Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Σειρά δράσεων από το Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας – Συνέντευξη τύπου

Σειρά δράσεων από το Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας - Συνέντευξη τύπου

 

Συνέντευξη τύπου για σειρά δράσεων που οργανώνει το Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ενάντια στη βία που υφίστανται οι γυναίκες, εκδηλώσεις που έχουν τη στήριξη του Δήμου Καρδίτσας δόθηκε το πρωί της Πέμπτης στο Δημαρχείο Καρδίτσας.

Στη συνέντευξη τύπου ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκος υπογράμμισε: Βρισκόμαστε εδώ σήμερα για να σας ενημερώσουμε για σημαντικές δράσεις που αναπτύσσει το Κέντρο Γυναικών του Δήμου Καρδίτσας. Το Κέντρο Γυναικών μια από τις δομές του Δήμου Καρδίτσας που αφορούν στην κοινωνία, παίρνει την πρωτοβουλία να διοργανώσει εκδηλώσεις και δράσεις με αφορμή ότι η 25η Νοεμβρίου, η προσεχής Δευτέρα δηλαδή, έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα ενάντια στη βία που υφίστανται γυναίκες. Η πρόεδρος του Κέντρου κ. Γεωργία Ζήση – Λιάπη και η διευθύντρια κ. Καίτη Βελεσιώτου θα αναφερθούν στις δράσεις του Κέντρου αλλά και ειδικότερα θα μας δώσουν σε αδρές γραμμές το πρόγραμμα και το στόχο των εκδηλώσεων.

Σε ότι αφορά τη δημοτική αρχή και εμένα προσωπικά: Θα ήθελα να υπογραμμίσω με τη σημερινή συνέντευξη το ενδιαφέρον μας για το Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας το οποίο είναι μια δομή που λειτουργεί στο Δήμο από το 1992 και κατά γενική ομολογία έχει στηρίξει σημαντικά τις γυναίκες της περιοχής μας και ιδιαίτερα τις γυναίκες που είναι περισσότερο ευάλωτες σε φαινόμενα βίας, κακοποίησης, ανεργίας, διακρίσεων κ.λπ.  Εγώ θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι το Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας και ως επίρρωση της σοβαρής δουλειάς που κάνει όλα αυτά τα χρόνια, πέτυχε πριν από λίγες ημέρες να εγκριθεί και μάλιστα με την υψηλότερη βαθμολογία, η συμμετοχή του σε πρόγραμμα (GREAT Budgeting), στο οποίο συντονιστής φορέας είναι η Action Aid Ελλάς και συμμετέχουν ως εταίροι το Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας, ο Δήμος Καρδίτσας και ο Δήμος Αθηναίων. Επιγραμματικά σας λέω ότι το πρόγραμμα στοχεύει στην τροφοδότηση των εφαρμοστικών εγκυκλίων της πρόσφατης νομοθεσίας για την ένταξη της οπτικής του φύλου στους δημόσιους προϋπολογισμούς με καλές πρακτικές, εργαλεία και προτάσεις σε επίπεδο ΟΤΑ, όπως θα αναπτυχθούν, μέσα από πιλοτικές τοπικές δράσεις ενεργού συμμετοχής των πολιτών και διάδρασης με Δήμους.

Θεωρώ εν κατακλείδι, ως Δήμαρχος της πόλης ότι δράσεις, όπως αυτές που υλοποιεί το Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας, συμβάλλουν στην εξεύρεση νέων πολιτικών και μεθόδων υποστήριξης για αυτή την τόσο ευαίσθητη ομάδα γυναικών, των γυναικών που είναι θύματα βίας, αλλά και όλων των γυναικών γενικότερα που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του οργανισμού!

Ο Δημοτική αρχή Καρδίτσας είναι αρωγός, συνοδοιπόρος και υποστηρικτής του Κέντρου.

Σας καλώ να παρευρεθείτε σε όλες τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί έως και τις 26 Νοεμβρίου.

Φυσικά μπορούν ελεύθερα όλες και όλοι να τις παρακολουθήσουν και τελούν υπό την αιγίδα του Δήμου μας

Η πρόεδρος του Κέντρου κ. Γεωργία Ζήση – Λιάπη

Η πρόεδρος του Κέντρου στην τοποθέτηση της τόνισε: Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση.

«Η βία σε βάρος των γυναικών αποτελεί παλιά μάστιγα της κοινωνίας και κατάφορη παραβίαση των βασικών δικαιωμάτων του ανθρώπου. Δυστυχώς πρόκειται για φαινόμενο διαδεδομένο σε όλες τις κοινωνίες και σε όλες τις κοινωνικές τάξεις, ανεξάρτητα από το επίπεδο ανάπτυξης, το βαθμό πολιτικής σταθερότητας, τον πολιτισμό ή τη θρησκεία και συναντάται τόσο στο δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό χώρο. Πρόκειται για παγκόσμιο φαινόμενο και ως εκ τούτου διαδεδομένο στις χώρες της Ε.Ε.»  Κάθε γυναίκα στον κόσμο, λόγω του φύλου της, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να γίνει θύμα βίας, ανεξάρτητα απ’ το μορφωτικό επίπεδο, την κοινωνική τάξη, την ηλικία ή το οικονομικό της στάτους.

Διαπιστώνουμε χωρίς καμιά αμφιβολία πως οι γυναίκες χρειάζεται να μάχονται καθημερινά για ίσα δικαιώματα, να διεκδικούν το χώρο που τους ανήκει και μια ζωή χωρίς βία!

Για το σκοπό αυτό το Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας λειτουργεί τα τμήματα:

  • Συμβουλευτικής και υποστήριξης της εργασίας, εξαρτημένης ή αυτοαπασχόλησης
  • Συμβουλευτικής και υποστήριξης γυναικών θυμάτων έμφυλης βίας μέσα από ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο υπηρεσιών
  • για παιδιά από 2 μηνών έως την προσχολική ηλικία, από τις 6.30 το πρωί έως τις 9.30 το βράδυ
  • Υλοποίησης δράσεων, μέσω Εθνικών και Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, για την προώθηση της Ισότητας, την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών, την ευαισθητοποίηση των πολιτών, τη δικτύωση και συνεργασία με άλλους οργανισμούς σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η πολύπλευρη υποστήριξη των γυναικών στις οποίες παρέχει τις υπηρεσίες του από την ίδρυση του το 1992 το Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας, γίνεται χωρίς κανένα διαχωρισμό και παρέχονται δωρεάν.

Η Διευθύντρια του Κέντρου κ. Βελεσιώτου

Η 25η Νοέμβρη, πριν ο ΟΗΕ την καθιερώσει ως παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, είχε ήδη καθιερωθεί από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο.

Θ’ αρχίσω με στοιχεία από τον ΟΗΕ [1]

  • 1 στις 3 γυναίκες και κορίτσια υφίστανται σωματική ή σεξουαλική βία στη ζωή τους, πολύ συχνά από το σύντροφο τους
  • Παγκοσμίως περίπου 750 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια παντρεύτηκαν πριν ενηλικιωθούν
  • 1 στις 2 γυναίκες που δολοφονήθηκαν, δολοφονήθηκαν από το σύντροφο τους ή από άτομο της οικογένειας τους. Η αναλογία για τους άνδρες είναι 1 στους 20
  • 71% από όλα τα θύματα του human trafficking είναι γυναίκες και κορίτσια και 3 στις 4 τις εκμεταλλεύονται σεξουαλικά
  • Η βία κατά των γυναικών είναι μεταξύ των κύριων αιτιών θανάτου και ανικανότητας στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, όπως ο καρκίνος

Στο δικό μας, το Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας, στο ΣΚ, μόνον τον τελευταίο 1,5 χρόνο έχουν υποστηριχθεί 68 περιπτώσεις γυναικών θυμάτων βίας, 15 από τις οποίες ήταν θύματα πολλαπλών διακρίσεων.

Αντιλαμβάνεστε πόσο σοβαρό και μεγάλο είναι το πρόβλημα και στην περιοχή μας…

Στο πλαίσιο λοιπόν της 25ης Νοέμβρη, της Παγκόσμιας μέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, το ΚΓΚ οργανώνει μια σειρά από εκδηλώσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης προβληματισμού, ανάληψης δράσεων με τη συνεργασία και υπό την αιγίδα του Δήμου Καρδίτσας. 

Ειδικότερα, το σύνολο των εκδηλώσεων είναι

23-11-2019 έως 25-11-2019 (Πορτοκαλί φωταγώγηση του κτιρίου του Δημαρχείου Καρδίτσας)

Κυριακή 24-11-2019, ώρα 18.00

  • Προβολή ντοκιμαντέρ «Το Παγόβουνο», του σκηνοθέτη Μάνου Παπαδάκη στο «Τέχνης Χώρος θέατρο Όψεις»
  • Συζήτηση για την βία κατά των γυναικών

Συντονίζει ο δημοσιογράφος Γιώργος Μπανάτσας και συμμετέχει ο σκηνοθέτης της ταινίας Μάνος Παπαδάκης

*Το θέατρο «ΟΨΕΙΣ» παραχωρεί ευγενικά το χώρο του για την προβολή και τη συζήτηση.

Δευτέρα 25-11-2019, 00 – 13.00

«25η Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Η βία δεν είναι ιδιωτική υπόθεση»
Συνδιοργάνωση: Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας, Europe Direct Θεσσαλίας

Εισηγούνται:

  • Χάιδω Ιωαννίδου, Ψυχολόγος και Παναγιώτα Μπίμπιλα, Δικηγόρος, Στελέχη ΚΓΚ
  • Αθηνά Παπανικολάου Μαιευτήρας –Χειρουργός Γυναικολόγος Αντιπρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας
  • Ελπίδα Κυπραίου Ανθυπαστυνόμος ΑΤ Καρδίτσας
  • Φωτεινή Κατσιάκου, Στέλεχος Europe Direct Θεσσαλίας

26-11-2019, 10.00 – 14.00  ενημερωτική καμπάνια στην Κεντρική Πλατεία από τα στελέχη του ΚΓΚ, επισκέψεις τμημάτων σχολείων.

Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού της πόλης για την πρόληψη, καταπολέμηση και εξάλειψη του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών, καθώς και για το ρόλο του Κέντρου Γυναικών Καρδίτσας

Συνεργάζονται στην υλοποίηση ο Δήμος Καρδίτσας, η Διεύθυνση και σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας.

Η συμμετοχή στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη για όλες και όλους. Η βία κατά των γυναικών δεν είναι ιδιωτική υπόθεση.

[1]

 

 

 

kentro gynaikon karditsas 3

kentro gynaikon karditsas 2kentro gynaikon karditsas 1kentro gynaikon karditsas 4




Total
0
Shares
Previous Article
Επετειακή εκδήλωση για τα 138 Χρόνια Ελεύθερης Θεσσαλίας

Επετειακή εκδήλωση για τα 138 Χρόνια Ελεύθερης Θεσσαλίας

Next Article
ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μουζακίου