Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Σήμα κινδύνου για τα νερά της Λίμνης Πλαστήρα εκπέμπει ο Δήμαρχος κ. Νάνος

Σήμα κινδύνου για τα νερά της Λίμνης Πλαστήρα εκπέμπει ο Δήμαρχος κ. Νάνος

Σήμα κινδύνου για τα νερά της Λίμνης Πλαστήρα εκπέμπει ο Δήμαρχος κ. Νάνος

Ζητά τη λήψη μέτρων για ορθολογική διαχείριση και επισημαίνει τους κινδύνους από την παραβίαση του οικολογικού ορίου 

Επείγουσα επιστολή στον αρμόδιο Γεν. Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας κ. Ν. Ντίτορα απέστελλε ο δήμαρχος λίμνης Πλαστήρα κ. Παναγιώτης Νάνος, με την οποία επισημαίνει τους κινδύνους από την παραβίαση του οικολογικού ορίου και ζητά ορθολογική διαχείριση των νερών. Την επιστολή κοινοποίησε στον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Τσιάρα, τους βουλευτές του Νομού, τον περιφερειάρχη κ. Αγοραστό, τον αντιπεριφερειάρχη κ. Νούσιο και τους δημάρχους Καρδίτσας κ. Τσιάκο και Σοφάδων κ. Σκάρλο ως πρόεδρο της ΤΕΔ, ζητώντας πολιτική στήριξη για την προστασία της λίμνης.

Στην επιστολή ο δήμαρχος αναφέρει:

«Με το ξεκίνημα της αρδευτικής περιόδου στη σύσκεψη που έγινε στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, επισημάναμε το πρόβλημα της έλλειψης νερών στη λίμνη Πλαστήρα, λόγω του ήπιου χειμώνα. Τονίσαμε επίσης την ανάγκη για ορθολογική χρήση των υδάτινων αποθεμάτων, καθώς και την αδήριτη ανάγκη να διατηρηθεί το οικολογικό όριο ασφαλείας στα 786 μέτρα. Την ίδια ανησυχία εκφράσαμε με προσωπική και τηλεφωνική επικοινωνία τόσο με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, όσο και την αιρετή Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Τις τελευταίες ημέρες με έντονη ανησυχία βλέπουμε να αδειάζει η λίμνη Πλαστήρα, μάλιστα πριν καν μπούμε στον Αύγουστο, με τρεις κρίσιμες εβδομάδες υπόλοιπο αρδευτικής περιόδου. Η πληροφόρηση που έχουμε είναι ότι είμαστε εντός του χρονοδιαγράμματος, με ρητή διαβεβαίωση για την τήρηση του οικολογικού ορίου. Ωστόσο σε λίγο η λίμνη εισέρχεται στο οικολογικό όριο, στα 786 το οποίο προβλέπει η μελέτη του Πολυτεχνείου Αθηνών και οφείλει να είναι από όλους σεβαστό.

Η παραβίαση του οικολογικού ορίου σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει ανεκτή και απευθύνουμε έκκληση για ορθολογική διαχείριση. Οι εντολές για παροχεύτευση νερών από τη λίμνη Πλαστήρα για αρδευτικούς σκοπούς, οφείλουν να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα. Η λίμνη Πλαστήρα δεν είναι Αιγαίο πέλαγος για να μπορεί να τροφοδοτήσει με απεριόριστες ποσότητες τον Θεσσαλικό κάμπο.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η λίμνη Πλαστήρα αποτελεί την πεμπτουσία της οικονομικής και  κοινωνικής ζωής, είναι ή ίδια η ύπαρξη του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, είναι η επιβίωση των κοινοτήτων μας. Η συνέχιση της υπεράντλησης νερών από τη λίμνη, θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα στη χειμαζόμενη τουριστική κίνηση. Οι επιχειρήσεις απειλούνται με κλείσιμο όχι τόσο από τον κορωνοϊό, αλλά από την εξαφάνιση της λίμνης. Αυτό θα έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, η οποία είναι τελευταία στον κατάλογο σε δείκτες ανάπτυξης στη χώρα!

Επισημαίνουμε Δήμος Λίμνης Πλαστήρα και οι φορείς ότι θα αντιδράσουμε με κάθε τρόπο που θα εκτιμήσουμε ότι προστατεύονται τα συμφέροντα της περιοχής. Ζητάμε από τους παράγοντες της Καρδίτσας και την Περιφέρεια Θεσσαλίας την πολιτική στήριξη στο δίκαιο αυτό αίτημα.

Τέλος, ζητάμε από την Ελληνική κυβέρνηση να πάρει ριζικά μέτρα για την αντιμετώπιση του χρόνιου προβλήματος, να προστατεύσει τη λίμνη και ταυτόχρονα να λύσει οριστικά το πρόβλημα της άρδευσης μέσα από την εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου, έργο για το οποίο δαπανήθηκαν δισεκατομμύρια και παραμένει ανενεργό.»




Total
0
Shares
Previous Article
Τσιάρας Χάρτης Δεοντολογίας 3 2

Παρουσιάστηκε η ειδική έκδοση του Ευρωπαϊκού Χάρτη Δεοντολογίας για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στα δικαστικά συστήματα

Next Article
περιφερειακη-ενότητα-καρδίτσας

500.000 ευρώ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για έργα οδικής ασφάλειας σε Καρδίτσα, λίμνη Πλαστήρα και Σοφάδες

Related Posts

Mitsotakis Mouzaki eksofyllo
Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΙΤΕ Φωτογραφίες και Βίντεο από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μουζάκι

ΔΕΙΤΕ Φωτογραφίες και Βίντεο από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μουζάκι Φωτογραφίες: Πέτρος Ζιώγας Βίντεο: Νίκος…
2o dimotiko sxooleio mouzakiou museotek.net
Διαβάστε περισσότερα

2o Δημοτικό Σχολείο Μουζακίου: Η σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία στην υπηρεσία της εκπαίδευσης

2o Δημοτικό Σχολείο Μουζακίου: Η σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία στην υπηρεσία της εκπαίδευσης Συνεργασία του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μουζακίου…
Τεχνικό άρθρο για το Φράγμα Πύλης Τρικάλων
Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικό άρθρο για το Φράγμα Πύλης Τρικάλων

Περισσότερες από δύο φορές, θα το γέμιζε ο “Πορταϊκός Ποταμός”, μειώνοντας κατά 74 εκατομμύρια m3, περίπου, την πλημμύρα του κάμπου της “Θεσσαλίας”