Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Σημαντικός παράγοντας της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μας η κτηνοτροφία

 

Η εισήγηση του Δημάρχου Μουζακίου κ. Κωτσού στη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και Δήμαρχος Μουζακίου κ. Γεώργιος Κωτσός, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Αγροτικής Οικονομίας κ. Θάνο Σκάρλο και το μέλος της Επιτροπής κ. Αντίγονο Βατζιά, βρέθηκαν στον Τύρναβο στη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας.

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΠΕΔ κ. Κωτσός επεσήμανε τα παρακάτω:

«Είναι γεγονός ότι ο κτηνοτροφικός κλάδος και γενικότερα όλος ο παραγωγικός ιστός της χώρας μας βιώνει τις χειρότερες μέρες με τα φοροεισπρακτικά μέτρα που σχεδόν πάντα αποδεικνύονται αντιπαραγωγικά , να είναι μπροστά μας.

Μέτρα που θα έχουν ως αποτέλεσμα και την αύξηση των τιμών στον καταναλωτή.

Θα πρέπει όμως όλοι να αντιληφθούν πως η ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής είναι ίσως η μόνη που θα μπορούσε να αποτελέσει όχημα για την αντιμετώπιση της κρίσης και την ανασυγκρότηση της χώρας .

κτηνοτρόφοι 1Είναι αλήθεια ότι ο κτηνοτροφικός κλάδος εργάζεται όλο το χρόνο και παράλληλα ζουν από αυτόν κι άλλα επαγγέλματα. Όποια επίπτωση θα υπάρξει στην κτηνοτροφία θα επηρεάσει άμεσα και όλα τα επαγγέλματα που στηρίζονται στον συγκεκριμένο κλάδο.

Και δυστυχώς οι επιπτώσεις φαίνεται ότι θα είναι πολλές .

Σε ότι αφορά το θέμα των βοσκοτόπων , οι κτηνοτρόφοι έφτασε σε σημείο να είναι ….. χωρίς βοσκότοπο. Που σημαίνει ότι δεν μπορούν να ενεργοποιήσουν δικαιώματα για την νέα ΚΑΠ .

Τέτοια εποχή οι κτηνοτρόφοι έπαιρναν την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης με αποτέλεσμα να μπορούν τουλάχιστον να εξασφαλίσουν τις ζωοτροφές.

Η λεγόμενη τεχνική λύση ελλοχεύει πολλούς κινδύνους και αναπόφευκτα θα γίνουν λάθη .

Για την βιολογική κτηνοτροφία όσοι εντάχθηκαν το 2012 μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ. Φυσικά όλα τα έξοδα, όπως μελετητές και πιστοποιήσεις πληρώθηκαν απ’ τους κτηνοτρόφους . Είναι πέρα ως πέρα λογικό και δίκαιο το αίτημα των κτηνοτρόφων για άμεσες πληρωμές τόσο της βιολογικής κτηνοτροφίας όσο και των εξισωτικών αποζημιώσεων παλαιότερων ετών και των σχεδίων βελτίωσης που έχουν παγώσει .

Σε ότι αφορά τα φορολογικά μέτρα , η αλήθεια είναι ότι κρίνεται το μέλλον της κτηνοτροφίας στη χώρα μας. Η φορολόγηση 26% από το πρώτο Ευρώ ( με τις επιδοτήσεις ) και η προκαταβολή φόρου πρώτα θα επηρεάσει άμεσα τους μικρούς κτηνοτρόφους και πολλοί θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το επάγγελμα.

Επιπροσθέτως , με δεδομένη τη μείωση της παραγωγής , εκτός των αυξήσεων που θα φτάσουν στον καταναλωτή , εμπεριέχονται κι άλλοι σοβαροί κίνδυνοι. Ορθότατα ανησυχείτε για τα προϊόντα ΠΟΠ όπως φέτα και όλοι γνωρίζουμε πως υπάρχουν άλλα κράτη που θα ωφεληθούν τα μέγιστα από μία τέτοια εξέλιξη.

Σε ότι αφορά την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, που σχεδιάζει το αρμόδιο Υπουργείο, για να καλύψει τις ανάγκες του ΟΓΑ, η πρόσφατη ιστορία έχει αποδείξει πως δεν θα αποφέρει καρπούς, από την στιγμή που χιλιάδες κτηνοτρόφοι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το επάγγελμα.

Ως αυτοδιοίκηση στηρίζουμε φυσικά τα δίκαια αιτήματα των κτηνοτρόφων και θα προσπαθήσουμε, στον βαθμό των δυνατοτήτων μας, να τα προωθήσουμε και να ζητήσουμε δίκαιες λύσεις.

Δυστυχώς όμως, το πρόσφατο παρελθόν δεν μου επιτρέπει να αισιοδοξώ. Ακούσαμε περί «ισοδύναμων μέτρων »   και για άλλους κλάδους, αλλά παρακολουθούμε την κατάρρευση του κοινωνικού ιστού.»




Total
0
Shares
Previous Article

Σκέψεις του Απ. Καραμίντζιου για το Αστυνομικό Μουσείο Καρδίτσας

Next Article

Τσιάρας: Ερώτηση για την καθυστέρηση πληρωμής των οικογενειακών επιδομάτων