Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

ΣΠΟΡΤ: Από το Κουκουφλί στο Μπουρλόκο και από εκεί στην Καλλιρρόη

Ήταν για όλους μας μια έκπληξη η διαδρομή

Ήταν για όλους μας μια έκπληξη η διαδρομή της περασμένης Κυριακής. Όχι βέβαια για το πρώτο σκέλος της που περιλάμβανε τη γνωστή μας ανάβαση στην κορυφή Μπουρλόκο του ευρύτερου ορεινού όγκου του Δοκιμίου, αλλά για το δεύτερο και άγνωστο κομμάτι της κατάβασης στην Καλλιρρόη.

Εκκίνηση από το δασικό χωριό στο Κουκουφλί, δίπλα στο ρέμα της Σκληνιάσας, παραπόταμο του Αχελώου. Θερμοκρασία κοντά στο μηδέν, αφού ο ήλιος αργεί να ξεμυτίσει στη χαράδρα.

Αφήνουμε πίσω τα τελευταία ξύλινα οικήματα και μπαίνουμε στο δάσος ακολουθώντας τα κόκκινα σημάδια στους κορμούς των πεύκων. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε εκείνον που σημάδεψε το μονοπάτι και μάλιστα με τρόπο ώστε να διασχίζει τα ομορφότερα κομμάτια του δάσους. Δάσος πυκνό με πολλά τεράστια δέντρα μεγάλης ηλικίας. Κοντοστεκόμαστε για να απολαύσουμε τα κόκκινα – κίτρινα χρώματα των ξεροπλάτανων που ξεχωρίζουν στο σκούρο πράσινο των πεύκων, έτσι όπως φωτίζονται συναρπαστικά από διάσπαρτες ηλιαχτίδες.

Το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής είναι πολύ ανηφορικό, έτσι οι στάσεις επιβάλλονται για ξεκούραση και συντονισμό της πολυάριθμης ομάδας μας. Σε παλαιότερες φθινοπωρινές αναβάσεις μας σε αυτό το κομμάτι του δάσους αφθονούσαν τα μανιτάρια, αλλά τώρα λόγω της ανομβρίας δεν υπάρχει ίχνος των θαυμαστών μυκήτων.

Χρειαστήκαμε μιάμιση περίπου ώρα για να καλύψουμε τα 700 μέτρα της υψομετρικής διαφοράς. Φτάνοντας στην κορυφή, μας ξαφνιάζει δυσάρεστα το θέαμα του εντελώς κατεστραμμένου πυροφυλακίου, έργο βανδαλισμού μάλλον, παρά αποτέλεσμα της εγκατάλειψης στις διαθέσεις του καιρού,

Το Μπουρλόκο, αν και σχετικά χαμηλό προσφέρει ανεμπόδιστη θέα τόσο προς τις υπόλοιπες κορυφές του Δοκιμίου (απέναντί μας η Μαρόσα) και της αντικρινής Τριγγίας και Νεράιδας, όσο και προς τις μακρινότερες κορυφές του Αυγού, του Χατζή, των Αθαμανικών ορέων και του Λάκμου.

Όμορφο φθινοπωρινό φως χαϊδεύει τα απέραντα δάση του Ασπροποτάμου. Είναι μια χρυσή Κυριακή η σημερινή, δίνει φτερά στα πόδια μας. Ας συνεχίσουμε λοιπόν προς Καλλιρρόη. Την αόρατη από εδώ, αντίθετα με την Κρανιά, την ορατή από κάθε σημείο της διαδρομής μας. Το καμάρι κάποιων συνορειβατών μας που δεν χάνουν την ευκαιρία φωτογράφησής της.

Λίγα μέτρα κάτω από την κορυφή ανακαλύπτουμε φαρδύ μονοπάτι παράλληλο με τη ράχη και το ακολουθούμε μέχρι τον δασικό δρόμο. Από εκεί συνεχίζουμε ακολουθώντας περίπου την περίφραξη που επεκτείνεται σε μεγάλο μήκος δίπλα στον γκρεμό. Λιγότερο ευδιάκριτο τώρα, ανηφορίζει σε διάσελο και στη συνέχεια ξαναμπαίνει σε δάσος. Ή μήπως όχι; Γεγονός είναι ότι το χάσαμε και αναγκαστήκαμε να κατεβούμε απότομα περνώντας από κάθετα βράχια για να φτάσουμε σε μια φαρδιά ράχη, ένα λιβάδι στις παρυφές του δάσους. Εδώ κάνουμε μια μεγάλη στάση για να συγκεντρωθεί όλη η ομάδα και η πορεία συνεχίζεται σε θαμνώδη βλάστηση.

Πρέπει να φτάσουμε στο τέλος του διάσελου για να δούμε επιτέλους τα σπίτι της Καλλιρρόης. Όχι και τόσο κοντά βέβαια, αού απαιτείται αρκετή ώρα ακόμη για να κατεβούμε μέσα από βλάστηση θάμνων και φυλλοβόλων μέχρι την κεντρική πλατεία του χωριού.

Ήταν μια πορεία που κράτησε περίπου έξι ώρες μαζί με τις στάσεις, αρκετά περισσότερο από τις προβλέψεις μας αλλά μας έδωσε την ευκαιρία να σχηματίσουμε αρκετά ευκρινή εικόνα του ορεινού όγκου της περιοχής. Ας τολμήσουμε λοιπόν στο μέλλον να επιχειρήσουμε την πορεία Στεφάνι – Μπουρλόκο – Καλλιρρόη – Κατάφυτο – Ανθούσα. Πόσες ώρες διαρκεί; Αυτό θα το ανακαλύψουμε.

Burloko sportrikala


ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Για το Σαββατοκύριακο 28-29/10 έχουμε προγραμματισμένη πορεία στο Ζαγόρι, κατά μήκος του μονοπατιού που ξεκινά από τους Κήπους, περνά από το Κουκούλι και μέσω της χαράδρας του Βίκου καταλήγει στο Μονοδέντρι.

Περισσότερες πληροφορίες στα γραφεία του συλλόγου – Ομήρου 6, κάθε βράδυ Παρασκευής από τις 9 έως τις 10.  Η διεύθυνση της ιστοσελίδας μας είναι: www.trikalasport.gr και στο τηλέφωνό μας 2431072077.




Total
0
Shares
Previous Article

Συνάντηση Μαράβα με το νέο ΔΣ του Ταμείου Δ/σης & Διαχ/σης Πανεπιστημιακών Δασών

Next Article

Σχετικά με τις αλλαγές στα όρια του χωριού της Οξυάς και άλλες ενημερώσεις