Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Σπ. Λάππας: Οι γραβάτες που λάμπουν κρύβουν τα φέσια που πονούν

lappas spyros vouli

 

Με ψυχολόγους και ενδυματολόγους ξεκίνησε ο κ. Μητσοτάκης την ομιλία του στη βουλή για ένα τόσο κρίσιμο θέμα όπως ο προϋπολογισμός του κράτους. Μέσα από τα στάδια ψυχανάλυσης και τις γραβάτες της μεσαίας τάξης αποτυπώθηκαν οι πολιτικές και οι κατευθύνσεις που θα κινηθεί τα επόμενα χρόνια η κυβέρνηση της ΝΔ. Όσα έλεγε η ΝΔ πριν τις εκλογές ήταν λόγια του αέρα.

Ο κος Σταϊκούρας πέρσι στην τοποθέτησή του κατά την συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2019 μιλούσε για 4ο μνημόνιο, για κατεστραμμένη οικονομία, ότι το ταμειακό απόθεμα δημιουργήθηκε με λάθος τρόπο, «στραγγαλίζοντας» την πραγματική οικονομία, για το μη ρυθμισμένο χρέος, τα δικά μας μέτρα που δεν έχουν αντίκρισμα στην οικονομία. Φέτος όμως, ο δικός του προϋπολογισμός του 2020, ο πρώτος προϋπολογισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη, απαντάει αφοπλιστικά και δικαιώνει τις πολιτικές της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στις πρώτες του κιόλας σελίδες όπου ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής:

– “Το 2019 αποτελεί για την Ελλάδα το πρώτο έτος εφαρμογής οικονομικής πολιτικής εκτός προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής από το 2009, καθώς και έτος σταδιακής μετάβασης σε μια περίοδο ευνοϊκότερων οικονομικών συνθηκών” (σελ. 7)

– “Το 2018 η πραγματική ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 1,1%. Στην ενδυνάμωση της ιδιωτικής κατανάλωσης συνέβαλαν οι θετικοί ρυθμοί μεταβολής της απασχόλησης (1,7%) και του μέσου μισθού (1,3%)” (σελ. 9)

– “Το θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα διατηρήθηκε το 2018 για τρίτο κατά σειρά έτος” (σελ. 9)

– “Αναφορικά με τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας, το πρώτο εξάμηνο του 2019 η εθνικολογιστική απασχόληση αυξήθηκε κατά 2,1%, με την νέα εκτίμηση για το σύνολο του έτους να ανέρχεται σε 2,0% υποδηλώνοντας πορεία επιτάχυνσης για τρίτο διαδοχικό έτος.” (σελ. 12)

– “Τους πρώτους 7 μήνες του τρέχοντος έτους παρατηρήθηκε εισροή καταθέσεων προς τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα.(…) Η παρατηρούμενη άνοδος στις καταθέσεις οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στην ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας.” (σελ. 13)

Ο πρώτος προϋπολογισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη διαπνέεται από την νεοφιλελεύθερη λογική της δεξιάς που ευνοεί τους ισχυρούς και τους πλούσιους.

Ο πρώτος προϋπολογισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη επιβεβαιώνει την προεκλογική ψευδολογία για δήθεν στήριξη των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων.

Η ΝΔ δεσμεύτηκε προεκλογικά σε συγκεκριμένες φοροελαφρύνσεις της μεσαίας τάξης, αλλά πολλές από αυτές παραπέμφθηκαν στις καλένδες.

Η ΝΔ κατηγορούσε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για 29 «άδικους» φόρους αλλά δεν υπάρχει αναφορά στην κατάργηση κανενός από αυτούς.

Η ΝΔ υποσχόταν 4% ανάπτυξη αλλά τώρα προβλέπεται 2,8%.

Η ΝΔ υποσχόταν μειώσεις των πρωτογενών πλεονασμάτων αλλά ο πρωθυπουργός ξαναζέστανε την υπόσχεση για το 2021.

Η ΝΔ υποσχόταν αύξηση του κατώτατου μισθού σε ποσοστό διπλάσιο από το ποσοστό ανάπτυξης, αλλά τώρα δεν προβλέπεται.

Η ΝΔ χαρακτήριζε «ψίχουλα» το κοινωνικό μέρισμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τώρα το παίρνουν ΜΟΝΟ 250χιλ. δικαιούχοι  αντί 3,7 εκατ.

syriza koinoniko merisma

Ο πρώτος προϋπολογισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν είναι καθόλου γενναιόδωρος για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Δεν ανακουφίζει τη μεσαία τάξη. Απεναντίας, διαψεύδει τις ελπίδες για σημαντική βελτίωση της εισοδηματικής της κατάστασης που προεκλογικά είχε καλλιεργήσει. Υπηρετεί τα κέρδη επιχειρηματιών πάνω από 7.5 εκατομ./ έτος, οι οποίοι ωφελούνται αρκετά, ενώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η ελάφρυνση είναι ελάχιστη.

Ο πρώτος προϋπολογισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είναι ωφέλιμος για την κοινωνία, ούτε αναπτυξιακός, αλλά ένας προϋπολογισμός που όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει τις  εισοδηματικές ανισότητες, αλλά αντίθετα τις ενισχύει, αφού εμφανίζει μείωση στα επιδόματα κοινωνικής αλληλεγγύης που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ κατά 369 εκ. €. Όπως, τα προνοιακά επιδόματα για ΑμεΑ, που μειώνονται κατά 173 εκ., τα οικογενειακά επιδόματα, που μειώνονται κατά 139 εκ. και το επίδομα ενοικίου, που μειώνεται κατά 53 εκ..

Επιβεβαιώνεται ότι, η μεγάλη δεξαμενή των 3,5 δισ. που δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τα προνοιακά επιδόματα, προκειμένου να στηθεί ένα νέο κοινωνικό κράτος διαφανές, δίκαιο, αδιάβλητο και αξιόπιστο, είναι αυτή που, κατά κύριο λόγο, θα υποστεί την αφαίμαξη για να καλυφθούν πιθανά κενά στον προϋπολογισμό.

Στον πρώτο προϋπολογισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη, για την  «γραβατομένη» μεσαία τάξη, η μείωση του  ΕΝΦΙΑ και της εισφοράς αλληλεγγύης απλά θα μετριάσει τις επιβαρύνσεις που θα προκύψουν από την εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες που ήδη έχουν ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό.

Με δυο λόγια τα «γαλάζια» όνειρα που υπόσχονταν ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ γίνονται «ανησυχίες», και αυτές στη συνέχεια εφιάλτες. Οψόμεθα.

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΠΠΑΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ Ν.ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ




Total
0
Shares
Previous Article
kairos

Καιρός: «Χαλάει» τις επόμενες ώρες - Πού θα σημειωθούν καταιγίδες

Next Article
filoimousikistrikalon

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο ΔΣ του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Τρικάλων

Related Posts