Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Προβλήματα του Εθνικού Κέντρου Βάμβακος και το αγροτικό πετρέλαιο τέθηκαν από τον Γ. Κωτσό στον Μ. Βορίδη

kotsos boridis 1

Σύσκεψη με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη στο Γραφείο του στην Αθήνα, πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός για σημαντικά λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια το Εθνικό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος Καρδίτσας, ενώ παράλληλα έθεσε και το μεγάλο αίτημα εφαρμογής του «αγροτικού πετρελαίου».

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο προϊστάμενος του Εθνικού Κέντρου Βάμβακος κ. Μοχάμεντ Νταράουσε και ο Ειδικός Συνεργάτης του Υπουργού κ. Δημήτρης Σοφολόγης.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά στα προβλήματα του Ε.Κ.Β., σε συνέχεια της Ερώτησης που είχε υποβάλλει στη Βουλή τον Σεπτέμβριο ο κ. Κωτσός, κατατέθηκε υπόμνημα στον Υπουργό στο οποίο επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα παρακάτω: «Με απόφαση του το Δ.Σ του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ (Συνεδρίαση 25η/25-10-13 Αρ. Θέματος 25), έχει οριστεί προϊστάμενος αλλά δεν έχουν οριστεί οι αρμοδιότητες. Από το σύστημα Διαπίστευσης (ISO 17025), το Εθνικό Κέντρο έχει δικό το διοικητικό σύστημα και όλες οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες είναι του προϊσταμένου. Δεν έχουν εφαρμοστεί τα προβλεπόμενα από την Κ.Υ.Α. ίδρυσης του Ε.Κ.Β. (εκδόθηκε το 2014 επί υπουργείας κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου)  και την απόφαση του ΔΣ ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, η οποία ελήφθη για την έκδοση της Κ.Υ.Α. του Εθνικού Κέντρου με σκοπό τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του. Οι εν λόγω διοικητικές ασάφειες δημιουργούν σύγχυση και προβλήματα στη λειτουργία του μοναδικού Διαπιστευμένου για την ποιότητα, Εθνικού Κέντρου. Επειδή το Κέντρο λειτουργεί για τον ιδιωτικό τομέα, για εφαρμογή Υπουργικών Αποφάσεων του ΥΠ.Α.ΑΝ.&Τ. σχετικές με το βαμβάκι και για τις δράσεις της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, απαιτείται ένα ευέλικτο σχήμα λειτουργίας, χωρίς την αναποτελεσματική γραφειοκρατία. Το πρόβλημα αυτό μπορεί να λυθεί με την εφαρμογή της απόφασης του Δ.Σ. ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, η οποία αναφέρεται στη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από το Δ.Σ. του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στο προϊστάμενο του Κέντρου».

Οι κ.κ. Κωτσός και Νταράουσε ενημέρωσαν ακόμη τον Υπουργό ότι οι κτιριακές εγκαταστάσεις του Ε.Κ.Β. έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα του προηγούμενου χειμώνα που θέτουν σε κίνδυνο το Εργαστήριο, τα ακριβά μηχανήματα που διαθέτει και το προσωπικό. Ο κ. Νταράουσε πρόσθεσε για το θέμα ότι έχει επισκεφτεί το Κέντρο ο μηχανικός του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ και ότι υπάρχει εισήγηση για το πρόβλημα.

Στον Υπουργό τέθηκε και το μόνιμο ζήτημα της έλλειψης ικανού αριθμού εξειδικευμένου και βοηθητικού προσωπικού, ανάλογου των πολλών ευθυνών και υποχρεώσεων που έχουν ανατεθεί από την κεντρική διοίκηση στο Ε.Κ.Β. (εκτέλεση μεγάλων εθνικών έργων και προγραμμάτων).

Ο κ. Βορίδης έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τα παραπάνω προβλήματα και έδωσε αμέσως εντολή στους συνεργάτες του στο ΥΠ.Α.ΑΝ.&Τ. να εξετάσουν διεξοδικά τρόπους άμεσης επίλυσής τους. Μίλησε δε με τα καλύτερο λόγια για την εξαιρετική δουλειά που κάνει το Ε.Κ.Β. σε συνεργασία με την Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος και άλλους κρατικούς και αγροτικούς φορείς, ενισχύοντας την εθνική προσπάθεια ανάκαμψης του Ελληνικού βαμβακιού στις διεθνείς αγορές.

Στη συνέχεια ο κ. Κωτσός έθεσε το μεγάλο θέμα του «αγροτικού πετρελαίου» που ενδιαφέρει έντονα όλους τους Έλληνες αγρότες.

Ο κ. Βορίδης έδειξε απόλυτη κατανόηση στο αίτημα και επισήμανε ότι η κυβέρνηση το εξετάζει σοβαρά, αλλά θα χρειαστεί χρόνος αφού απαιτείται η μόνιμη εξασφάλιση ενός υψηλού κονδυλίου της τάξης των 190 εκατ. ευρώ περίπου ετησίως από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο Υπουργός επισήμανε ότι μετά τις στοχευμένες, άμεσες νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, το κλίμα έχει αλλάξει σε διεθνές επίπεδο για την ελληνική οικονομία η οποία όσο περνάει ο καιρός παρουσιάζει όλο και μεγαλύτερη ανάκαμψη. Έτσι, το αγροτικό πετρέλαιο είναι ένα μέτρο που εξετάζεται η εφαρμογή του ακόμη και από την επόμενη χρονιά.

Ο κ. Κωτσός και ο κ. Βορίδης, συζήτησαν και θέματα που αφορούν την καπνοπαραγωγή και τη συμβολαιακή γεωργία, την ένταξη αγροτών και κτηνοτρόφων σε χρηματοδοτικά προγράμματα, ενώ συμφώνησαν να βρίσκονται σε τακτική επικοινωνία για διευθέτηση αγροτικών ζητημάτων που προκύπτουν στο Νομό Καρδίτσας.

 

 

 




Total
0
Shares
Previous Article
kouti ELTA

«Γράψε ένα γράμμα στον Άγιο Βασίλη 2019»

Next Article
Frozen Ambrosia 111

EOΣΚ: Προβολή της ταινίας-ντοκιμαντέρ "Frozen Ambrosia"