Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Άλκηστις Κολοκύθα, Σωτηρίας Μπακαλάκου: Άρθρο σχετικά με ΣΑΤΑ σχολείων και τη στέγη του σχολείου του Καλλιθήρου

kolokytha mpakalakou

Άλκηστις Κολοκύθα, Σωτηρίας Μπακαλάκου: Άρθρο σχετικά με ΣΑΤΑ σχολείων και τη στέγη του σχολείου του Καλλιθήρου

Πώς για μια φωτογραφία και ένα ευχαριστήριο του Δημάρχου Καρδίτσας 3 Κοινότητες χάνουν τη ΣΑΤΑ και οι επισκευές σε 18 σχολεία πάνε τουλάχιστον δυόμιση χρόνια πίσω

Των: Άλκηστις Κολοκύθα, Σωτηρίας Μπακαλάκου*

Στα μέσα του 2018, ως δημοτική αρχή, δημοπρατήσαμε το έργο “Συντηρήσεις Σχολικών Συγκροτημάτων 2018”, προϋπολογισμού 370.000 €. Το έργο περιελάμβανε συντηρήσεις σε 19 σχολεία του Δήμου και χρηματοδοτούνταν από πιστώσεις που έρχονται στο Δήμο αποκλειστικά για σχολεία (ΣΑΤΑ σχολείων). Έγιναν όλες οι διαδικασίες και η υπογραφή σύμβασης είχε φθάσει στη τελική ευθεία.

Με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Δημοτικής αρχής (Σεπτέμβριος του 2019) διαμορφώνεται ένα αίτημα για άμεση επισκευή στέγης στο σχολείου Καλλιθήρου το οποίο όμως συμπεριλαμβάνονταν στην παραπάνω εργολαβία. Ο δήμαρχος έχοντας την άμεση ανάγκη για φωτογράφηση και ευχαριστήριο, αντί να επισπεύσει την υπογραφή σύμβασης της εργολαβίας των σχολείων και να επισκευαστεί η στέγη, δίνει εντολή και αλλάζει αντικείμενο άλλης εργολαβίας η οποία ήταν σε εξέλιξη και αφορούσε κατασκευή υποδομών στα χωριά των πρώην Δήμων Ιτάμου και Καλλιφωνίου.

Η κίνηση αυτή του Δημάρχου πέραν του ότι κινείται στα όρια της παρανομίας αφού πήρε χρήματα από τη ΣΑΤΑ που προορίζεται για υποδομές και τη μετέφερε στα σχολεία που έχουν ξεχωριστή χρηματοδότηση για τις υποδομές τους (ΣΑΤΑ σχολείων), άνοιξε τους ασκούς του αιόλου και προκάλεσε μια σειρά προβλημάτων.

Α. Τρία χωριά, η Νεράιδα, ο Αμάραντος και το Καλλίθηρο, έχασαν το σύνολο της χρηματοδότησης και σε κάποια άλλα του Δήμου Ιτάμου έγινε μικρότερο αντικείμενο.

Β. Ευνοήθηκε ο ανάδοχος αφού αντί να τρέχει στα χωριά “κατανάλωσε’ τα χρήματα σε ένα σημείο και με νέες τιμές, αφού αυτό το αντικείμενο δεν προβλεπόταν στην αρχική εργολαβία.

Γ. Με την πρεμούρα του Δημάρχου για φωτογραφίες και ευχαριστήρια και την εξ αυτών δημοσιοποίηση του θέματος ενεργοποιήθηκε ο ελεγκτικός μηχανισμός και απαγόρευσε την υπογραφή σύμβασης της εργολαβίας για τα σχολεία, αφού προέβλεπε την κατασκευή κατασκευασμένου έργου.

Σαν να μην έφτανε αυτό, αντί ο δήμος να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του ελεγκτικού μηχανισμού, να αλλάξει τη μελέτη για τα σχολεία και να επαδημοπρατήσει άμεσα ώστε να χαθεί το πολύ ένα έτος, επέλεξε να αμφισβητήσει τις υποδείξεις και προσέφυγε στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Αφού χάθηκαν πολλοί μήνες, όπως ήταν φυσικό η απάντηση ήταν απορριπτική.

Συμπληρώθηκε λοιπόν ήδη ένα χρόνος και τα 18 σχολεία, στα οποία οι συντηρήσεις έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί εδώ και καιρό, μάταια περιμένουν. Και θα περιμένουν για πολύ ακόμη αφού ακόμη δεν έχει δοθεί εντολή για επανασύνταξη της μελέτης. Κι ακόμα αύριο κινηθεί η διαδικασία δεν αναμένεται να ξεκινήσουν εργασίες πριν το τέλος του επόμενου έτους.

Δυόμισι χρόνια πίσω λοιπόν οι συντηρήσεις σε 18 σχολεία τα οποία είναι:

  • ΔΗΜΟΤΙΚΑ:

18ο Δημοτικό – 9ο Δημοτικό Σχολείο – Δημοτικό Σχολείο Καλλιθήρου – Νηπιαγωγείο Καλλιθήρου – 5ο Δημοτικό – 7ο Δημοτικό – 19ο Δημοτικό – Ειδικό Σχολείο – 1ο Δημοτικό – Δημοτικό Σχολείο Αρτεσιανού – Δημοτικό Σχολείο Μητρόπολης – 2ο Δημοτικό – Νηπιαγωγείο Σταυρού –  Δημοτικό & Νηπιαγωγείο Καλλιφωνίου.

  • ΓΥΜΝΑΣΙΑ – ΛΥΚΕΙΑ:

6ο Γυμνάσιο – 1o Γυμνάσιο – 5ο Γενικό Λύκειο – 2ο ΕΠΑΛ – Γυμνάσιο Μητρόπολης -1ο ΕΠΑΛ.

Μπορούσε να κινηθεί διαφορετικά ο Δήμαρχος; Προφανώς ΝΑΙ. Πέραν της επίσπευσης υπογραφής σύμβασης της εργολαβίας των σχολείων, αν βιαζόταν περισσότερο και η επισκευή της στέγης ήταν αιτιολογημένα επείγουσα να ακολουθούσε τη διαδικασία του επείγοντος όπως στους αποχιονισμούς, πλημμύρες κ.λπ. χρησιμοποιώντας πιστώσεις από τη ΣΑΤΑ σχολείων και όχι των υποδομών. Με τον τρόπο αυτό θα έλυνε και το επείγον πρόβλημα και δε θα στερούσε απο τα υπόλοιπα χωριά του Δήμου Ιτάμου και Καλλιφωνίου τις υποδομές.

Έχουμε μια απορία. Τι λέει στο εκπαιδευτικό προσωπικό των παραπάνω σχολείων; Ακόμα αναμασά την καραμέλα ότι φταίνε οι προηγούμενοι;

Τέλος με τα χωριά που χάσανε τη ΣΑΤΑ του 2018, τι θα γίνει; Πως θα αναπληρωθεί; Δεν φτάνει που αυθαίρετα τους στερήθηκε η ΣΑΤΑ των ετών 2019 και 2020, χάσανε και αυτή του 2018;

Από πότε νομιμοποιείται ο δήμαρχος να συμπεριφέρεται σαν αυτοκράτορας;

Η εντεταλμένη σύμβουλος για θέματα του δήμου Ιτάμου έχει άποψη; Υπερασπίζεται το δίκαιο των χωριών που εκπροσωπεί ή απλά σκύβει το κεφάλι;

Άλκηστις Κολοκύθα – Σωτηρία Μπακαλάκου

Δημοτικοί Σύμβουλοι Δήμου Καρδίτσας




Total
0
Shares
Previous Article
At mouzakiou astynomia mouzakinews slide

Σύλληψη φυγόποινου στο Μουζάκι

Next Article
Επιμελητήριο Καρδίτσας: Άμεσα μέτρα στήριξης του κλάδου μαζικής εστίασης

Επιμελητήριο Καρδίτσας: Άμεσα μέτρα στήριξης του κλάδου μαζικής εστίασης