Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Σημαντικά τα οφέλη για την εξοικονόμηση ενέργειας στον Δήμο Τρικκαίων.

Μέσω του προγράμματος InSmart, ο Δήμος γνωρίζει πόση ενέργεια καταναλώνει και ταυτοχρόνως μπορεί να υποβάλλει ακριβή στοιχεία για τα έργα που σχεδιάζει να υλοποιήσει.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που ονομάζεται Ολοκληρωμένος Σχεδιασμός Έξυπνων Πόλεων (Integrative Smart City Planning) και υλοποιείται τα τελευταία 3 χρόνια από τη ΔΕΥΑΤ, παρουσιάστηκε στο τελικό του στάδιο το πρωί της Τρίτης 28 Μαρτίου 2017 στο Δημαρχείο Τρικκαίων. Στο διεθνές αυτό πρόγραμμα μετέχουν επίσης, η Cesena στην Ιταλία, η Evora στην Πορτογαλία και το Nottingham στη Μ. Βρετανία. Στην παρουσίαση τέθηκαν προς γνώση τα στοιχεία του προγράμματος που αφορούν άμεσα στην κατανάλωση και στα έργα που ετοιμάζει ο Δήμος Τρικκαίων, με βάση το μοντέλο που αναπτύχθηκε. Μετρήθηκαν, δηλαδή, οι απαιτήσεις μιας πόλης σε επίπεδο κατανάλωσης ενέργειας σήμερα, αποτυπώνοντας τους φορείς που καταναλώνουν και ποια η κατανάλωσή τους.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι, με βάση τις μετρήσεις, το ενεργειακό κόστος στα Τρίκαλα αναλύεται ως εξής: 60% τα κτήρια, 20% οι μεταφορές και 20% οι υπόλοιποι κλάδοι. Επομένως, σε συνδυασμό με τους ποδηλατόδρομους που λειτουργούν και την πρόταση για τα έργα εξοικονόμησης ενέργειας, ο Δήμος Τρικκαίων μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής και να αυξήσει τα οικονομικά οφέλη για τους πολίτες.

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, η πρόταση του Δήμου στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης ύψους 8 εκατ. ευρώ, έχει άμεση σχέση με το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Διότι εξοικονομεί ενέργεια και, επομένως, χρήματα (περίπου 2 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο), που μεταφέρονται προς όφελος των πολιτών.

Ο κ. Λεωνίδας Ανθόπουλος, αν. καθηγητής στο ΤΕΙ Θεσσαλίας και ειδικος συνεργάτης του Δ. Τρικκαίων, παρουσίασε τα αριθμητικά στοιχεία του έργου, ενώ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Βασίλης Γιαγιάκος τόνισε τη σημασία των συμπερασμάτων για την τοπική αγορά, με βάση και τη μελέτη κόστους – οφέλους. Το ίδιο επεσήμανε και ο κ. Μπλουγούρας, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Τρικάλων, υπενθυμίζοντας τις δυνατότητες που μπορούν να υπάρξουν μέσω προγραμμάτων για τους εμπόρους. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θεσσαλίας κ. Παπαγεωργίου και ο ομόλογός του της ΝΕ Τρικάλων του ΤΕΕ κ. Λύχος, στάθηκαν στη σημασία παρόμοιων προγραμμάτων για κάθε πόλη.  Η δε προϊσταμένη της Δ/νσης Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Τρικκαίων κ. Φανή Τσιαπάλα, ανακοίνωσε ότι ο Δήμος σχεδιάζει να χαρακτηρίσει ως «παθητικά κτήρια», δύο νέα νηπιαγωγεία που εντάχθηκαν προς κατασκευή στο ΕΣΠΑ.

Παρών ήταν επίσης ο κ. Οδ. Πλιάσας, διευθυντής της ΠΑΔΥΘ, στελέχη του Δήμου, ο αντιδήμαρχος Λάρισας κ. Μαβίδης και εκπρόσωποι των Δήμων Καλαμπάκας και Πύλης.

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων




Total
0
Shares
Previous Article

Εντατικοί έλεγχοι στην αγορά από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Next Article

Τους ήρωες του 1821 τίμησε ο Α΄& Β΄ Βρεφονηπιακός Σταθμός του Δήμου Καρδίτσας