Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Πλήθος κόσμου στα εγκαίνια της 17ης Οικολογικής Γιορτής Καρδίτσας

Με κάθε επισημότητα και με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου εγκαινιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης 21 Σεπτεμβρίου, στο άλσος Παυσιλύπου, η 17η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας που οργανώνει η ΟικόΣφαιρα (Κίνηση για τον άνθρωπο, το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής) και η οποία αφιερώνεται στις φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές καλλιέργειας. Η φετινή διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και γίνεται σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, το Δήμο Καρδίτσας,  το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Καρδίτσας, την Αναπτυξιακή Καρδίτσας, Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α., το ΤΕΙ Θεσσαλίας και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου. Χορηγοί επικοινωνίας: ΕΡΤ3, ΕΡΤ Βόλου και ΕΡΤ Λάρισας.

Η τελετή των εγκαινίων ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής, περιφερειακού συμβούλου Καρδίτσας κ. Κων/νου Νούσιου ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής: «Η 17η Οικολογική Γιορτή επικεντρώνεται στους πολίτες που επιζητούν από τη γεωργία, εκτός από την παραγωγή φθηνών, ασφαλών και υγιεινών τροφίμων, το σεβασμό και την προστασία του περιβάλλοντος, περιορίζοντας στο ελάχιστο τις αρνητικές επιπτώσεις της γεωργικής παραγωγής. Επικουρικά, όπως και κάθε οικολογική γιορτή, στοχεύει να ενθαρρύνει όλους μας να βγούμε έξω και να εκτιμήσουμε βιωματικά, τα οφέλη της επαφής με τη φύση, απολαμβάνοντας την ομορφιά και την ποικιλομορφία του φυσικού κόσμου που μας περιβάλλει και μας συντηρεί. Μας καλεί να νιώσουμε τη φύση μέσα στο περιβάλλον που ζούμε, να έρθουμε σε επαφή με όσα έχει να μας προσφέρει και με αυτόν τον τρόπο να εμπεδώσουμε την ανάγκη προστασίας της. Η Καρδίτσα είναι τόπος ευλογημένος: η ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος, οι θεσμοί του πολιτισμού, τα ποιοτικά μας γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, η φιλοξενία και η εργατικότητα των ανθρώπων, όλα αυτά συνθέτουν έναν ανεκτίμητο πλούτο, που είναι στο χέρι μας, είναι χρέος μας, να τον αξιοποιήσουμε με υπευθυνότητα. Κι αυτό, πρώτα και πάνω απ’ όλα, προϋποθέτει μια σοβαρή στρατηγική για την δημιουργική σύνθεση όλων αυτών των επιμέρους χαρακτηριστικών».

Το λόγο έλαβε στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός ο οποίος υπογράμμισε πως «Το περιβάλλον είναι το σπίτι μας. Και εμείς ως Περιφέρεια προσπαθούμε να το προστατεύουμε με έργα και με ελέγχους». Ο κ. Αγοραστός χαρακτήρισε το θέμα της φετινής Γιορτής ιδιαίτερα επίκαιρο, συνεχάρη όλους όσοι συνέβαλαν στην άρτια διοργάνωσή της και ευχήθηκε του χρόνου να συνεχίσει ακόμα υψηλότερα.

Ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φώτης Αλεξάκος έδωσε τα συγχαρητήριά του στην ΟικόΣφαιρα για το έργο της και πρόσθεσε πόσο σημαντικό είναι να σεβόμαστε το περιβάλλον και να αγαπάμε τη γη. «Είναι χαρά μας που είμαστε εδώ. Ως Δήμος στηρίζουμε από την πρώτη στιγμή τη Γιορτή» κατέληξε ο κ. Αλεξάκος.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας, δήμαρχος Μουζακίου κ. Γιώργος Κωτσός χαρακτήρισε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και επίκαιρη τη φετινή θεματολογία και συμπλήρωσε πως το στοίχημα είναι στραφούμε σε καλλιέργειες και προϊόντα που να είναι φιλικά προς το περιβάλλον.

Η Marketing Manager της ΘΕΟΝΗ, που είναι ο μεγάλος χορηγός της Γιορτής, κ. Έφη Κονταξή υπογράμμισε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: «Στο νερό Θεόνη εφαρμόζουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ορθών περιβαλλοντικών πρακτικών. Ακολουθούμε πλήρως πιστοποιημένες διαδικασίες λειτουργίας με στόχο να ελαχιστοποιούμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα και τηρούμε απαρέγκλιτα την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό αναγνωρίζεται και από τους καταναλωτές μας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, οι οποίοι στις μέρες μας είναι πλέον ενημερωμένοι και δίνουν μεγάλη βαρύτητα στην οικολογική συνείδηση της εταιρίας μας. Ο σύγχρονος εξοπλισμός του εμφιαλωτηρίου μας, ίσως του πλέον σύγχρονου στον ελληνικό χώρο, επιλέχθηκε με αυστηρά κριτήρια και ανώτατες προδιαγραφές. Ο αρχιτεκτονικός και λειτουργικός σχεδιασμός της μονάδας είναι πλήρως εναρμονισμένος με το φυσικό περιβάλλον. Βασική επιδίωξη μας είναι να επενδύσουμε στην βιώσιμη ανάπτυξη και την επίτευξη της αειφορίας, ώστε οι γενιές του σήμερα και του αύριο να μπορούν να απολαμβάνουν τα πολύτιμα δώρα που μας προσφέρει η φύση».

Τέλος, ο Πρόεδρος της ΟικόΣφαιρας κ. Σωκράτης Βασιλάκος, που κήρυξε την έναρξη, δήλωσε πως η Οικολογική Γιορτή αποτελεί το αποκορύφωμα των δραστηριοτήτων της ΟικόΣφαιρας όπως είναι η Εαρινή Γιορτή της Φύσης, τα ανταλλακτικά-χαριστικά παζάρια αλλά και ο εξωραϊσμός του ποταμού Γάβρα. Μάλιστα για το τελευταίο έγινε γνωστό πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας συντάσσει ήδη την απαιτούμενη μελέτη για την αξιοποίηση της παραποτάμιας περιοχής.

Η βραδιά έκλεισε μουσικά με το σύνολο τζαζ του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας που παρουσίασε ένα υπέροχο πρόγραμμα με τίτλο: «Από τη Νέα Ορλεάνη στη Δυτική Ακτή». Το κοινό είχε τη δυνατότητα να απολαύσει τραγούδια γνωστών συνθετών της τζαζ μουσικής, ενώ τις διασκευές-ενορχηστρώσεις επιμελήθηκε ο υπεύθυνος καθηγητής κ. Νότης Λάππας.

Εκτός από τους προαναφερόμενους, το παρών στα εγκαίνια έδωσαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Μάττας, οι Αντιδήμαρχοι Καρδίτσας κ. Κων/νος Ξυλομένος και Παν. Μαντζιάρας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Καρδίτσας κ. Σωτ. Μπακαλάκου και κ. Δημ. Αραμπατζής, ο Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου κ. Σπάνιας, ο Πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας κ. Γ. Μπούκης, η πολιτευτής κ. Σκόνδρα και εκπρόσωποι αρκετών ακόμη φορέων και Συλλόγων.

Παρουσίασε ο δημοσιογράφος Γιώργος Μπανάτσας.

Πλήθος κόσμου και στην Εκθεσιακή Αγορά

Νωρίτερα στις 6.00 το απόγευμα άνοιξε τις πύλες της και η Πανελλαδική Εκθεσιακή Αγορά Πιστοποιημένων Βιολογικών Προϊόντων, Ειδών Χειροτεχνίας και Οικολογικών Δραστηριοτήτων.

Φέτος συμμετέχουν 40 εκθέτες από όλη τη χώρα με 46 περίπτερα (κάποιοι έχουν διπλά) με μια ευρεία γκάμα προϊόντων.

Το κοινό είχε τη δυνατότητα να περιηγηθεί στην Αγορά, να συνομιλήσει με τους παραγωγούς, να γευτεί τα εκλεκτά προϊόντα τους και κυρίως να ενημερωθεί για την αξία των βιολογικών έναντι των συμβατικών.

Η Αγορά θα λειτουργεί μέχρι και την Κυριακή 24/9, που ολοκληρώνεται η Γιορτή, από τις 10.00 το πρωί έως τις 2.30 το μεσημέρι και από τις 5.30 το απόγευμα έως τις 10.30 το βράδυ. 

ΜΕΓΑΛΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ: ΘΕΟΝΗ – Φυσικό Μεταλλικό Νερό

ΧΟΡΗΓΟΙ: – ΤΕΙ Θεσσαλίας – Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας

 

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ: -Πιστοποιητικός Οργανισμός ΟΞΥΓΟΝΟ από τα Τρίκαλα – Αγρόκτημα Βασιλάκου – Ευάγγελος Κατσαρός, πολιτικός μηχανικός

EGKAINIA 2

EGKAINIA 1

 

EGKAINIA PERIPTERA

EGKAINIA AGORASTOS

 

 

EGKAINIA KONTAJI

 

EGKAINIA MOUSIKO

 

EGKAINIA NOUSIOS

 

EGKAINIA VASILAKOS

 

 




Total
0
Shares
Previous Article

ΑΝΚΑ: Υποβολή οικονομικής προσφοράς για 7θέσιο όχημα (mini-van)

Next Article

Η Καρδίτσα επιμένει οικολογικά - Πρόγραμμα Σαββάτου 23 Σεπτεμβρίου

Related Posts

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Ξεκινούν οι διαδικασίες διαβούλευσης για την ΟΧΕ Πολιτιστικών - Τουριστικών Διαδρομών - Ανοικτή Πρόσκληση για τις Ημερίδες Διαβούλευσης των Δράσεων Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του Προγράμματος Θεσσαλία 2021-2027
Διαβάστε περισσότερα

Ανοιχτή Διαβούλευση για την εξειδίκευση της Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης  της επικαιροποιημένης ΟΧΕ Νήσων Β. Σποράδων για την Π.Π. 2021-2027

Ανοιχτή Διαβούλευση για την εξειδίκευση της Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης  της επικαιροποιημένης ΟΧΕ Νήσων Β. Σποράδων για…