Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Πράξη δικαιοσύνης και όχι ελεημοσύνη η διανομή του κοινωνικού μερίσματος

Με τη θετική ψήφο όλων των κομμάτων, πλην της Χρυσής Αυγής, ψηφίστηκε το νομοσχέδιο

Με τη θετική ψήφο όλων των κομμάτων, πλην της Χρυσής Αυγής, ψηφίστηκε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη  διανομή του κοινωνικού μερίσματος. Η πολιτική υποκρισία και οι μικροκομματικές σκοπιμότητες περίσσεψαν βεβαίως στην ολομέλεια της βουλής, ακόμη και σε ένα νομοσχέδιο κοινωνικής αναδιανομής και δικαιοσύνης υπέρ των ασθενέστερων τάξεων. Κρατάμε όμως το γεγονός ότι υπερψηφίστηκε με ευρύτατη πλειοψηφία.

Όπως τονίστηκε και από τον πρωθυπουργό το γεγονός ότι δίνεται για δεύτερη χρονιά κοινωνικό μέρισμα αποδεικνύει την ταξική μεροληψία του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ των αδυνάτων. Υπάρχει η μεγάλη παράταξη της Αριστεράς που στέκεται δίπλα στον εργαζόμενο, στους χαμηλοσυνταξιούχους και τους χαμηλόμισθους. Το μέρισμα των 1,4 δις δεν είναι ελεημοσύνη, δεν είμαστε ευεργέτες, δεν είναι το καλύτερο που θέλουμε. Ούτε είναι βασική στρατηγική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανθρωπιστικής κρίσης, είναι μέρος μίας συνολικής στρατηγικής για τους ανθρώπους που έχασαν το 25% του εισοδήματός τους.

Η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχεται την κριτική περί άσκησης «ταξικής πολιτικής». Σε μία χώρα που έχει χάσει 25% εισόδημα έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Δεν μπορεί να πάει μπροστά η οικονομία και το 1/3 της κοινωνίας να βρίσκεται στη φτώχεια. Η Ν.Δ. και ο Κυρ. Μητσοτάκης κατηγορούν την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ για υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης και λαϊκισμό.

Ας ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα:

  • Η μείωση του εισοδήματος κατά 25% τα χρόνια των μνημονίων κατά τη διακυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ ήταν καλό για τις μεσαίες τάξεις; Όταν τα τελευταία 30-40 χρόνια δημιουργήσατε το πλαίσιο των Paradise Papers και των offshore, αυτό ήταν ταξική αγάπη προς τα μεσαία στρώματα; Όταν δεν κάνατε τίποτα για την φοροδιαφυγή και υπήρχε έξι με επτά ποσοστιαίες μονάδες υστέρηση στη φορολογία σε σχέση με την Ευρώπη, τα οχτώ χρόνια πριν από την κρίση, αυτό ήταν σε όφελος των μεσαίων τάξεων; Μήπως στήσατε ένα σύστημα που ήταν βιώσιμο και θα μπορούσαν οι μεσαίες τάξεις να κερδίσουν; Μήπως για 30 χρόνια φτιάξατε ένα σταθερό σύστημα για πώς θα εξελιχθεί ο αγροτικός τομέας, πώς θα εξελιχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το 2008 αυτό κατέρρευσε;
  • Εσείς που δεν είστε λαϊκιστές αλλά ρεαλιστές, μπορείτε να μας πείτε από πού θα έρθουν οι μειώσεις των φόρων; Ποιες κοινωνικές και δημόσιες δαπάνες θα κόψετε, ώστε να δώσετε φοροαπαλλαγές στις επιχειρήσεις; Θα κόψετε δαπάνες από την παιδεία, θα κλείσετε νοσοκομεία, θα καταργήσετε κοινωνικές δομές; Χωρίς να μας πείτε από πού θα έρθουν οι μειώσεις, σας επιστρέφουμε το χαρακτηρισμό λαϊκιστές και ψεύτες. Γιατί στη βουλή ο κ. Μητσοτάκης δεν απάντησε σ’ αυτά τα απλά ερωτήματα.
  • Όσον αφορά την κριτική που ασκήθηκε από την αντιπολίτευση για την επιστροφή των παρακρατήσεων Υγείας που είχαν γίνει σε συνταξιούχους και ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται μέρος του κοινωνικού μερίσματος λόγω του ότι οφείλεται σε δικαστική απόφαση, να διευκρινίσουμε ότι είναι ποσά που παρακρατήθηκαν παρανόμως την περίοδο από τα τέλη του 2012 ως το 2016. Ο νόμος 4024/2011 προέβλεπε ότι η εισφορά Υγείας θα παρακρατείται όχι στο πραγματικά καταβαλλόμενο ποσό αλλά σε ένα πλασματικό που θα λάμβαναν αν δεν είχαν μεσολαβήσει μνημονιακές περικοπές.
    Η αδικία αυτή αποκαταστάθηκε με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση το 2016 και ορίστηκε ότι στο εξής η παρακράτηση των εισφορών Υγείας θα γίνεται στο πραγματικά καταβαλλόμενο ποσό και αυτή τη στιγμή, με την υπεραπόδοση που έχουμε στην οικονομία, επιστρέφουμε στους συνταξιούχους τα ποσά που παρανόμως παρακρατήθηκαν εκείνη την περίοδο. Δικαστική απόφαση δεν υπάρχει σχετικά με αυτό το ζήτημα, αλλά γνωμοδότηση του Συνηγόρου του Πολίτη, προφανώς μη δεσμευτική. Γιατί δεν εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις τη γνωμοδότηση του Συνηγόρου του Πολίτη, ούτε διόρθωσαν το λάθος της παράνομης παρακράτησης; Η συγκεκριμένη κυβέρνηση το διορθώνει και επιστρέφει στους συνταξιούχους τα ποσά που παρανόμως παρακράτησαν Ν.Δ.  και ΠΑΣΟΚ.

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

ΛΑΠΠΑΣ ΣΠΥΡΟΣ

ΚΑΤΣΑΒΡΙΑ- ΣΙΩΡΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ

ΒΡΑΝΤΖΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ




Total
0
Shares
Previous Article

Εορτασμός της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων στα Τρίκαλα

Next Article

Στον απόηχο του προσυνεδρίου της Ν.Δ.