Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

ΠΟΑΣ: Με επιτυχία η 1η Συνάντηση Νεολαίας Αργιθεατών και το Αντάμωμα

Ο στόχος που έθεσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αργιθεάτικων Συλλόγων (ΠΟΑΣ), να διοργανωθεί η 1η Συνάντηση Νεολαίας Αργιθεατών επιτεύχθηκε στο έπακρο. Νέοι Αργιθεάτες, 18 έως 30 ετών από όλη την Ελλάδα συναντήθηκαν στην Ιερά Μονή Σπηλιάς, γνωρίστηκαν μεταξύ τους και έζησαν ένα γεμάτο τριήμερο εμπειριών και ξεναγήσεων στα χωριά της Ανατολικής Αργιθέας. Η φιλοξενία των κατοίκων του Βλασίου, του Πετρίλου και του Λεοντίτου, καθώς και η ζεστή φιλοξενία του πατέρα Νεκτάριου, ηγουμένου της Ιεράς Μονής Σπηλιάς, δημιούργησαν δυνατές αναμνήσεις για τη νεολαία της Ομοσπονδίας. Αποκορύφωμα της όλης διαδικασίας ήταν η ανάδειξη της 1ης Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της ΠΟΑΣ με απώτερο σκοπό την ανάδειξη της Αργιθέας μας.

Το πρόγραμμα είχε ως εξής:

  • Παρασκευή, 1/7

Δύο λεωφορεία αναχώρησαν από Λάρισα και Καρδίτσα με νεολαία της ΠΟΑΣ, καθώς και τη Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, συνοδευόμενα από την πρόεδρο της ΠΟΑΣ, Νανά Μαυραντζά, τον Γενικό Γραμματέα, Ανδρέα Στεργίου, την υπεύθυνη Ανταμώματος, Μαρία Βίλλη και τα μέλη Θανάση Κωφό, Παναγιώτη Παπαντώνη και Αρσενία Στάθη. Ιδιαίτερη τιμή υπήρξε από τον ξεναγό Λεωνίδα Χατζηαγγελάκη όπου καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής ξεναγούσε τους νέους.

Πρώτη στάση ήταν το Λαογραφικό Μουσείο Βλασίου, ενώ η εκδρομή συνεχίστηκε στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Άγιος Χαράλαμπος) στα Πετρίλια, στο σχολείο της έδρας της 1ης Κυβέρνησης του Βουνού και στη Μονή της Παναγίας Κρανιώτισσας.  Ο καιρός της Αργιθέας έδειξε στους περιηγητές μας όλες του τις ομορφιές, από τον ήλιο, την ξαφνική μπόρα μέχρι και το ουράνιο τόξο. Τελευταία στάση ήταν το καφενείο του Γαντζούδη, όπου η πρόεδρος της Κοινότητας και οι κυρίες του χωριού, καλωσόρισαν την νεολαία με εδέσματα, ενώ η νεολαία με τη σειρά της ανταπέδωσε με παραδοσιακό αργιθεάτικο αλλά και ποντιακό γλέντι.

Η διαδρομή ολοκληρώθηκε με την άφιξη των νέων στην Ιερά Μονή Παναγίας Σπηλιάς. Εκεί ο πατήρ Νεκτάριος περίμενε τη νεολαία με ζεστό φαγητό. Οι νέοι συζήτησαν μαζί του και η μέρα έκλεισε με τραγούδια και ξεκούραση.

  • Σάββατο, 2/7

Το πρωί τελέστηκε Θεία Λειτουργία στο Μοναστήρι υπό την παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ.κ. Τιμόθεου. Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας, συνομίλησε με την αργιθεάτικη νεολαία και δεσμεύθηκε να είναι αρωγός τους σε κάθε προσπάθεια, δίνοντας τους ένα μήνυμα ελπίδας για την περιοχή της Αργιθέας και προτρέποντάς τους να σκεφτούν τις εναλλακτικές που μπορεί να τους δώσει η περιοχή.

Η επιστροφή στο Μοναστήρι σήμανε και την έναρξη των εργασιών της 1ης Συνδιάσκεψης της Νεολαίας της ΠΟΑΣ, όπου η πρόεδρος εισηγήθηκε το σκοπό και την ανάγκη ανάδειξης της 1ης Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της ΠΟΑΣ, καθώς και τις επιδιώξεις που θα έχει, δηλαδή την προσέγγιση ακόμα περισσότερων νέων Αργιθεατών και μη, στην περιοχή μας. Η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος έκανε παρουσίαση των δράσεων της και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν και συνεργάζονται με την διοίκηση της ΠΟΕ, ενώ παρότρυνε τους νεαρούς Αργιθεάτες να συγκροτήσουν ένα δυναμικό όργανο, με το οποίο θα συνεργάζονται από κοινού, και θα επιδιώκουν την ανάδειξη ζητημάτων που τους αφορούν.

Από τη συνέλευση των παιδιών αποφασίστηκε η δημιουργία 11μελούς οργάνου με 9 τακτικά και 2 αναπληρωματικά. Αποφασίστηκε επίσης η πρώτη ανάδειξη της Συντονιστικής Επιτροπής του Οργάνου να γίνει με ανάταση του χειρός, η θητεία του να είναι για 2 χρόνια και να προετοιμάσει τις εκλογές που θα λάβουν χώρα ταυτόχρονα με τις εκλογές του επόμενου ΔΣ της ΠΟΑΣ στο 2018.

Η Πρόεδρος της ΠΟΑΣ και η Ειδική Γραμματέας όρισαν τα αξιώματα που θα έπρεπε να εκλέξει το Συντονιστικό Όργανο και αποχώρησαν προκειμένου τα παιδιά να αναδείξουν το Προεδρείο τους.

Η σύνθεση της 1ης Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της ΠΟΑΣ έχει ως εξής:

  • Κωνσταντίνος Σιατραβάνης, Πρόεδρος
  • Σεραφείμ (Μάκης) Βίλλης, Αντιπρόεδρος
  • Βερόνικα Τσιτσώνη, Γενική Γραμματέας
  • Φωτεινή Αγόρη, Υπεύθυνη Οικονομικών
  • Αχιλλέας Σιατραβάνης, Ειδικός Γραμματέας
  • Βάϊος Πανταζής, Υπεύθυνος τύπου και διαδικτύου
  • Θεοδώρα Θεοδωρίδου, Υπεύθυνη Ανταμώματος
  • Γεωργία Μαυραντζά, Υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων
  • Κατερίνα Σιούτογλου, Υπεύθυνη Συνεδρίου-Εκδηλώσεων

Αναπληρωματικά μέλη: Ναταλία Αυγέρου και Σταμάτης Γκουζιώτης

Το βράδυ του Σαββάτου επεφύλαξε μία ίσως από τις πιο όμορφες εκπλήξεις για τα παιδιά, καθώς μεταφέρθηκαν στη Λίμνη Στεφανιάδας, αντικρίζοντας ένα ακόμη πανέμορφο τοπίο της Αργιθέας. Εκεί στήθηκε ένα πάρτυ με φαγητό και μουσικές που οι ταλαντούχοι νέοι μουσικοί της παρέας διασκέδασαν την νεολαία μέχρι το ξημέρωμα.

  • Κυριακή, 3/7

Το Αντάμωμα των Αργιθεατών άρχισε με την καθιερωμένη αρτοκλασία στο εκκλησάκι του Αγίου Νικόλαου Βλασίου, όπου διοργάνωσε η ΠΟΑΣ για τα σωματεία- μέλη της. Η προσέλευση του κόσμου υπήρξε εντυπωσιακή, ενώ στην έναρξη χαιρέτισαν με την σειρά ο Ηγούμενος Παναγίας Σπηλιάς, πατήρ Νεκτάριος, καλώντας και τον πατέρα Θεόκλητο ως εκπρόσωπο του Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, ο Δημάρχος Αργιθέας, κ. Λάμπρος Τσιβόλας και ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας, κ. Βασιλείος Τσιάκος. Την κεντρική ομιλία είχε η Προέδρος της Π.Ο.Α.Σ, κ. Νανά Μαυραντζά, η οποία μεταξύ άλλων είπε: «Το δευτεροβάθμιο όργανο των Αργιθεάτικων Συλλόγων πήρε σάρκα και οστά. Το αυτονόητο για την λειτουργία του δεν είναι αυτοδίκαιο, χρειάζεται προσπάθεια, αγώνας και δύναμη για να βρούμε όλοι μαζί τον βηματισμό, προκειμένου να μπορέσει να πορευθεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αργιθεάτικων Συλλόγων και να πραγματοποιήσει του καταστατικούς της σκοπούς. Η 1η Συνάντηση της Νεολαίας των Αργιθεατών έδωσε το πρώτο ξεκάθαρο μήνυμα για το μέλλον της ΠΟΑΣ, για το μέλλον της Αργιθέας μας! Η νεολαία μας θα είναι αυτή που θα βγει μπροστά σε όλες μας τις προσπάθειες, και εμείς θα την ενισχύσουμε! Είναι δύσκολο στους χαλεπούς αυτούς καιρούς να μιλά κανείς για πολιτισμό, για λαογραφία, για ήθη και έθιμα. Όμως, εμείς θα αντισταθούμε σθεναρά, γιατί πολιτισμός είναι η ιστορία, είναι η λαογραφία, είναι τα ήθη και έθιμα μας, είναι η διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς, είμαστε όλοι εμείς μαζί, τα πρωτοβάθμια σωματεία, η Ομοσπονδία, οι τοπικοί άρχοντες μας, όλοι οι Αργιθεάτες. Ευχαριστώ εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου, όσους από την πρώτη στιγμή στέκονται αρωγοί στις προσπάθειές μας και συνδράμουν με κάθε τρόπο στην επιτυχή έκβαση του έργου μας. Στόχος μας ένα καλύτερο πολιτιστικό μέλλον για την ιδιαίτερη πατρίδα μας!».

Το χορευτικό μέρος ξεκίνησε με την αντιφωνική ομάδα του Συλλόγου Οξυωτών και στην συνέχεια εμφανίστηκαν δυναμικά τα χορευτικά των συλλόγων Αργιθεατών Βόλου, Καρδίτσας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Τρικάλων, Απανταχού Πετριλιωτών και Φαρσάλων, χορεύοντας όλοι μαζί και τραγουδώντας παραδοσιακά τραγούδια της περιοχής μας.

Με σήμα τον πολιτισμό της Αργιθέας παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων δύο εκθέσεις φωτογραφίας, η πρώτη με κλασικές αρχαιότητες της Αργιθέας, του Αρχαιολόγου Λεωνίδα Χατζηαγγελάκη, ο οποίος τιμήθηκε από την ΠΟΑΣ, και η δεύτερη αφορούσε τα Πετρογέφυρα και τις Μονές-Εκκλησίες της Αργιθέας του δικηγόρου-λαογράφου και προέδρου του Συλλόγου Ανθηριωτών, Μενέλαου Παπαδημητρίου. Και οι δύο βρισκόταν στον χώρο, όπου και ξενάγηθηκαν όσοι παρευρέθησαν στις εκθέσεις τους. Παράλληλα, ο Κωνσταντίνος Τσιάκαλος, ιδιοκτήτης του katafylli.gr, παρουσίασε μέρος του βιβλίου του «Τα παραδοσιακά παιχνίδια», δίνοντας μια άλλη νότα για τους μικρούς Αργιθεάτες, ενώ η πρόεδρος του συλλόγου Αργιθεατών Βορείου Ελλάδος Τζούλη- Ιωάννα Νασιώκα  ζωγράφισε μαζί με τα παιδιά πήλινες λαλίτσες. Μεταξύ των παρευρισκομένων μας τίμησαν με την παρουσία του ο Δήμαρχος Μουζακίου-Πρόεδρος της ΠΕΔ, το σύνολο των αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων και προέδρων Κοινοτήτων του Δήμου Αργιθέας, πρόεδροι συλλόγων Αργιθεατών και μέλη των ΔΣ, δημοτικοί σύμβουλοι άλλων δήμων, η Δασάρχης Μουζακίου.

Αργιθεάτες μουσικοί έδωσαν το παρόν για ακόμη μία φορά συμμετέχοντας αφιλοκερδώς και διασκεδάζοντας τον κόσμο, ενώ μοιράστηκε δωρεάν φαγητό σε όλους από την ΠΟΑΣ. Στην συνδιοργάνωση συμμετείχαν η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, ο Δήμος Αργιθέας και η Ιερά Μονή Σπηλιάς, όπου και αποδίδονται ιδιαίτερες ευχαριστίες. Τέλος να ευχαριστήσουμε τον κ. Μπίνα, υπάλληλος του Δήμου Αργιθέας, ο οποίος υπήρξε οδηγός μας σε όλο το τριήμερο, τον γιατρό του Κέντρου Υγείας Μουζακίου, κ. Γιώργο Βατίδη, που συνόδευσε την ομάδα όλο το τριήμερο, την αστυνομική Διεύθυνση Μουζακίου, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, που συνέδραμαν στην ομαλή διεξαγωγή του Ανταμωματός μας.

[espro-slider id=22424]




Total
0
Shares
Previous Article

Χαρακτηρισμός ως «άγονα ιατρεία» το σύνολο των ιατρείων του Δήμου Αργιθέας

Next Article

Συνεχίζεται το τετραήμερο εκδηλώσεων στο Mouzaki Palace Hotel

Related Posts

Altani Andriani kideia
Διαβάστε περισσότερα

Ετήσιο μνημόσυνο Ανδριανής Αλτάνη

Ετήσιο μνημόσυνο Ανδριανής Αλτάνη ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΕΤΗΣΙΟ Τελούμε την ΚΥΡΙΑΚΗ  21 Απριλίου 2024 στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Της Θεοτόκου…