Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Παρέμβαση του Επιμελητηρίου Καρδίτσας με επιστολή προς την κυβέρνηση

epimelhthrio

Παρέμβαση του Επιμελητηρίου Καρδίτσας με επιστολή προς την κυβέρνηση

Η επιστολή αναφέρει τα εξής:

ΘΕΜΑ: Α.1063  Αριθ. ΦΕΚ: 1043 Β ‘/26.        Τροποποίηση της Α. 1054/2020 (ΦΕΚ 950 Α’) και του συνημμένου Πίνακα Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας επιχειρήσεων

Κύριοι Υπουργοί,

Σχετικά με το παραπάνω θέμα, παρακαλούμε σημειώσατε τα ακόλουθα για τις αναγκαίες ενέργειες:

Σε δεινή θέση βρίσκονται χιλιάδες επιχειρήσεις που διαπιστώνουν ότι δεν εντάσσονται στα μέτρα στήριξης που έχει ανακοινώσει το οικονομικό επιτελείο, παρά το γεγονός ότι πληρούν τις προϋποθέσεις καθώς έχουν αναστείλει την παραγωγική τους λειτουργία.

Η λύση της χρήσης των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας φαίνεται ότι παρουσιάζει πολλά προβλήματα, προκαλώντας σειρά παραπόνων από επαγγελματικούς φορείς που συνοδεύονται από αιτήματα για άμεση ένταξη στα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την περίοδο Μαρτίου – Απριλίου. Ακόμα και η χθεσινή συμπληρωματική λίστα με την ένταξη ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας (υπό προϋποθέσεις) είναι ελλιπής, ενώ κενά καταγράφονται και στους κύριους ΚΑΔ όπου πολλές επιχειρήσεις μένουν εκτός.

Προκειμένου να συμβάλουμε στην ορθή υλοποίηση των αποφάσεων και των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του δυσμενούς οικονομικού περιβάλλοντος που έχει δημιουργηθεί, και εκφράζοντας αιτήματα των μελών μας είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη στην τροποποίηση των παρακάτω:

–        Δικαίωμα τροποποίησης της υποβληθείσας Υπεύθυνης δήλωσης  στο σύστημα Εργάνη ώστε να δίδεται η δυνατότητα διόρθωσης λανθασμένων καταχωρήσεων (π.χ. λανθασμένη καταχώρηση στην ημερομηνία αναστολής λειτουργίας), ή άρση αναστολής εργασιακής σύμβασης λόγω λανθασμένης καταχώρισης.

–        Δυνατότητα υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων (Ε3) προκειμένου να εμφανιστεί ορθά ο ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα. Η τροποποίηση αφορά πληροφοριακό στοιχείο της δήλωσης. Σε περίπτωση που από μεταγενέστερο έλεγχο διαπιστωθεί ανακριβή δήλωση ως προς το παραπάνω στοιχείο, να επιβάλλεται πρόστιμο και η επιχείρηση να επιστρέφει στο πρότερο καθεστώς (χωρίς να απολαμβάνει τα μέτρα στήριξης).

–        Ένταξη επιχειρήσεων οι οποίες ανέστειλαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους με κρατική εντολή έχοντας θιγόμενους ΚΑΔ ως δευτερεύουσα δραστηριότητα, εντούτοις  αποκλείονται από τα μέτρα στήριξης αφού ο κύριος ΚΑΔ παραμένει ενεργός και η δευτερεύουσα δραστηριότητα για την οποία ανεστάλη η λειτουργία δεν είναι αυτή με τα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα.

–        Η πλατφόρμα δυστυχώς έχει ένα σημαντικό σφάλμα. Το κράτος έδωσε εντολή να κλείσουν συγκεκριμένα καταστήματα για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας . Δεν γίνεται διαχωρισμός μεταξύ Έδρας -Υποκαταστήματος .   Πρέπει να γίνει  ένταξη  επιχειρήσεων και των εργαζομένων αυτών , των οποίων η έδρα δεν έχει κλείσει με απόφαση Δημοσίας Αρχής, ενώ αντίστοιχα το Υποκατάστημα τους  , έχει κλείσει με απόφαση Δημοσίας Αρχής και οι εργαζόμενοι αυτού δεν μπορών να ενταχτούν  στα μέτρα στήριξης . Ο παραλογισμός αυτός όμως μπήκε μέσα στην πλατφόρμα του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ και υπάρχουν πλέον επιχειρήσεις οι οποίες έχουν κλείσει με κρατική απόφαση, αλλά δεν μπορούν να κάνουν χρήση των ευεργετημάτων.

–        Ένταξη των εργαζομένων των επιχειρήσεων οι οποίοι είχαν σύμβαση ορισμένου χρόνου η οποία έληξε πριν την επιβολή των μέτρων .

–        Τέλος να δοθεί λύση με την αναντιστοιχία  των ημερομηνιών ,της Υποβολής Αίτησης  στο σύστημα Εργάνη της Υπεύθυνης Δήλωσης Αναστολής Εργαζομένων ,με τις ημερομηνίες  που αναφέρει η ΠΝΠ 20.03.2020 (ΦΕΚ Α’ 68/20-03-2020)  ως πραγματικός χρόνος αναστολής επιχείρησης .




Total
0
Shares
Previous Article
agrotia georgia

Ενημέρωση του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων Ν. Καρδίτσας

Next Article
633dc982ebb5656617e0c407dda09d71

Είδη πρώτης ανάγκης στους Ρομά του Δήμου Καρδίτσας Θα διανείμει η Δημοτική αρχή για την αντιμετώπιση της πανδημίας