Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Προϋπολογισμός 2017: Νοικοκύρεμα του Κράτους με κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο

Αποτελεί κοινό τόπο ότι η διαχείριση των οικονομικών μεγεθών της Χώρας έχει ως αφετηρία την κακή δημοσιονομική κατάσταση που παραλάβαμε.

Είναι γνωστό και αδιαμφισβήτητο ότι από το τρίτο τρίμηνο του 2012 μέχρι και το τέταρτο τρίμηνο του 2013, σημειώθηκε συνεχόμενα μεγάλη πτώση του ΑΕΠ. Μάλιστα, στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2012, δηλαδή κατά τη διάρκεια της «διαπραγμάτευσης» Σαμαρά, είχαμε μεγάλη συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 6,6% και 4,7% αντίστοιχα σε ετήσια βάση.

Εν τέλει, το χρονικό διάστημα των ετών 2012-2014, το ΑΕΠ μειώθηκε συνολικά 9,7% σε σχέση με το 2011. Αντίθετα, το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του 2015, παρά τη χρηματοπιστωτική ασφυξία, τις απειλές που δέχτηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τα άδεια ταμεία που παραλάβαμε, σημειώθηκε μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά 0,6% και 1,6% αντίστοιχα.

Στο πλαίσιο αυτό, ασφαλώς και δεν θριαμβολογούμε.

Αντιθέτως, με σύνεση και νηφαλιότητα, εκφράζουμε την απόλυτη προσήλωσή μας στον διαρκή στόχο μας, ο οποίος και παραμένει διττός: Πρώτον δίκαιη αναδιανομή εισοδημάτων, και δεύτερον ιεράρχηση στην κατανομή των διαθέσιμων πόρων.

Ειδικότερα, προς την κατεύθυνση αυτή, οι δαπάνες ύψους 760 εκατομμυρίων Ευρώ που σήμερα εγγράφονται στον προϋπολογισμό έρχονται ακριβώς να ενισχύσουν τις επερχόμενες θεσμικές τομές στο προνοιακό σύστημα της Χώρας, μέσω της επικείμενης συγκρότησης του Εθνικού Μηχανισμού Παρακολούθησης και Αξιολόγησης Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης, καθώς και του Ενιαίου Φορέα Πληρωμής Επιδομάτων.

Εξάλλου, με την εφαρμογή, από τον Ιανουάριο 2017, του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, πανελλαδικά, το οποίο θα απευθύνεται σε τουλάχιστον 700.000 συνανθρώπους μας, έχουμε τριπλασιασμό των δαπανών που μέχρι σήμερα είχαμε διαθέσει τη διετία 2015-2016 για τους συμπολίτες μας που είχαν χτυπηθεί άγρια από την κρίση. Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης ενσωματώνει και αναβαθμίζει, επί της ουσίας, το πρόγραμμα για την Αντιμετώπιση της Ανθρωπιστικής Κρίσης που έχει ήδη εφαρμοστεί για όλες εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που ζούνε στα όρια της φτώχειας.

Παράλληλα, τίθενται συγκεκριμένοι και υλοποιήσιμοι αναπτυξιακοί στόχοι μέσω της αύξησης του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Επιπλέον, να αναφέρω, χαρακτηριστικά, την ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δυο νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, που ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, συγκεκριμένα: το νέο Ταμείο Εξοικονομώ και το νεο Ταμείο Επιχειρηματικότητας, με συνολικό διαθέσιμο προϋπολογισμό 1,5 δισ. ευρώ από δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους.

Ηδη, όπως έχει ανακοινωθεί, θα ξεκινήσει εντός Δεκεμβρίου η χρηματοδότηση με την εκταμίευση εγκεκριμένης προκαταβολής, η οποία αντιστοιχεί στο 25% του συνόλου των πόρων που θα διατεθούν μέσω του ΕΣΠΑ.

Εξάλλου, με τον πρόσφατο νόμο που ψηφίσαμε για την αναμόρφωση του πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων, κάναμε ένα αποφασιστικό βήμα προς την κατεύθυνση της ουσιαστικής απλοποίησης των διαδικασιών που απαιτούνται για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας, ιδίως αναφορικά με τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Τέλος, ως προς τους Αγρότες, να αναφερθώ ενδεικτικά στην θέσπιση αφορολόγητου για τα μικρά και μεσαία εισόδηματα. Ειδικότερα, με τις ρυθμίσεις που ψηφίσαμε, όσοι αγρότες εμφανίσουν στις φορολογικές δηλώσεις του 2017 (για τα εισοδήματα του 2016) ετήσιο καθαρό εισόδημα από αγροτικές δραστηριότητες μικρότερο από τα επίπεδα των 8.600 – 9.500 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων τέκνων, λόγω της έκπτωσης των ποσών των 1.900 – 2.100 ευρώ: δεν θα προκύπτει για αυτούς φόρος εισοδήματος, 2) δεν θα επιβαρυνθούν με προκαταβολή φόρου, ενώ 3) θα εισπράξουν την προκαταβολή φόρου που πλήρωσαν πέρυσι.

Στη δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε, η προσπάθεια για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει να γίνει συγκροτημένα, με γνώμονα, πάντοτε, την ελληνική κοινωνία του μόχθου και της παραγωγικής εργασίας, με αιχμή τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τον πρωτογενή τομέα, αλλά και με σεβασμό προς τους ανθρώπους που έχουν πραγματικές ανάγκες ενίσχυσης και προνοιακής προστασίας.

Αυτήν την προσπάθεια έρχεται να επικυρώσει ο Προϋπολογισμός που μόλις ψηφίσαμε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

vrantza-p-pic-1

Π. Βράντζα

Βουλευτής Ν. Καρδίτσας

Κτηνίατρος

 




Total
0
Shares
Previous Article

Συνάντηση του Δ.Σ. της Ένωσης Αποστράτων Αστυνομικών Καρδίτσας με τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας

Next Article

ΑΙΘΗΚΟΣ: Προώθηση της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας στα ορεινά του Δήμου Πύλης

Related Posts

mitsotakis mouzaki
Διαβάστε περισσότερα

Σημαντική η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μουζάκι! Παρουσίασε τα έργα αποκατάστασης από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και «Elias»

Σημαντική η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μουζάκι! Παρουσίασε τα έργα αποκατάστασης από τα ακραία καιρικά φαινόμενα…
Τοποθέτηση Τάσου Τσιαπλέ στο Π.Σ. Θεσσαλίας για τα προβλήματα των αγροτών - Τάσος Τσιαπλές: Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού
Διαβάστε περισσότερα

Να καλύψει το κράτος όλο το ποσό του ενοικίου, όσων πλημμυροπαθών αναγκάστηκαν να νοικιάσουν, γιατί τα σπίτια τους δεν κατοικούνται

Να καλύψει το κράτος όλο το ποσό του ενοικίου, όσων πλημμυροπαθών αναγκάστηκαν να νοικιάσουν, γιατί τα σπίτια τους…