Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Πύλη: Ματαιώνονται οι εκδηλώσεις για την επέτειο της Ιστορικής Μάχης της Πόρτας

maxh ths portas

Ματαιώνονται για φέτος οι εκδηλώσεις της 77ης Επετείου της «ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΣ», εκδηλώσεις υψηλού συμβολισμού και ψυχικής ανάτασης.

Λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της λοίμωξης του COVID-19.

Όμως, την Τρίτη εννέα (9) του μηνός Ιουνίου 2020 και ώρα 10:00 το πρωΐ θα τελεστεί επιμνημόσυνος δέηση στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης.

Θα καταθέσουν στεφάνι ο Δήμαρχος Πύλης κ. Κωνσταντίνος Μαράβας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Νάκος Χρήστος και ο Πρόεδρος Πύλης κ. Κανέλας Βασίλειος.

Όσοι εκ των Φορέων επιθυμούν την κατάθεση στέφανου να έλθουν σε επικοινωνία με την Γραμματεία του Δημάρχου.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΣ

Κατά την 8η – 9η Ιουνίου 1943, στον ιστορικό χώρο της Πόρτας, έλαβε χώρα η πρώτη δυναμική σύγκρουση και οργανωμένη μάχη ενάντια στα Ιταλικά φασιστικά στρατεύματα.

Διακόσιοι δέκα (210) Έλληνες αγωνιστές με ελλιπή μέσα, ενάντια σε 4.000 Ιταλούς άνδρες βαριά οπλισμένους με πεζικό, με πυροβόλα, με τεθωρακισμένα.

Μάχη ισάξια των προγόνων μας, νέες ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ, νέα ΔΕΡΒΕΝΑΚΙΑ.

Στα δύσκολα και κρίσιμα εκείνα χρόνια της κατοχής η νικηφόρα εκείνη μάχη, είχε θετική επίδραση στο ηθικό όχι μόνο των ανταρτών, αλλά και όλου του ελληνικού λαού.

Στον Ιταλικό στρατό επιτάθηκε μετά την αποτυχία η σοβούσα κρίση. Εξάλλου λίγους μήνες μετά συνθηκολόγησαν και παραδόθηκαν.

Εδώ σ’ αυτόν τον τόπο, με την γενναιότητα και την αποφασιστικότητα των μαχητών, κτίστηκε ένας φάρος που φώτισε τις ένδοξες στρατιωτικές νίκες του ΕΛΑΣ στις συγκρούσεις κατά του κατακτητή για την απελευθέρωση της χώρας μας.

Πρωταγωνιστής της Ιστορικής Μάχης ήταν ο Καπετάνιος Δημήτρης – Τάσος Μπουκουβάλας, αρχηγός του Ανταρτικού Ιππικού της Θεσσαλίας. Μαζί του κι ο Ζαρογιάννης.

Η Πόρτα με τα στενά της βρισκόταν πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΥΛΗΣ




Total
0
Shares
Previous Article

Τέσσερις νεκροί σε 18 τροχαία στους δρόμους της Θεσσαλίας τον Μάϊο

Next Article
irida eggrafa

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στη νέα ψηφιακή εποχή μέσω του «ΙΡΙΔΑ»

Related Posts