Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Πρόσβαση σε πρακτικά που ζωντανεύουν την ιστορία των Τρικάλων

Μια νέα ενότητα εγκαινιάζεται από σήμερα στην ιστοσελίδα του Δήμου Τρικκαίων

Με το γενικό τίτλο «Τρικκαίων Ιστορήματα» και οδηγό τα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου, ξεκινάει ένα ταξίδι, το οποίο θα ζωντανέψει την ιστορία του Δήμου Τρικκαίων και της πόλης. Στα πρακτικά αυτά υπάρχουν αξιομνημόνευτα και αξιοσημείωτα γεγονότα της πόλης τα οποία μπορούν να αποτελέσουν την ύλη για τον ιστορικό του μέλλοντος. Ταυτοχρόνως, δίνεται η ευκαιρία, να αγκαλιαστεί η ιστορία της πόλης και του Δήμου, από νεότερους ηλικιακώς ανθρώπους, που έχουν περισσότερη σχέση πλέον με την τεχνολογία και επιδιώκουν να μάθουν, να ρουν, να γνωρίσουν τον τόπο.

Από τις αποφάσεις που έχουν ερευνηθεί μέχρι τώρα ο αναγνώστης θα πληροφορηθεί για θέματα που απασχόλησαν την πόλη, θέματα που παρέχουν σημαντικά στοιχεία για τις ανθρώπινες συναλλαγές, την εξέλιξη της πόλης κατά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα. Μεγάλος αριθμός αποφάσεων αναφέρεται σε οικονομικές ενισχύσεις διαφόρων συλλόγων, εκκλησιών, φτωχών, απόρων, αναξιοπαθούντων συμπολιτών, αναλαμβάνοντας τα έξοδα αγοράς φαρμάκων, ιατρικών εξετάσεων, εγχειρήσεων και νοσηλείας, αγοράς εισιτηρίων, ακόμα και φέρετρων(!), διένειμε βοηθήματα για τα Χριστούγεννα και το Πάσχα κλπ.

Βλέπουμε ότι η κοινωνική πολιτική του Δήμου ήταν πάρα πολύ μεγάλη. Τα αρχεία λοιπόν των αποφάσεων του ΔΣ περιέχουν πάρα πολλές πληροφορίες που είναι σχετικές με την κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης. Η έρευνα και τα κείμενα ανήκουν στον δημοσιογράφο κ. Σωτήρη Μπακοβασίλη από το γραφείο Τύπου του Δήμου. Τα «Ιστορήματα» διαθέτουν χωριστό «χώρο» στη σελίδα, στην ενότητα «Συμμετέχω».

Σταδιακά η ενότητα θα εμπλουτίζεται με κείμενα. Η αρχή γίνεται με δύο σοβαρά θέματα. Το ένα, επετειακό, καθώς περιγράφει το πώς ελήφθη η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου. Το δεύτερο, αφορά σε αποφάσεις του Σώματος, για τα όσα έγιναν ή δεν έγιναν μετά την πυρκαγιά των αρχείων, το 1959, την έλευση του Αϊζενχάουερ στη χώρα μας και παρατυπία σε πρακτικά.

Τα κείμενα βρίσκονται στον σύνδεσμο http://trikalacity.gr/category/istorimata/




Total
0
Shares
Previous Article

Νοσταλγικό Σαββατοκύριακο στο 3ο Φεστιβάλ Ρετρό Καρδίτσας

Next Article

ΣΠΟρΤ: Στη Μάρτσα - 13 χρόνια μετά..