Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Σπ. Λάππας: Η πολιτική φαρέτρα της αντιπολίτευσης άδειασε από επιχειρήματα

Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων στις 22 Ιουλίου 2017 ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας κ. Σπ. Λάππας, αναφέρεται στις εξεταστικές επιτροπές, την διαφθορά, τα δυο χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καθώς και στις προσδοκίες των πολιτών της Καρδίτσας από την κυβέρνηση

Ακολουθεί η συνέντευξη:

Τι έχετε να πείτε για την εξεταστική που έχει ζητηθεί από τη Νέα Δημοκρατία για τον Υπουργό Πάνο Καμένο ως εισηγητής από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ;

Τόσο από αυστηρά νομική όσο και από πολιτική άποψη, η υπόθεση αυτή δεν εμφανίζει κάτι το μεμπτό. Επιλέχθηκε η υπόθεση αυτή από τη ΝΔ και την ελάσσονα αντιπολίτευση γιατί η πολιτική τους φαρέτρα άδειασε από επιχειρήματα.

Σε μια δήλωσή σας είχατε επισημάνει ότι «το μαύρο χρήμα και οι μίζες σε δύο μόνο τομείς, στην υγεία και στα εξοπλιστικά εκτιμώνται στα 265 δισ. ευρώ, εκτιμώντας πως αν περιοριστεί έστω και ένα μικρό ποσοστό από αυτά, τότε η χώρα δεν θα είχε καμία ανάγκη κανενός προγράμματος». Αλήθεια τι πρέπει να προσδοκά ο Έλληνας πολίτης μέσα από τις εξεταστικές επιτροπές;

Σε κάθε συζήτηση για τη διαφθορά τονίζεται, και καλώς τονίζεται, η αμφιβολία για το αν είναι δυνατόν στη σημερινή κοινωνικοπολιτική και οικονομική συγκυρία, τόσο σε παγκόσμιο, όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο, να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η διαφθορά. Τονίζω το γεγονός ότι επί αιώνες η διαφθορά έχει γίνει δεκτή ως ένα φαινομενικά αναπόφευκτο γεγονός του ανθρώπινου βίου.

Συγχρόνως όμως όλοι συμφωνούν, και αυτό είναι αναμφίβολο, ότι η διαφθορά αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην ανάπτυξη, ενώ παράλληλα, αποσταθεροποιεί την έννομη τάξη, προσβάλλει τα ανθρώπινα δικαιώματα, υπονομεύει τη δημοκρατία και κλονίζει τις δόκιμες οικονομικές προσδοκίες μίας κοινωνίας. Η συνειδητοποίηση αυτού του φαινομένου, ιδίως λόγω της υψηλής κλίμακας επικινδυνότητας, και διεθνώς, και στη χώρα μας σημειώθηκε μόλις στο πρόσφατο παρελθόν.

Όμως, στη φιλελεύθερη(ατομοκεντρική) παράδοση του ποινικού δικαίου τιμωρούνταν συγκεκριμένες παράνομες πράξεις ή παραλείψεις και όχι φαινόμενα, γι’ αυτό υπήρξε μεγάλη δυσκολία και μικρά περιθώρια για μία δόκιμη και παραδεκτή ποινικοποίηση της διαφθοράς(δηλ. ενοχοποιείται ο δωροδοκών ή ο δωροδοκούμενος αδιάφορα εάν είναι ή όχι διεφθαρμένος). Η παγκόσμια όμως ανάγκη για τη δραστική καταπολέμηση της μάστιγας της διαφθοράς υποχρέωσε αρχικά τους υπερεθνικούς και στη συνέχεια, τους εθνικούς νομοθέτες να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο αυτό, τόσο στα πλαίσια του ιδιωτικού δικαίου(στις ιδιωτικές συναλλαγές), όσο, και κυρίως, στα πλαίσια του ποινικού δικαίου, τυποποιώντας εγκλήματα διαφθοράς(η αρχή έγινε με τον ν. 2803/200, και ν. 3691/2008 για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος).

Υπάρχουν μελέτες που υπολογίζουν το κόστος της διαφθοράς; Τι έχετε να πείτε;

Από μελέτες που έχουν γίνει υπολογίζεται ότι το κόστος της διαφθοράς στην Ελλάδα κυμαίνεται από 15 έως 20 δις ετησίως. Ναι ετησίως!!! Και επίσης είχα πει ότι ένα μικρό ποσοστό αυτής της διαφθοράς εάν μπορούσε το ελληνικό κράτος να αντιμετωπίσει, π.χ. ένα 20%, τότε δεν θα είχαμε καμία ανάγκη εισόδου της σε προγράμματα λιτότητας και κοινωνικής καταστροφής. Αν στη διαφθορά προσθέσει κανένας και τη γραφειοκρατία, που κοστίζει στη χώρα μας και την ελληνική κοινωνία περί τα 13-14 δις ετησίως, τότε γίνεται αντιληπτό ότι διαφθορά και γραφειοκρατία μαστίζουν το ελληνικό κράτος και τον ελληνικό λαό.

Τι πρέπει να γίνει;

Θυμίζω τη φράση του Γ. Σούρλα, υπουργού της ΝΔ, που είπε αγανακτισμένος: «Η τοποθέτησή μου είναι πεντακάθαρη και χωρίς περιστροφές. Πρέπει να αναζητηθούν και να αποδοθούν ευθύνες σε όλους όσους κυβέρνησαν τη χώρα τα τελευταία. Να βγουν στο φως πολιτικές και πρόσωπα. Να αποκατασταθεί η ηθική. Μόνο έτσι θα προσδιοριστούν τα αίτια που οδήγησαν τη χώρα στην οικονομική και ηθική καταρράκωση…». Και αυτό το επανέλαβε εξεταζόμενος πριν λίγες μέρες ως μάρτυρας στην Επιτροπή για τα σκάνδαλα στην Υγεία, όπου είμαι και ο Εισηγητής της πλειοψηφίας. Αν δεν ανακαλύψεις τα αίτια, αν δεν αποδοθούν στους υπαίτιους, προκοπή αυτός ο τόπος δεν θα δει. Και εδώ την άκρη την πιάνει η δικαιοσύνη που πρέπει να αποδώσει ευθύνες σε όποιους έβαλαν το χέρι στο μέλι την ώρα που καταδίκαζαν τους συμπολίτες τους στη φτώχια και την ταπείνωση. Αυτό είναι το χρέος μας και αυτό το χρέος επιτελούμε ως μέλη των Επιτροπών αυτών.

Μετά από περίπου δύο χρόνια, διακυβέρνησης της χώρας από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από τις περιοδείες που κάνετε τελευταία στις διάφορες περιοχές και κοινότητες του Ν. Καρδίτσας; Τί σας λέει ο κόσμος; Τί σας ζητάει;

Όμως, για τους συμπολίτες μας η μάχη κατά της διαφθοράς, της διαπλοκής και της γραφειοκρατίας δεν αρκεί, αξιώνει και απαιτεί και πολιτικές ανάπτυξης, και μάλιστα δίκαιης ανάπτυξης, ώστε να ωφελείται και το σύνολο και μέσα απ’ αυτό και ο καθένας χωριστά, ιδίως εκείνα τα κοινωνικά στρώματα που σήκωσαν αυτό το τεράστιο βάρος της κρίσης, της λιτότητας και της περιοριστικής πολιτικής. Και τώρα αυτοί πρέπει να είναι οι πρώτοι ωφελημένοι από την έξοδο από την κρίση και την ανάπτυξη. Αξιώνουν άμεση αντιμετώπιση της υπερφορολόγησης, που καθιστά τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες μόνιμους οφειλέτες, πολλές φορές μάλιστα οφειλέτες σε πλήρη αδυναμία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, απαιτούν αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, επιθυμούν δικαιοσύνη που συνεχίζει να κινείται με ρυθμούς αραμπά σε μία εποχή αστρονομικών ταχυτήτων, απαιτούν, απαιτούν, απαιτούν…

Και από την κυβέρνησή μας – απαλλαγμένη, τουλάχιστον σε έναν βαθμό, από τον βραχνά της τρόϊκας και του ασφυκτικού ελέγχου – απαιτούν να αναπτύξει το παράλληλο πρόγραμμά της προς όφελος των αδυνάτων, για προστασία των πολλών, για ανάπτυξη της οικονομίας και υπό γενική έννοια τη συντομότερη επιστροφή στην κανονικότητα, σε όλους του τομείς της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής.

Κατά τα λοιπά οι συμπολίτες και γκρινιάζουν, και υποφέρουν, και οργίζονται και αγανακτούν, αφού για οκτώ ολόκληρα χρόνια υπομένουν τη μνημονιακή τρέλα και τη σκληρή λιτότητα. Και κατά την άποψή μου δικαιολογημένα. Όμως, συνεχίζουν και να αξιώνουν και να περιμένουν τα πάντα από τον Σύριζα. Και μόνο από τον Σύριζα και τους συμμάχους του. Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος. Και αυτόν θα περπατήσουμε μαζί με την ελληνική κοινωνία και τους συμπολίτες μας.




Total
0
Shares
Previous Article

Επίσκεψη ΣΥΡΙΖΑ ν. Καρδίτσας στον ΕΛΓΑ Λάρισας

Next Article

Μουσική εκδήλωση στον Αρχαιολογικό Χώρο του Ιερού της Ιτωνίας Αθηνάς στη Φίλια

Related Posts