Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Πραγματικό ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ μπορούμε να παράγουμε;

του Γεώργιου Δ. Καραβίδα, προέδρου του Λαογραφικού, Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Οξυάς «το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας»

     Ακόμα ένα καλοκαίρι γεμάτο εκδηλώσεις, που ζωντάνεψαν για άλλη μία χρονιά τα χωριά μας, έλαβε τέλος. Εκδηλώσεις που έδωσαν την ευκαιρία στους απόδημους και ντόπιους κατοίκους των χωριών μας να περάσουν λίγες όμορφες στιγμές στην πατρική τους γη, που  βοήθησαν στην ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας μεταξύ Συλλόγων, στη σύσφιξη των σχέσεων και στη γνωριμία μεταξύ των κατοίκων των χωριών μας, κ.λ.π.. Και όλα αυτά χάρη στις ακούραστες προσπάθειες των ΔΣ όλων των εμπλεκόμενων Συλλόγων αλλά και πολλών εθελοντών, ένα «κίνημα» που βλέπουμε να αναπτύσσεται όλο και περισσότερο τελευταία  και που μόνο ευχάριστα συναισθήματα, ελπίδες και πολλά συγχαρητήρια μπορεί να προκαλέσει.

     Από έρευνα στο διαδίκτυο διαπιστώνει κανείς πως ο Δήμος Μουζακίου, δια του Νομικού του Προσώπου «Αθλητισμός, Πολιτισμός, Νεότητα», ενίσχυσε τις παραπάνω εκδηλώσεις. Αλλού, βέβαια, με χιλιάρικα και αλλού με κατοστάρικα, γεγονός που, αναμφίβολα και από μόνο του, σηκώνει  αρκετή συζήτηση.  Μοναδική εξαίρεση στις συγκεκριμένες αποφάσεις του Δήμου Μουζακίου και του Νομικού του Προσώπου φαίνεται να αποτελεί ο Λαογραφικός, Αρχαιολογικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Οξυάς. Ένας Σύλλογος με, ομολογουμένως, ιδιαίτερα πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα, που τολμά, ωστόσο, τηρώντας τα καθοριζόμενα από το Καταστατικό του και τις θεσμοθετημένες απ’ αυτό διαδικασίες, να έχει άποψη και για άλλα σημαντικά ζητήματα του χωριού του. Άποψη που βρίσκεται μεν σε πλήρη αρμονία με τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών του καθώς και μ’ αυτή των υπόλοιπων Οξυωτών, απόδημων και μη, δε συμπίπτει, όμως, με τα σχέδια και τις επιδιώξεις της δημοτικής μας Αρχής.  Και απ’ αυτό φαίνεται να ξεκινούν πολλά……

      Έτσι, ενώ όλοι οι υπόλοιποι Σύλλογοι του Δήμου Μουζακίου ενισχύονται απ’ αυτόν οικονομικά στις εκδηλώσεις τους, ο Λαογραφικός, Αρχαιολογικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Οξυάς, παρότι από τους πιο δραστήριους Συλλόγους του Δήμου και με απόλυτα επιτυχημένες εκδηλώσεις, δεν έτυχε και ούτε τυγχάνει αντίστοιχης συμπαράστασης. Με βάση, μάλιστα, στοιχεία και πάλι από το διαδίκτυο, φαίνεται να είναι ο μοναδικός Σύλλογος του Δήμου, που, αν και υποβάλει σχετικά αιτήματα (π.χ. αριθμ. Πρωτ. 8394/26-7-2016), δεν ενισχύεται οικονομικά στις εκδηλώσεις του, χωρίς, μάλιστα, να απαντώνται καν οι αντίστοιχες αιτήσεις του.

     Τούτο, καθώς και μια σειρά από άλλα περιστατικά και αποφάσεις αλλά και παραλείψεις υπεύθυνων φορέων, οργάνων και προσώπων της δημοτικής μας Αρχής, προσφάτων και μη, σχετικών με αιτήματα του προαναφερόμενου Συλλόγου αλλά και με τη γενικότερη στάση και συμπεριφορά τους απέναντί του (θα μπορούσαμε και μπορούμε να αναφερθούμε, αν χρειαστεί, σε πάρα πολλά παραδείγματα), καθιστούν εμφανή, εκτιμούμε, την εκ μέρους τους εμπάθεια για το Σύλλογο της Οξυάς.

      Εμπάθεια που φαίνεται να έχει πολλαπλασιαστεί μετά την σχεδόν ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ίδιου Συλλόγου για αρνητική στάση στα ζητήματα των – με τη σύμφωνη γνώμη Τοπικού και Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και του ίδιου του κου Δημάρχου – προωθούμενων στο χωριό μικρών υδροηλεκτρικών αλλά και αιολικών πάρκων και τις αντίστοιχες ενέργειες του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, που ακολούθησαν, καθώς ο Σύλλογος αυτός ήταν και είναι ο μοναδικός από τους φορείς της Οξυάς, που θεώρησε πως έπρεπε να θίξει, να ερευνήσει – όσο μπορούσε – και να αναδείξει αρμοδίως τα προαναφερόμενα ζητήματα, ενημερώνοντας κατά το δυνατό και όλους τους Οξυώτες.

     Κι όλα αυτά χωρίς, βέβαια, να έχει επιχειρηθεί ή επιδειχθεί καμία απολύτως έλλειψη συνεργασίας από το συγκεκριμένο Σύλλογο προς αντίστοιχες προθέσεις της δημοτικής μας Αρχής (με τα αντίστοιχα παραδείγματα να υφίστανται πάμπολλα και εδώ).

     Συνάδει, όμως, τελικά η παραπάνω στάση και συμπεριφορά του Δήμου και του Νομικού του Προσώπου με την έννοια του πολιτισμού, η προστασία, μάλιστα, και η ανάδειξη του οποίου αποτελεί, ταυτόχρονα και με την συμπαράσταση  ΣΕ ΟΛΟΥΣ τους πολιτιστικούς Συλλόγους του Δήμου, έναν από τους κύριους σκοπούς της ύπαρξης του Νομικού του Προσώπου;

     Γιατί, πέρα από τις διάφορες «πολιτιστικές εκδηλώσεις», που, καλώς, διοργανώνονται, ο πραγματικός πολιτισμός ανεπιφύλακτα περιλαμβάνει και το σεβασμό στην πράξη αξιών, όπως αυτές της δικαιοσύνης, της ίσης μεταχείρισης, της αμεροληψίας, της διαφάνειας και αξιοκρατίας, της δημοκρατίας…..

     Και φυσικά και την εφαρμογή της αρχής της χρηστής διοίκησης του Δήμου και των Οργανισμών του απ’ όλους εκείνους που ορίστηκαν γι’ αυτό, κάτι που σίγουρα αποτελεί και απαίτηση όλων των δημοτών, που προφανώς και δε συμφωνούν με τις  τακτικές και τους αποκλεισμούς, που ανωτέρω περιγράφηκαν.

     Πραγματικό, λοιπόν, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, σχετικοί με το θέμα κυρίες και κύριοι εκεί στο Δήμο Μουζακίου και το Νομικό του Πρόσωπο, μπορούμε να παράγουμε; Γιατί αυτός είναι που μένει τελικά……

karavidas

Γιώργος Δ. Καραβίδας

Πρόεδρος Λαογραφικού, Αρχαιολογικού και   

Πολιτιστικού Συλλόγου Οξυάς «το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας»




Total
0
Shares
Previous Article

ΓΣΜΠ Γ. ΠΑΣΙΑΛΗΣ: Ξεκίνησαν από το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου οι εγγραφές στις ακαδημίες

Next Article

Πανηγύρια στο Τρικαλινό Παζάρι!

Related Posts