Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Σεμινάρια Μητρικού θηλασμού από το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας

Η Διεθνής κοινότητα καθιέρωσε την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού μέσα στον Αύγουστο. Στην Ελλάδα η Εβδομάδα αυτή γιορτάζεται κάθε χρόνο 1 με 7 Νοεμβρίου και ξεκίνησε για πρώτη φορά το 1996 .

Το θέμα του φετινού εορτασμού της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού είναι: «ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΑΣ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ! ».

Αυτή η χρονιά σηματοδοτεί την 25η Επέτειο της Διακήρυξης Innocenti του 1990, η οποία αποτέλεσε καθοριστικό κατευθυντήριο έγγραφο για τη βελτίωση των πρακτικών μητρικού θηλασμού σε όλο τον κόσμο. Από τους τέσσερις στόχους που υιοθετήθηκαν, ο τέταρτος αποσκοπεί στο «να θεσπιστεί καινοτόμα νομοθεσία για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων γυναικών σε σχέση με το θηλασμό και να θεσπιστούν τα μέσα για την εφαρμογή της”. Πάνω από 20 χρόνια μετά, η παρακολούθηση της προόδου της βρεφικής και παιδικής διατροφής παγκοσμίως δείχνει ότι ο τέταρτος στόχος της Διακήρυξης Innocenti (1991) εξακολουθεί να είναι ο πιο δύσκολος να επιτευχθεί! Με την εκστρατεία της για την Παγκόσμια Εβδομάδα Θηλασμού 2015, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και οι εταίροι της σε παγκόσμιο, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, έχουν ως στόχο να ενδυναμώσουν και να υποστηρίξουν ΟΛΕΣ τις γυναίκες που εργάζονται τόσο σε επίσημες όσο και ανεπίσημες δομές, να συνδυάσουν επαρκώς την εργασία με την ανατροφή των παιδιών και ιδιαίτερα με το θηλασμό.

Ο μητρικός θηλασμός έχει οικονομική ανταποδοτικότητα, γιατί βοηθά τα παιδιά και τις οικογένειές τους να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Αποτελεί ένα από τα πρώτα δικαιώματα του νεογέννητου και προσφέρει στο μωρό την πιο υγιεινή και θρεπτική τροφή.

Το μητρικό γάλα είναι διαθέσιμο για όλα τα μωρά ανεξαρτήτως εισοδήματος, γεωγραφικής θέσης, φυλής και θρησκείας. Υπάρχουν μόνιμα οφέλη από τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό του μωρού για έξι μήνες, αρχίζοντας αμέσως μετά τη γέννηση και στη συνέχεια παρέχοντας την κατάλληλη συμπληρωματική διατροφή για δύο τουλάχιστον χρόνια.

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η επένδυση στο μητρικό θηλασμό έχει επίσης υψηλή ανταποδοτικότητα στην εθνική υγεία και την εκπαίδευση, όπως για παράδειγμα: την βελτίωση των ποσοστών βρεφικής και παιδικής θνησιμότητας, την βέλτιστη ανάπτυξη του εγκεφάλου, την μακρύτερη φοίτηση στο σχολείο, υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης και μεγαλύτερη ικανότητα μάθησης στα θηλάζοντα παιδιά.
Δέκα + 1 βήματα για την επιτυχία.

  1. Όσο είστε έγκυος ενημερωθείτε από έγκυρες πηγές για το μητρικό θηλασμό.
  2. Ενημερώστε το γιατρό και τη μαία σας ότι επιθυμείτε να θηλάσετε και ζητήστε υποστήριξη γι’ αυτό.
  3. Ζητήστε να βάλετε το μωρό στο στήθος αμέσως μετά τον τοκετό.
  4. Ζητήστε να μην απομακρυνθεί το μωρό σας από το δωμάτιό σας όσο είστε στο μαιευτήριο.
  5. Ενημερωθείτε για τα σημάδια πείνας του μωρού σας, ώστε να το βάζετε στο στήθος όσο είναι ακόμη ήρεμο.
  6. Ξεκινήστε το θηλασμό από την πρώτη κιόλας ημέρα, ακόμα και εάν το γάλα σας είναι λίγο ή το μωρό δεν κάνει αρκετούς θηλασμούς.
  7. Προσφέρετε στο μωρό σας το στήθος, όσο συχνά και για όσο χρόνο αυτό επιθυμεί.
  8. Μην προσφέρετε τίποτα άλλο εκτός από μητρικό γάλα, εκτός εάν δοθεί οδηγία από τον παιδίατρο ότι υπάρχει ιατρική ένδειξη για συμπληρωματική διατροφή.
  9. Αποφύγετε τη χρήση πιπίλας ή άλλων θηλών τις πρώτες 40 μέρες ζωής του μωρού.
  10. Κατά την επιστροφή στο σπίτι, επικεντρωθείτε στη φροντίδα και τη διατροφή του μωρού σας.

                                      + 1

     Το πιο σημαντικό βήμα για την επιτυχία…

     Ζητήστε υποστήριξη και βοήθεια :

 Από το σύντροφό σας

 Από την οικογένειά σας

 Από τους επαγγελματίες υγείας που εμπλέκονται στη δική σας φροντίδα και του μωρού σας.

     Στο Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, πραγματοποιούνται από 12ετίας μαθήματα τόσο ψυχοπροφυλακτικής προετοιμασίας σε μέλλουσες μητέρες όσο και προάσπισης του μητρικού θηλασμού . Οι Μαίες του τμήματος έχοντας ως κινητήριο δύναμη την αγάπη για την μητέρα και το παιδί, εκτός από την γονεϊκή προετοιμασία τόσο για τον τοκετό όσο και για την φροντίδα του βρέφους, βρίσκονται μέσα από την πολυετή εμπειρία τους, την συνεχή ενημέρωση για τον μητρικό θηλασμό και με την διαρκεί στήριξη του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστού, κοντά στις μητέρες που επιθυμούν να θηλάσουν.

   Στέκονται δίπλα τους στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κατά τη διάρκεια του θηλασμού, προσαρμόζοντάς τον στις ανάγκες της σύγχρονης μητέρας, ενώ ο ίδιος χώρος προσφέρεται συχνά ως χώρος θηλασμού όταν απαιτείται, τόσο από εργαζόμενες στην Περιφέρεια μητέρες όσο και από το ευρύτερο κοινό. Στόχος μας είναι η δημιουργία στο άμεσο μέλλον ενός ξεχωριστού χώρου μητρικού θηλασμού για το κοινό όπως προβλέπει το άρθρο 3 του Νόμου 4316/24-12-2014.

   Εξακολουθεί να λειτουργεί καθημερινά η ανοιχτή γραμμή θηλασμού στα τηλ: 2413 506290 -192 προσφέροντας χρήσιμες πληροφορίες, με παράλληλη βοήθεια κατ΄ οίκον όταν απαιτείται από τις Μαίες: Γεωργία Ντέλλα και Συρματένια Κουλακίδου.

   Στα πλαίσια του φετινού εορτασμού, την Δευτέρα 2 Νοεμβρίου και την Τρίτη 3 Νοεμβρίου ώρα 10 π.μ. θα πραγματοποιηθούν Ανοιχτά Σεμινάρια Μητρικού Θηλασμού με διανομή έντυπου υλικού για τις μέλλουσες μαμάδες και τις θηλάζουσες μητέρες.




Total
0
Shares
Previous Article

Έντονη η κοινωνική δράση του Δήμου Καρδιτσας τον Οκτώβριο

Next Article

Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί στη Λάρισα με ένα κιλό ηρωίνης και μικροποσότητα οπίου

Related Posts