποιητικό αναπηρίας 2 ή 4 ετών, οι κάρτες μετακίνησης εκδίδονται για 4 μήνες με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των ανθρώπων που πρέπει να ανανεώνουν με την ίδια απόφαση τις κάρτες τους. Επίσης, είμαστε ο μοναδικός νομός που δεν διαθέτει ούτε μία παιδική χαρά για άτομα με αναπηρία.

Οι πολιτικές που προτάθηκαν για την προώθηση λύσεων, αναφέρονται σε:

  • Θέσπιση της ειδικότητας του προσωπικού βοηθού.
  • Ενίσχυση της ανεξάρτητης διαβίωσης.
  • Καθιέρωση προγραμμάτων σπουδών στις δομές ειδικής αγωγής προσαρμοσμένα στο είδος της αναπηρίας και τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που απαιτούνται.
  • Μέριμνα για άτομα με αναπηρία των οποίων οι γονείς ή τα άτομα που τα φροντίζουν είναι ηλικιωμένοι ή φεύγουν από τη ζωή με τη δημιουργία ειδικών χώρων φιλοξενίας.

Ο κύριος Παπαγεωργίου, αφού τους ευχαρίστησε για την ενημέρωση, τόνισε πως θέση της Νέας Δημοκρατίας  είναι η εκπόνηση εθνικού σχεδίου δράσης για τα άτομα με αναπηρία, οριζόντιου, αλλά και αρκετά λεπτομερούς, με συγκεκριμένη στοχοθεσία και με συγκεκριμένα κονδύλια, εθνικά, αλλά και κοινοτικά, το οποίο θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα της αναπηρίας στο σύνολό του. Το σημαντικότερο όλων όμως, είναι η ευαισθησία του ίδιου του πρόεδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη που θα αναλάβει προσωπικά χωρίς ενδιάμεσους και γραφειοκρατία κάθε τι που αφορά θέματα που σχετίζονται με άτομα με αναπηρία.

Όσον αφορά τον ίδιο, πιστεύει πως λύση στα προβλήματα των ατόμων με αναπηρία θα έδινε η δημιουργία προγράμματος χρηματοδοτούμενου είτε από το υπουργείο Εσωτερικών είτε μέσω ΕΣΠΑ, που θα χρηματοδοτούσε τους δήμους για την δημιουργία έργων για την βελτίωση της καθημερινότητας των ΑΜΕΑ (έργα προσβασιμότητας, παιδικές χαρές, χώρους αναψυχής, χώρους άθλησης) με ειδικές προδιαγραφές και με αυστηρή τήρηση των προδιαγραφών αυτών. Στο πρόγραμμα αυτό θα μπορούσαν να ενταχθούν πιλοτικά κάποιοι δήμοι, και στη συνέχεια όλοι οι δήμοι της χώρας.

Σταύρος Παπαγεωργίου

Υποψήφιος βουλευτής ΝΔ Νομού Καρδίτσας




Total
0
Shares
Previous Article
tournoua podosfairo mouzaki

Συνεχίζεται με επιτυχία το Θουκυδίδειο καλοκαιρινό τουρνουά ποδοσφαίρου στο Μουζάκι

Next Article
asimina skondra 1

Πρόγραμμα επισκέψεων της υπ. Βουλευτή Ασημίνας Σκόνδρα