Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Προσφυγικό, όταν η ανθρωπιά κυριαρχεί.

Είναι πολύς καιρός τώρα που όλοι οι Έλληνες, ή τουλάχιστον η συντριπτική πλειοψηφία από εμάς, νιώθουμε συγκίνηση και υπερηφάνεια για τη στάση των κατοίκων των νησιών μας απέναντι στους πρόσφυγες.  Είναι οι ψαράδες, οι εθελοντές, οι άνθρωποι του Λιμενικού σώματος, οι υπάλληλοι των δήμων και των εμπλεκόμενων  υπηρεσιών, είναι όλοι οι άνθρωποι των νησιών που έσωσαν χιλιάδες ζωές τους τελευταίους μήνες.

Στον αντίποδα βρίσκονται δυστυχώς αρκετές Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που «ξορκίζουν το κακό» με φράχτες και τείχη. Οι γνωστοί τιμητές της νομιμότητας  έδειξαν πολύ σύντομα ότι είναι υπέρ της τήρησης των συμφωνιών, μόνο όταν οι υποχρεώσεις αφορούν άλλους.

Η απάντηση των κατοίκων της χώρας μας, και σε αυτή την κοντόφθαλμη, φοβική και ανέντιμη συμπεριφορά των εταίρων μας ήταν ξανά μεγαλειώδης. Η προσφορά τόσων πολλών ανθρώπων προς τις στρατιές των εξαθλιωμένων προσφύγων είναι τουλάχιστον συγκινητική.

Δυστυχώς ο πόλεμος συνεχίζεται και η πραγματική λύση για το προσφυγικό που είναι η δυνατότητα των ανθρώπων να μείνουν στον τόπο τους, χωρίς να κινδυνεύουν, δεν φαίνεται ούτε σαν πιθανότητα αυτή τη στιγμή.

Η κατάσταση είναι αναμφίβολα πολύ δύσκολη. Η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί ένα πρόβλημα που δεν είναι διαχειρίσιμο από μία μόνο χώρα και ειδικά όταν αυτή αντιμετωπίζει τα προβλήματα που εμείς αντιμετωπίζουμε σήμερα.

Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση κατέθεσε πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης για τη διαχείριση της κατάστασης και την αποφυγή της ανθρωπιστικής κρίσης.

Η επόμενη εβδομάδα προφανώς θα είναι καταλυτική με δεδομένη την ευρωπαϊκή  σύνοδο κορυφής για το προσφυγικό, ελπίζοντας ότι όλοι θα καταλάβουν ότι οι εικόνες από την Ειδομένη είναι πρόκληση τόσο για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα όσο και για τις βασικές ανθρώπινες αξίες.

Σ’ αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες  μας. Ιδιαίτερα ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει, και σε πολλές περιπτώσεις είναι καταλυτικός. Οι δήμοι μπορούν με τις δομές, τον εξοπλισμό και τα μέσα που διαθέτουν να λύσουν άμεσα προβλήματα. Δεν πρέπει να κυριαρχήσουν ακραίες και φοβικές απόψεις. Πρέπει να ξεπεράσουμε και αυτό το πρόβλημα διατηρώντας την ανθρωπιά μας αλλά και την κοινωνική συνοχή.

Από την περασμένη εβδομάδα φιλοξενούνται και στην περιοχή μας περίπου ενενήντα πρόσφυγες. Η προσφορά των ανθρώπων της Καρδίτσας, όπως και σε όλη την Ελλάδα, είναι εκπληκτική. Θέλω δημόσια να συγχαρώ όλους όσους συμμετέχουν με οποιονδήποτε τρόπο, ιδιαίτερα την κα. Λία Ρογκανάκη, γιατρό, η οποία βρίσκεται κοντά στους πρόσφυγες από την πρώτη στιγμή και παρέχει ιατρικές και όχι μόνο υπηρεσίες, συνεχώς.

Βράντζα Παναγιώτα

Βουλευτής Καρδίτσας ΣΥΡΙΖΑ



Total
0
Shares
Previous Article

Γιώργος Κωτσός:Έχει καταστεί ορόσημο στην Καρδίτσα το 32ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας

Next Article

Αποκριάτικο πάρτυ από το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.) Μουζακίου

Related Posts