Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ρύπανση του Ποταμού Παμίσου στη Δ.Κ. Μουζακίου με αμιαντούχα υλικά

Η Περιβαλλοντική Οικολογική Παρέμβαση Μουζακίου-Παμίσου-Ιθώμης, Νομού Καρδίτσας

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ

“Ρύπανση του Ποταμού Παμίσου στη Δ.Κ. Μουζακίου με αμιαντούχα υλικά”

Αγαπητοί Πολίτες

Μέσα στην κοίτη Ποταμού Παμίσου, στις θέσεις “Καμαρούλα” και “Ανάβρα” της Δ.Κ. Μουζακίου του Δήμου Μουζακίου, σε ελάχιστη απόσταση από το πλεύσιμο νερό και σε διαφορετικά σημεία “προέκυψαν” επικίνδυνα αμιαντούχα υλικά, απορρίμματα, απόβλητα κατασκευών, κατεδαφίσεων, πλαστικά κ.α.

Τα νέα δεδομένα σε συνδυασμό με την υπάρχουσα τραγική κατάσταση προκαλούν μεγάλη ανησυχία για κίνδυνο πυρκαγιάς, μόλυνση στα νερά του Ποταμού Παμίσου, στον υδροφόρο ορίζοντα και στην τροφική αλυσίδα, ρύπανση και υποβάθμιση στο περιβάλλον με συνέπειες για την υγεία των Πολιτών.

Οι αχαρακτήριστες πράξεις των επί τόσα χρόνια “ανεύθυνων –υπεύθυνων-αρμοδίων και μη”, δεν έδρασαν προστατευτικά.

Αντίθετα, με τις απαράδεκτες και επικίνδυνες περιβαλλοντικά ενέργειές τους, κάνοντας χρήση Δημοτικών μηχανημάτων και αυτοκινήτων, επιτέλεσαν διαχρονικά, “το έργο της επιφανειακής επικάλυψης και επιχωμάτωσης των επικίνδυνων υλικών”, χωρίς Άδεια Λειτουργίας χώρου Υγειονομικής Ταφής, χωρίς έλεγχο τήρησης περιβαλλοντικών όρων και χωρίς γνωμάτευση και την απαραίτητη για ταφή αποβλήτων έγκριση και άδεια.

Επέτρεψαν να δημιουργηθεί αυτή η εκρηκτική κατάσταση εν γνώσει τους, χωρίς κανένα έλεγχο για την ασφάλεια των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων από τη δημιουργία επικίνδυνων και βλαβερών στραγγισμάτων.

Μετέτρεψαν το ποτάμι σε μία “κρυφή και επικίνδυνη Χωματερή”.

Τελευταία, “κάποιες υπεύθυνες υπηρεσίες επικαλούμενες αυτοψίες δεν διαπίστωσαν απόρριψη και εναπόθεση πλακών αμιάντου !!!”. Επίσης οι ίδιες, ισχυριζόμενες “έλλειψη στοιχείων, αδυνατούν” να ελέγξουν τήρηση όρων περιβαλλοντικής αποκατάστασης στην παρακείμενη παραποτάμια θέση “Παλαίστρα”, για την αποκατάσταση της οποίας δαπανήθηκαν 82.000€ περίπου από το πρόγραμμα «Θησέας»”. “Δεν δύνανται να αντιληφθούν ότι η συγκεκριμένη περιοχή πήρε χαρακτηριστικά ιδιωτικού εργοταξίου”, κατά παράβαση κάθε έννοιας κοινής λογικής και όρων περιβαλλοντικής αποκατάστασης.

Άμεσα οφείλουν οι αρμόδιες αρχές με τα αποδεικτικά στοιχεία που τους έχουμε αποστείλει να ελέγξουν την κατάσταση στις θέσεις “Καμαρούλα, Ανάβρα και Παλαίστρα” του Ποταμού Παμίσου, να αξιολογήσουν την επικινδυνότητα και να προχωρήσουν σε απομάκρυνση όλων των επικίνδυνων υλικών και σε περιβαλλοντική αποκατάσταση. Με βάση δε την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», να καταλογίσουν ευθύνες και ζημία στο φορέα εκμετάλλευσης της περιοχής και σ αυτούς που μεθόδευσαν, υλοποίησαν και επέτρεψαν να συντελεστεί η περιβαλλοντική καταστροφή και η επικινδυνότητα, λαμβάνοντας παράλληλα πλήρη μέτρα φύλαξης και προστασίας”.-

Μουζάκι 9-5-2016

Για την Περιβαλλοντική και Οικολογική Παρέμβαση

Τσιρογιάννης Ε. Χαντζηγούλας Χ., Γιώτης Λ., Ντόντος Χ., Βασιλάκος Α.

pamisos_1 pamisos_2 pamisos_3 pamisos_4 pamisos_5 pamisos_6




Total
0
Shares
Previous Article

779 Κάδους απορριμμάτων προμηθεύτηκε ο Δήμος Μουζακίου

Next Article

Ανακοίνωση της Ε.Σ.Η.Ε.Θ.Στ.Ε.Ε. για την απεργιακή κινητοποίηση

Related Posts