Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ρομά Χωρίς Σύνορα: Ολοκληρώθηκε η 2η κατασκηνωτική περίοδος

 

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η 2η κατασκηνωτική περίοδος που διοργάνωσαν οι Ρομά Χωρίς Σύνορα στις κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις του Στομίου, δήμου Αγιάς με την υποστήριξη του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Οι Ρομά Χωρίς Σύνορα για πρώτη φόρα οργάνωσαν  παιδικές κατασκηνώσεις για παιδιά Ρομά τα οποία διακρίθηκαν και αρίστευσαν στα  μεικτά και αμιγείς σχολεία τους. Φέτος για το 2018  διοργάνωσαν δύο κατασκηνώσεις για 70 παιδιά Ρομά.  Μία κατασκηνωτική περίοδο στη Νεράιδα Καρδίτσας με 30 παιδιά και μία δεύτερη στο Στόμιο Λάρισας, με 40 παιδιά, όπου τις θέσεις αυτές εξασφάλισε η ειδική γραμματεία Ρομά.

Με την  υποστήριξη του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος η οργάνωση των Ρομά Χωρίς Σύνορα υλοποίησε με μεγάλη επιτυχία τη κατασκήνωση του Στομίου. Για πρώτη φόρα λειτούργησαν παράλληλες υποστηριζόμενες δράσεις και πολύπλευρες δραστηριότητες κοινωνικής ένταξης για όλους τους κατασκηνωτές όπου στόχο είχαν την κοινή συνύπαρξη, κοινωνικοποίηση και το ομαδικό πνεύμα συνεργασίας  των παιδιών Ρομά και Μπαλαμέ. Ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι αναμενότανε με τη δυνατότητα δημιουργίας ορισμένων βασικών  εργαστηρίων που συντέλεσαν στην άμεση κοινωνικοποίηση, γνωριμία και κοινωνική ένταξη των παιδιών Ρομά.

Σπουδαίας σημασίας  για τη κοινωνική ένταξη για όλα τα παιδιά αποτέλεσε το μουσικό εργαστήρι  (μουσικό – κινητικής) όπου σε καθημερινή βάση τα παιδιά Ρομά και Μπαλαμέ έρχονταν σε επαφή με πολλά μουσικά όργανα. Το εξειδικευμένο προσωπικό οργάνωνε τις απογευματινές ώρες  μουσικές δραστηριότητες, χορωδίες, και ανίχνευση μουσικών ταλέντων  με κοινή συμμετοχή των παιδιών Ρομά και μη Ρομά. Αυτό που έχει σημασία είναι το γεγονός πως πολλά παιδιά μετά τη κατασκήνωση ζήτησαν από τους γονείς τους να τους αγοράσουν μουσικά όργανα και να ασχοληθούν με τη μουσική.

Καθοριστικό ρόλο για την κοινωνικοποίηση των παιδιών Ρομά με τους υπόλοιπους κατασκηνωτές αποτέλεσε το θεατρικό εργαστήρι όπου οργανώθηκαν μαθήματα θεατρικής αγωγής και σχεδιάστηκαν θεατρικές παραστάσεις με μεικτές ομάδες παιδιών Ρομά και Μπαλαμέ. Αξίζει να σημειωθεί πως τη τελευταία βράδια του κλεισίματος της κατασκήνωσης η θεατρική παράσταση που παρουσιάστηκε με μεικτές ομάδες παιδιών,  έκλεψε τις εντυπώσεις όλων των παρευρισκόμενων.

Εκείνο που έδωσε άλλη πνοή στη κατασκήνωση ήταν το εργαστήρι υπολογιστών,  εικαστικών και καλλιτεχνικών  όπου η συμμετοχή των παιδιών ήταν μεγάλη και οργανώθηκαν πολλές δραστηριότητες στο κομμάτι της τεχνολογίας, της τέχνης και ποίησης  σε συνδυασμό με τη φύση.

Ένα από τα σημαντικότερα  μεθοδολογικά εργαλεία  κοινωνικής ένταξης, κοινής συνύπαρξης και ουσιαστικής συνεργασίας  αποτέλεσαν τα ομαδικά παιχνίδια και οι αθλητικές δραστηριότητες καθώς τα παιδιά συμμετείχαν σε τουρνουά με μεικτές ομάδες και με αυτό το τρόπο γνωρίστηκαν μεταξύ τους και έπαυσε να υφίσταται το εμείς και εσείς άλλα όλοι γίνανε μία οικογένεια.




Total
0
Shares
Previous Article

Συγχαρητήριο μήνυμα της Ασημίνας Σκόνδρα στους επιτυχόντες των πανελληνίων

Next Article

Παραδοσιακή εκδήλωση στον Ι.Ν. Αγίου Ιωάννου Νεοχωρίου

Related Posts