Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Παρουσίαση ποιητικής συλλογής με θεματικό τίτλο: «Γλυπτών παλιννόστησις»

Στον υποβλητικό χώρο εκδηλώσεων του Μερόπειου Ιδρύματος πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής από τον διαγωνισμό της UNESCO  Πειραιώς και Νήσων με θέμα την ευαισθητοποίηση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, με θεματικό τίτλο: «Γλυπτών παλιννόστησις».

Διακαής πόθος πολλών γενεών Ελλήνων είναι η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, τα οποία τόσο βάρβαρα αποκόπηκαν από τον κορμό του ναού το 1803 από τον Λόρδο Έλγιν και μεταφέρθηκαν στην Αγγλία. Μαζί με τα καλύτερα σωζόμενα γλυπτά μεταφέρθηκε και μία από τις Καρυάτιδες που κοσμούσε το Ερέχθειο, με κίνδυνο να γκρεμιστεί ολόκληρος ο ναός.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις, αλλά και σύσσωμος ο πνευματικός κόσμος του πλανήτη, ζητούν την επιστροφή των μαρμάρων και την επανένωσή τους με τα ήδη υπάρχοντα στο Μουσείο Ακρόπολης. Δεν είναι επομένως μια απλή επιστροφή αρχαιοτήτων, αλλά αποκατάστασή τους, καθώς περίπου τα μισά γλυπτά βρίσκονται στην Αθήνα και τα υπόλοιπα στο Βρετανικό Μουσείο. Ένα αίτημα που ακόμη και η βρετανική κοινή γνώμη προσυπογράφει.

Κινήσεις επομένως, όπως αυτή της UNESCO Πειραιώς και Νήσων, είναι εναρμονισμένες στην κοινή πορεία για την αποκατάσταση αυτής της κατάφωρης αδικίας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο συγγραφέας και φιλόλογος του Γενικού Λυκείου Σοφάδων Βαγγέλης Ντελής, καθώς συμμετείχε στο διαγωνισμό με ένα ποίημά του, το οποίο περιλαμβάνεται στη συλλογή «Γλυπτών Παλιννόστησις» των εκδόσεων ΑΕΝΑΟΝ. Το βιβλίο κυκλοφορεί και στην αγγλική γλώσσα και θα διανεμηθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η ευαισθητοποίηση όλων ίσως καταφέρει αυτό που δεν κατάφεραν ως τώρα οι κυβερνήσεις και οι διπλωμάτες. Είναι σημαντικό ο καθένας από το δικό του χώρο να στηρίξει αυτή την προσπάθεια.

FB IMG 1511988864623

unesco parthenonas




Total
0
Shares
Previous Article

Υποβολή αιτήσεων στο «Πρόγραμμα Μαθητείας Ι.Ε.Κ»

Next Article

Eκδήλωση γιὰ τὸν ἅγιο Παΐσιο στην Καρδίτσα